Normal_rss_entry-186600

Terwijl het aantal toneelbezoeken gemiddeld terugloopt, heeft Het Nationale Theater in Den Haag de wind mee. Het ontving volgens eigen zeggen in 2018 meer dan 300.000 mensen. De 10.000 belangstellenden voor de voorstellingen op het rondreizende theaterfestival De Parade plus de deelnemers aan educatieprojecten zijn meegerekend.

Het aantal bezoekers steeg met 13 procent ten opzichte van het vorig jaar, becijfert het gezelschap. Grote klapper was The Nation, de spraakmakende eigentijdse marathon waarmee artistiek leider Eric de Vroedt de Toneelschrijfprijs in de wacht sleepte. Vanja Rukavina kreeg de Arlecchino, de prijs voor de indrukwekkendste mannelijke bijrol, voor zijn bijdrage aan deze productie, die meer dan 30.000 mensen trok. Volgens het CBS daalde het aantal toneelbezoeken in Nederland vorig jaar met 8 procent.

Voor de nieuwe voorstelling We zijn hier voor Robbie, een samenwerking met De Theateralliantie, zijn ook alweer ruim 24.000 kaarten verkocht.

In januari 2017 fuseerden Het Nationale Toneel, De Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui tot het Nationale Theater.

Door: ANP