Volkswagen Kever zoals opgesteld in het Bundeswehrmuseum Dresden. Foto: Jan Rehschuh

Het Design Museum Den Bosch komt volgend jaar met een expositie gewijd aan ontwerpen uit de tijd van Nazi-Duitsland. Niet eerder durfde een museum hier een tentoonstelling over te maken. Dit meldt de NOS.

Een overzichtstentoonstelling over Nazi-design is een langgekoesterde wens van museumdirecteur Timo de Rijk. Hij noemt het "een pijnlijk punt uit de geschiedenis dat we niet moeten overslaan". Wie verwacht dat het een tentoonstelling wordt waar extreemrechts z'n vingers bij kan aflikken, heeft het mis: "Dan heb ik het niet goed gedaan. Het wordt een documentaire tentoonstelling waarbij absoluut geen sprake is van propaganda. Het nazisme zal niet gevierd worden. Alles wordt in de juiste context geplaatst."

 

De tentoonstelling zal onder andere affiches, films van Leni Riefenstahl en voorbeeldinterieurs ("waarin een goede Duitser diende te leven”) laten zien. Daarnaast zal er aandacht zijn voor de Volkswagen Kever, de beroemde auto die Ferdinand Porsche in opdracht van Hitler in productie nam.

 

De expositie streeft ernaar voor het eerst een compleet overzicht te geven van de wijze waarop de Nazi's design inzetten "voor hun perverse ideologie." Dit gebeurde met grote verleidingskracht: "Je ziet affiches die op een colareclame lijken: mooie jongens en meisjes op de voorgrond en een hakenkruis op de achtergrond."

 

Er wordt nog volop gewerkt aan de tentoonstelling, waarvoor De Rijk nu met regelmaat naar Duitsland reist. Hij hoopt dat er ook stukken uit de Rijkskanselarij in Berlijn, het hoofdkwartier van Hitler, naar Den Bosch zullen komen. Het Design Museum krijgt alle medewerking van de oosterburen, die het belang van de tentoonstelling inzien, maar ook de gevoeligheid ervan: "Een dergelijke tentoonstelling is daar nog niet goed mogelijk", aldus De Rijk. De expositie moet vanaf september 2019 te zien zijn.

 

Door: Nationale Recreatiegids