Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Design Museum wijdt tentoonstelling aan Nazi-ontwerpen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

Het Design Museum Den Bosch komt volgend jaar met een expositie gewijd aan ontwerpen uit de tijd van Nazi-Duitsland. Niet eerder durfde een museum hier een tentoonstelling over te maken. Dit meldt de NOS.

Een overzichtstentoonstelling over Nazi-design is een langgekoesterde wens van museumdirecteur Timo de Rijk. Hij noemt het "een pijnlijk punt uit de geschiedenis dat we niet moeten overslaan". Wie verwacht dat het een tentoonstelling wordt waar extreemrechts z'n vingers bij kan aflikken, heeft het mis: "Dan heb ik het niet goed gedaan. Het wordt een documentaire tentoonstelling waarbij absoluut geen sprake is van propaganda. Het nazisme zal niet gevierd worden. Alles wordt in de juiste context geplaatst."

 

De tentoonstelling zal onder andere affiches, films van Leni Riefenstahl en voorbeeldinterieurs ("waarin een goede Duitser diende te leven”) laten zien. Daarnaast zal er aandacht zijn voor de Volkswagen Kever, de beroemde auto die Ferdinand Porsche in opdracht van Hitler in productie nam.

 

De expositie streeft ernaar voor het eerst een compleet overzicht te geven van de wijze waarop de Nazi's design inzetten "voor hun perverse ideologie." Dit gebeurde met grote verleidingskracht: "Je ziet affiches die op een colareclame lijken: mooie jongens en meisjes op de voorgrond en een hakenkruis op de achtergrond."

 

Er wordt nog volop gewerkt aan de tentoonstelling, waarvoor De Rijk nu met regelmaat naar Duitsland reist. Hij hoopt dat er ook stukken uit de Rijkskanselarij in Berlijn, het hoofdkwartier van Hitler, naar Den Bosch zullen komen. Het Design Museum krijgt alle medewerking van de oosterburen, die het belang van de tentoonstelling inzien, maar ook de gevoeligheid ervan: "Een dergelijke tentoonstelling is daar nog niet goed mogelijk", aldus De Rijk. De expositie moet vanaf september 2019 te zien zijn.

 

Door: Nationale Recreatiegids

21 juni '24 ( 9:33)

Nieuw cabaretprogramma in 2025 voor Yentl en de Boer

Het duo Yentl en de Boer gaat in 2025 het theater in met een nieuw cabaretprogramma. Het thema van Rekhalzen, dat op 20 juni 2025 in première gaat, is groots dromen. Dat heeft hun impresariaat Sjoege vrijdag bekendgemaakt.

21 juni '24 ( 8:40)

Brandbrief Nederlands Film Festival aan Utrecht voor behoud subsidie

Het Nederlands Film Festival (NFF) heeft donderdagochtend een brandbrief overhandigd aan Utrecht voor het behoud van de subsidie. Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van het NFF, gaf de brief voor het college van burgemeester en wethouders aan cultuurwethouder Eva Oosters. De brief is geschreven door de Utrechtse filmmaker Jean van de Velde en werd duizenden keren ondertekend. Onder anderen Paul Verhoeven, Georgina Verbaan, Monique van de Ven, Nasrdin Dchar en Fedja van Huêt zetten hun handtekening.

20 juni '24 (13:21)

Tentoonstelling ‘Movements’ in Museum Hilversum over kracht van sport

Museum Hilversum opent op zaterdag 13 juli de tentoonstelling ‘Movements’. Hierin vertellen tien internationale fotografen en kunstenaars de persoonlijke verhalen van mensen in de sport. Onder meer Andrea Bruce, Denis Darzacq en Newsha Tavakolian hebben op beeld vastgelegd hoe mensen fysieke en mentale obstakels overwinnen door sport, en hoe dit ook weerstand biedt tegen heersende normen. Dit meldt Museum Hilversum. 

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.