Normal_caravaggio__medusa__centraal_museum

Voor de grote tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa, vanaf 16 december in het Centraal Museum in Utrecht, komt het schilderij Medusa Mortula voor het eerst naar Nederland. Eerder werd al bekend dat het Vaticaan bij hoge uitzondering het werk De graflegging van Christus zal uitlenen voor de expositie. Dit meldt de NOS.

De Medusa, rond 1596 op het doek gezet door Caravaggio, is afkomstig uit een Italiaanse privécollectie. Het is niet de enige versie van het werk: ook in het Uffizi in Florence hangt er een. De figuur Medusa komt uit de Griekse mythologie, en is bekend als een van de drie zussen die na een vloek van de godin Athena van beeldschoon in afzichtelijk veranderde. Medusa transformeerde in een nest kronkelende slangen, wat haar zo lelijk maakte dat iedereen die haar aankeek terstond versteende. Bij het grote publiek is Medusa met name bekend als de beeltenis die het logo siert van het Italiaanse modehuis Versace.

Het schilderij zal vanaf 15 januari te zien zijn. Het werk zal vanaf dat moment in de plaats komen van De graflegging van Christus, die dan weer teruggaat naar het Vaticaan. Van de in totaal zestig bruiklenen die naar Utrecht komen zijn maar liefst 46 voor het eerst in Nederland.

Door: redactie Nationale Recreatiegids