Normal_toneelgroepmaastrichtkinglearfotobenvanduin3

Bij de voorstelling King Lear van Het Nationale Theater (HNT) is op donderdag 15 november een blindentolk aanwezig die een live audiobeschrijving geeft. Ook is er een meet & feel van het decor voorafgaand aan de voorstelling. Dit meldt Het Nationale Theater.

Op deze manier kunnen blinden en slechtzienden ook een theatervoorstelling meebeleven. De voorstelling maakt onderdeel uit van de pilot HNT Onbeperkt, waarmee Het Nationale Theater als doel heeft om voorstellingen voor meer mensen toegankelijk te maken. 

Blindentolk Angelique van Lieshout van Stichting Komt het Zien! vertelt tijdens de voorstelling King Lear precies wat er op het podium gebeurt. "De blinden zitten gewoon in de zaal en horen mijn beschrijving live via een koptelefoon. Daarnaast horen ze natuurlijk de dialoog en muziek en de reacties van het ziende publiek. Zo kan iedereen alles volledig meebeleven. Bovendien mogen zij al eerder naar binnen om het decor met tast te ‘bekijken’."

Het doel van HNT Onbeperkt is om programma's te ontwikkelen die het aanbod ook interessant maken voor mensen met een beperking. Zo staat er op 22 december staat een prikkelarme versie van Steef's Operette Uurtje gepland in Zaal 3 van Het Nationale Theater, en maakt actrice Romana Vrede op 17 januari 2019 een voorstelling die toegankelijk zal zijn voor blinden en voor doven. Ze gebruikt hiervoor een monoloog van Casandra uit het De Oresteia van Theu Boermans. Verder zal er ook een blindentolk aanwezig zijn bij de voorstelling Het temmen van de feeks (17 april 2019, Theater aan het Spui in Den Haag).

Voor meer informatie over de pilot HNT Onbeperkt, ga naar www.hnt.nl/onbeperkt

Door: redactie Nationale Recreatiegids