Normal_mulholland_drive__david_lynch

Eye brengt vanaf 29 november drie digitaal gerestaureerde David Lynch-klassiekers opnieuw uit in de landelijke bioscopen: Mulholland Drive, Lost Highway en The Elephant Man. De vertoningen sluiten aan bij de David Lynch-tentoonstelling Someone is in my House in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Dit meldt Filmmuseum Eye.

De drie films van de eigenzinnige regisseur David Lynch zijn na een digitale restauratie in het hele land weer te zien in fonkelnieuwe staat. Het zijn drie zeer verschillende films, die toch allemaal typisch Lynch zijn. In Mulholland Drive (2001) arriveert een naïeve jonge blonde vrouw (Naomi Watts) in de grote stad in de hoop door te breken als actrice. Ze ontmoet een brunette (Laura Harring) die haar geheugen kwijt lijkt en raakt onder de hoede van een filmmaker verstrikt in een web van halfcriminele film-moguls. Lost Highway (1997) wordt gezien als ‘film noir to the max’. Lynch omschreef zijn vertelling over een overspelige jazzmuzikant (Bill Pullman) die verdacht wordt van de moord op z’n vrouw als een ‘meeslepend onderzoek naar parallelle identiteitscrises in een wereld waarin het begrip tijd gevaarlijk buiten controle is geraakt’. Naast Pullman is ook Patricia Arquette te zien, met een bijrol voor oud-Black Flag-punkzanger Henry Rollins. The Elephant Man (1980), de onheilspellende zwart-wit film die draait om een man die op de kermis te kijk wordt gezet als ‘de man met het olifantenhoofd’, kreeg maar liefst acht Oscar-nominaties.

De drie films zullen vanaf eind november in bioscopen door heel Nederland te zien zijn, en zullen synchroon getoond worden met de De Lynch-tentoonstelling Someone is in my House die van 30 november 2018 tot en met 28 april 2019 te zien zal zijn in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Door: redactie Nationale Recreatiegids