Normal_pieter_de_hooch__zittende_vrouw_met_dienstmeid_op_een_binnenplaats___de_hermitage__sint-petersburg__-_detail

Dertig topstukken van de Delftse schilder Pieter de Hooch (1629 – 1684) keren na vier eeuwen terug naar de plek waar ze gemaakt zijn. Van over de hele wereld komen volgend jaar werken naar het Museum Prinsenhof voor de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer. Dit meldt Omroep West.

Veel werken die op de overzichtstentoonstelling te zien zullen zijn worden voor het eerst in Nederland getoond. Zo komen Binnenplaats van een huis in Delft vanuit de The National Gallery in Londen en Zittende vrouw met dienstmeid op een binnenplaats vanuit De Hermitage in Sint-Petersburg naar Delft.

De Hooch wordt gezien als de beroemdste schilder van Delft, ná Johannes Vermeer, maar een overzichtstentoonstelling had hij nog nooit gehad. Daar wil de Prinsenhof nu graag iets aan doen: "We gaan Pieter de Hooch eindelijk het podium bieden dat hij verdient door het allermooiste uit zijn oeuvre in Delft te laten zien", aldus de directeur van het museum, Janelle Moerman.

De tentoonstelling opent pas 11 oktober 2019, dus liefhebbers moeten nog even geduld hebben – maar dat is natuurlijk relatief, na vierhonderd jaar afwezigheid.

Door: redactie Nationale Recreatiegids