Normal_caravaggio___de_emma_sgangers___1601_

Koning Willem-Alexander zal zaterdag 15 december de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa openen in het Centraal Museum Utrecht. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De tentoonstelling toont onder andere schilderijen van de Utrechtse kunstenaars Hendrick ter Brugghen, Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst. Deze schilders trokken begin 17e eeuw naar Rome en raakten geïnspireerd door de schilderkunst van onder meer Caravaggio. Typerend voor zijn werk is de realistische schildertrant en de bijzondere behandeling van het licht (clair-obscur). Bij terugkeer pasten de Utrechtse caravaggisten deze technieken toe op vooral historiestukken met bijbelse en mythologische onderwerpen en genrestukken zoals muzikanten en drinkers. Zij vormden een inspiratiebron voor Hollandse meesters als Frans Hals, Vermeer en Rembrandt. Het museum toont werken van Caravaggio en van de Utrechtse schilders te midden van andere Europese navolgers.

Extra bijzonder is de komst van het werk De graflegging van Christus naar Utrecht. Het is uitzonderlijk dat het Vaticaan dit werk van Caravaggio uitleent. Het enorme altaarstuk van twee bij drie meter zal voor het eerst in Nederland te zien zijn. Verder zullen er werken uit het Louvre in Parijs, de Galleria degli Uffizi in Florence, The National Gallery of Art in Londen en The National Gallery of Art in Washington naar het Centraal Museum komen. De tentoonstelling duurt tot en met 24 maart 2019.

Door: redactie Nationale Recreatiegids