Medio 2019 grote restauratie voor Nachtwacht

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Vanaf juli volgend jaar begint het Rijksmuseum aan een groot onderzoek naar de Nachtwacht. Doel: bepalen hoe Rembrandts meesterwerk zo goed mogelijk kan worden behouden voor toekomstige generaties. De werkzaamheden zullen voor het oog van het publiek plaatsvinden. Dit meldt het Rijksmuseum.

Los van het feit dat het enorme werk van Rembrandt niet zo maar verplaatst kan worden, zijn er nog meer redenen om het schilderij niet aan het publieke oog te onttrekken tijdens de werkzaamheden, zo vertelt Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum: "De Nachtwacht is een van de beroemdste schilderijen ter wereld en het is de taak van het Rijksmuseum om er zo goed mogelijk voor te zorgen. De Nachtwacht is van iedereen en daarom voeren we het onderzoek en de restauratie uit in het museum, op zaal, en is het proces voor iedereen online te volgen, waar je ook bent." Wel zullen bezoekers iets minder dichtbij kunnen komen dan normaal: rondom de Nachtwacht zal een glazen ruimte met bijzonder helder glas worden geplaatst, ontworpen door de Franse architect Jean Michel Wilmotte.

Het Rijksmuseum controleert continu de conditie van De Nachtwacht. Gebleken is dat er veranderingen optreden, zoals het wit uitgeslagen hondje rechtsonder op het schilderij. Om een beter begrip te krijgen van deze veranderingen start het Rijksmuseum een diepgaand onderzoek naar de algehele staat van het schilderij. Het uitgebreide onderzoek is noodzakelijk om het beste behandelplan te kunnen bepalen en bestaat onder meer uit beeldtechnieken, hoge-resolutiefotografie en zeer geavanceerde computeranalyse. Zo kunnen alle lagen van het schilderij bestudeerd worden: van vernis tot doek.

De laatste keer dat erĀ  een grote restauratie aan de Nachtwacht plaatsvond was in 1975, toen naar aanleiding van een aanval met messteken.

Door: redactie Nationale Recreatiegids