Normal_cobra_museum__amstelveen____kunstwerk__the_fountain_

Het Cobra Museum kampt met teruglopende bezoekersaantallen en een exploitatietekort van een half miljoen euro. Stefan van Raay (63) is aangesteld om het tij te keren: "Het museum heeft een paar jaar geleden een koerswijziging gemaakt richting de hedendaagse kunst. Dat is mislukt." Zijn insteek: Cobra moet terug naar de grondbeginselen. Dit meldt NRC Handelsblad.

Het Cobra Museum in Amstelveen zit sinds een paar jaar in zwaar weer. Het aantal bezoekers nam af (van een gemiddeld aantal van 62.500 naar 40.000 in 2017), het exploitatietekort liep op (naar vijfhonderdduizend euro op een omzet van twee miljoen). Stefan de Raay, die eerder voor het Nationaal Museum voor Moderne Kunst in Mexico-Stad werkte en directeur van de Pallant House Gallery  in Zuid-Engeland was, meent te weten waar de oorzaak voor alle problemen ligt: "Je hebt als museum een bestaand publiek, na die koerswijziging kwam dat minder of bleef helemaal weg. En het nieuwe, jonge publiek kwam niet. Dan heb je een probleem."

Daarom kan het Cobra beter terug naar de 'oude' formule volgens De Raay: "Het museum wordt nu weer een mix van de vaste collectie met moderne kunst. Ik ga kijken naar het gedachtengoed van de beweging, dus waar die uit voortkomt: oorlog en conflict, de human condition, politiek engagement – zeg maar de twintigste eeuw." Daarnaast gaat hij in de kosten snijden, waarbij hij pragmatisch te werk gaat: "We krijgen een expositie van de Hongaars-Mexicaanse fotografe Kati Horna. Het is prachtig werk, maar ik keek ook praktisch: de verzekeringswaarde van foto's is minder dan van schilderijen, het transport is goedkoper. Ik moet gewoon van dat tekort van een half miljoen af."

Door: redactie Nationale Recreatiegids