Grote verschuiving in deelnemers kunstbeurs Tefaf

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Afgelopen jaren was Tefaf Maastricht zeer consistent qua deelnemers: er vonden nauwelijks verschuivingen plaats. De komende editie gaat dit rigoureus veranderen. Door een nieuwe selectieprocedure zal bijna een zesde van de oorspronkelijk exposanten niet terugkeren naar de meest prestigieuze kunst- en antiekbeurs ter wereld. Dit meldt NRC Handelsblad.

De krant baseerde zich hiervoor op de deelnemerslijst die begin deze week werd bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat met name in de sectie Moderne kunst de veranderingen groot zijn: van de negenendertig deelnemers zijn er veertien nieuw.

Bij Tefaf (The European Fine Art Fair) gold afgelopen jaren: binnen is binnen. Veranderingen in het deelnemersbestand betroffen jaarlijks hooguit tien tot vijftien participanten. Niet iets waar iedereen in de kunstwereld even gelukkig mee was. Tefaf-directeur Patrick van Maris: "Tal van vooraanstaande handelaren klaagden de afgelopen jaren dat ze zich niet meer inschreven voor Tefaf, omdat ze 'er toch nooit tussen kwamen'. Nu is er weer competitie. Dat houdt handelaren scherp." Volgens Maris is doorstroming nodig om de meest aantrekkelijke beurs in de wereld te blijven. Zijn voorganger Willem van Rooijen kondigde in 2016 al aan dat de beursorganisatie strenger zou gaan optreden tegen handelaren die "niet meer op Tefaf-niveau presteren". Het huidige beleid vloeit hieruit voort.

Vaste, afgewezen deelnemers hebben kritiek op de beslissing van het bestuur: zij stellen dat de afwijzingen ongemotiveerd zijn, en dat ze nooit gewaarschuwd zijn dat hun beursstand tekortschoot. Protesteren heeft weinig zin: pas vanaf volgend jaar kunnen handelaren tegen een afwijzing in beroep gaan, zo beloofde Van Maris.

Tefaf vindt plaats van 16 tot en met 24 maart 2019 in het Maastrichts Expositie en Congres Centrum. Daarnaast zijn er eind oktober en begin mei edities in New York.

Door: redactie Nationale Recreatiegids