Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dutchbatters op het toneel

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Zeven Dutchbat-veteranen spelen vanaf woensdag een voorstelling over hun eigen militaire verleden in Bosnië. DARK NUMBERS heet de productie van de in 1984 in Sarajevo geboren theatermaakster Tea Tupajić. Het stuk, Engels boventiteld, is te zien in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Den Haag en Tilburg.

Een van deze veteranen is Alice Schutte, nu teammanager bij het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf. Als 20-jarige vertrok ze naar Bosnië, vol overtuiging dat ze "goeie dingen" ging doen. De missie draaide zoals bekend uit op pure horror. Ondanks de aanwezigheid van het Nederlandse Dutchbat werd de enclave Srebrenica in 1995 veroverd door het Bosnisch-Servische leger. Meer dan 8300 moslimmannen en -jongens, die er bescherming hadden gezocht, werden vermoord.

Aanvankelijk wilde Schutte niet meedoen aan het stuk, omdat ze dacht dat haar ervaringen niet belangrijk genoeg waren, maar een vriendin trok haar over de streep: "Al kan ik hiermee maar voor één iemand het verschil maken, bijvoorbeeld een oud-collega inspireren om te praten. Misschien kan het mensen ook helpen om alles meer in perspectief te zien en om niet in het verleden te blijven hangen. Er lijden er nog steeds aan posttraumatische-stressstoornis."

Zombies

Zelf heeft ze er ook een zware dobber aan gehad. Al kwam ze pas na de val van Srebrenica terug in deze enclave omdat ze ergens heen was geweest, kon ze zien dat er gruwelijkheden hadden plaatsgehad. "Overal lagen kleren, speelgoed, kinderschoentjes, huisraad. De collega's liepen er als zombies bij."

Eenmaal thuis kreeg ze hulp en ze heeft haar natuur mee. "Ik ben positief ingesteld. Het leven is te mooi om te blijven hangen in iets dat je niet meer kunt veranderen." Toch lieten de verschrikkingen ook bij haar voorgoed sporen na. Dat de Dutchbatters als lafaards werden afgeschilderd, hoewel ze niets hadden kunnen beginnen, werkte ook al niet mee. "Soms rollen de tranen over de wangen bij repetities nu. Maar die emoties mogen er gewoon zijn."

Terugkeer

Ze kan kracht putten uit haar terugkeer naar Srebrenica, vorig jaar. "Dat heeft me zoveel goed gedaan. Ik heb gezien dat het leven daar ook weer is doorgegaan. En bepaalde beelden die ik altijd voor me zag, heb ik er achter kunnen laten."

In de theaterproductie van Frascati Producties en Veem House for Performance is ruimte voor de kleinere, persoonlijke verhalen. Dat is ook belangrijk voor Schutte: "Het gaat altijd over het grote Dutchbat als geheel. Ik hoop op meer begrip voor het individu."

Door: ANP

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.