Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

MBO Cultuurkaart blijft beschikbaar tot 2028, toekomst na die periode nog onduidelijk

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 3 min
location_on [xx]km
schilderij in museum of gallerij
De MBO Cultuurkaart blijft de komende vier jaar beschikbaar voor studenten in het middelbaar beroepsonderwijs. Dat heeft minister Bruins besloten naar aanleiding van een evaluatie die positieve resultaten laat zien. De kaart stimuleert mbo-studenten om kennis te maken met kunst en cultuur. Dit meldt MBO-Today.

Uit onderzoek van ResearchNED en KBA Nijmegen blijkt dat een groot deel van de mbo-scholen meedoet aan de regeling. Voor ongeveer 55 procent van de studenten werd cultuurbudget aangevraagd. Van de 59 geïnteresseerde scholen gingen er uiteindelijk 43 daadwerkelijk van start met de kaart. De onderzoekers beoordelen de wervingscampagne van het CJP als redelijk geslaagd.

Collectieve aanpak meest gekozen

Verreweg de meeste scholen kozen voor een collectieve aanpak, waarbij culturele activiteiten in groepsverband plaatsvinden. Slechts een klein aantal studenten kreeg een individueel cultuurkaartbudget. Volgens de evaluatie voegt deze individuele optie weinig toe. Daarom wordt geadviseerd om in de toekomst uitsluitend het collectieve model te gebruiken.

De cultuurkaart heeft er ook toe geleid dat het aanbod voor mbo-studenten is gegroeid en beter is afgestemd op hun wensen. Culturele instellingen lijken de mbo-doelgroep inmiddels serieuzer te nemen en de samenwerking met mbo-scholen is versterkt.

Structurele voortzetting kaart onzeker

Hoewel de evaluatie pleit voor een structurele voortzetting van de kaart, kiest minister Bruins voorlopig voor verlenging tot eind 2028. Hij wil eerst onderzoeken of een permanente regeling na die periode mogelijk is. De onderzoekers benadrukken dat een structurele aanpak belangrijk is voor duurzame verankering van cultuur in het mbo.

23 juni '25 ( 9:38)

Omroep MAX blaast plannen speelfilm Hendrik Groen af

De serie Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen krijgt geen vervolg meer in de vorm van een speelfilm. De plannen daarvoor zijn afgeblazen, zegt Jan Slagter in zijn podcast Slagter en Dresselhuys weten het beter.

23 juni '25 ( 9:35)

Bij Van Duin op de Achterbank krijgt waarschijnlijk geen vervolg

Het Omroep MAX-programma Bij Van Duin op de Achterbank krijgt waarschijnlijk geen vervolg meer. Na twee seizoenen hebben de grootste komieken allemaal al meegedaan, vertellen André van Duin en Omroep MAX-baas Jan Slagter in de podcast Slagter en Dresselhuys weten het beter.

23 juni '25 ( 9:02)

Nederland heeft Benin Bronzen officieel teruggegeven aan Nigeria

Nederland heeft zaterdag de zogeheten Benin Bronzen officieel teruggegeven aan Nigeria. Het gaat om 119 kunstvoorwerpen die in 1897 door Engeland zijn geroofd uit het toenmalige koninkrijk Benin in het westen van Afrika en die later in Nederland terechtkwamen. In het Nationaal Museum in Lagos ondertekenden Nigeriaanse en Nederlandse vertegenwoordigers de overdracht.

20 juni '25 (13:44)

Zangeres S10 staat stil bij overlijden van haar tweelingbroer

S10 heeft op Instagram een foto gedeeld van haar tweelingbroer Emiel waarbij ze schrijft dat ze hem gaat missen. Donderdag werd bekend dat een 24-jarige man was overleden nadat hij in april zwaargewond op het dak van een garage onderaan een flat aan de Osdorper Ban in Amsterdam was gevonden. De moeder van S10 bevestigde aan De Telegraaf dat het ging om haar zoon.

20 juni '25 ( 9:39)

Digitaal reserveren oorlogsarchief vanaf maandag mogelijk

Vanaf komende maandag 13.00 uur kunnen mensen een plek reserveren om het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) digitaal te doorzoeken in de studiezaal van het Nationaal Archief (NA). Op 1 juli nemen de eerste mensen plaats achter een van de vijf beveiligde computers om het beladen oorlogsarchief te bekijken.

20 juni '25 ( 8:39)

Akwasi kleedt beeld van Anton de Kom aan

Akwasi heeft donderdag het beeld van Anton de Kom op het Anton de Komplein in Amsterdam aangekleed. De 37-jarige artiest vroeg zich af waarom de Surinaamse verzetsstrijder "schaars gekleed" is afgebeeld, "bijna als een slaaf".

19 juni '25 (14:19)

Ronald Giphart vervangt presentator Frits Spits bij radioprogramma De Taalstaat

Ronald Giphart vervangt presentator Frits Spits de komende weken bij het radioprogramma De Taalstaat. Dat heeft KRO-NCRV woensdag laten weten. Giphart is te horen op zaterdag 21 en 28 juni en 12 juli. Op 5 juli zit muzikant Frans Pollux achter de microfoon.

19 juni '25 (14:14)

Tragisch overlijden van broer S10 na val in Amsterdam

Een man van 24 jaar is deze week overleden aan de verwondingen die hij opliep bij een val van een flatgebouw in Amsterdam Nieuw-West. Het slachtoffer was de tweelingbroer van de bekende zangeres S10. De val vond plaats op 15 april, waarna de man wekenlang in coma lag. Dit meldt de Telegraaf.

19 juni '25 (14:12)

Cast musical Elisabeth slaapt in theater tijdens NAVO-top

De cast van de musical Elisabeth slaapt volgende week een nachtje in het nieuwe Luxor Theater Rotterdam. Door alle veiligheidsmaatregelen rondom de NAVO-top zijn Rotterdam en Den Haag moeilijk bereikbaar. Om te voorkomen dat de cast niet op tijd in het theater kan zijn, is besloten dat de acteurs in de nacht van 25 op 26 juni blijven slapen.

19 juni '25 ( 9:14)

Youp van 't Hek 'ongelooflijk boos' om afscheidscadeau BNNVARA

Youp van 't Hek is niet te spreken over de manier waarop BNNVARA vorig jaar afscheid van hem nam. De cabaretier kreeg na veertig jaar samenwerken enkel een fles wijn en is daar "ongelooflijk boos" om geweest. Het is de reden dat de documentaire Leven na het Spelen komend weekend bij Omroep MAX te zien is in plaats van bij BNNVARA, onthulde hij in het NPO 2-programma Opium op Oerol.