MBO Cultuurkaart blijft beschikbaar tot 2028, toekomst na die periode nog onduidelijk

Uit onderzoek van ResearchNED en KBA Nijmegen blijkt dat een groot deel van de mbo-scholen meedoet aan de regeling. Voor ongeveer 55 procent van de studenten werd cultuurbudget aangevraagd. Van de 59 geïnteresseerde scholen gingen er uiteindelijk 43 daadwerkelijk van start met de kaart. De onderzoekers beoordelen de wervingscampagne van het CJP als redelijk geslaagd.
Collectieve aanpak meest gekozen
Verreweg de meeste scholen kozen voor een collectieve aanpak, waarbij culturele activiteiten in groepsverband plaatsvinden. Slechts een klein aantal studenten kreeg een individueel cultuurkaartbudget. Volgens de evaluatie voegt deze individuele optie weinig toe. Daarom wordt geadviseerd om in de toekomst uitsluitend het collectieve model te gebruiken.
De cultuurkaart heeft er ook toe geleid dat het aanbod voor mbo-studenten is gegroeid en beter is afgestemd op hun wensen. Culturele instellingen lijken de mbo-doelgroep inmiddels serieuzer te nemen en de samenwerking met mbo-scholen is versterkt.
Structurele voortzetting kaart onzeker
Hoewel de evaluatie pleit voor een structurele voortzetting van de kaart, kiest minister Bruins voorlopig voor verlenging tot eind 2028. Hij wil eerst onderzoeken of een permanente regeling na die periode mogelijk is. De onderzoekers benadrukken dat een structurele aanpak belangrijk is voor duurzame verankering van cultuur in het mbo.