Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Fenix opent in Rotterdam: museum vertelt migratieverhaal met kunst, foto's en symboliek

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 7 min
location_on [xx]km
mensen in museum
Met de opening van Fenix krijgt Rotterdam er niet alleen een nieuw museum bij, maar ook een cultureel landmark dat de thematiek van migratie op een unieke manier tot leven brengt. In de monumentale Fenixloods II op Katendrecht vertelt het museum het verhaal van migratie aan de hand van hedendaagse kunst, fotografie en persoonlijke objecten. Dit meldt de Volkskrant.

Fenix onderscheidt zich van traditionele migratiemusea die vooral historische vertellingen bieden. In plaats daarvan focust het Rotterdamse museum op de menselijke kant van migratie, verbeeld in meer dan honderd kunstwerken en ruim 190 historische en hedendaagse foto’s. De collectie bevat onder andere werk van kunstenaars zoals Willem de Kooning, Kimsooja, Małgorzata Mirga-Tas en iconische foto's zoals Migrant Mother van Dorothea Lange en Afghan Girl van Steve McCurry.

Het museum is een initiatief van de Rotterdamse stichting Droom en Daad, mogelijk gemaakt met steun van de familie Van der Vorm, die via investeringsmaatschappij HAL afstamt van de Holland-Amerika Lijn. Deze rederij vervoerde miljoenen migranten van Rotterdam naar de overzeese wereld. De locatie van Fenix ligt op een steenworp afstand van de voormalige vertrekplaats van deze schepen.

Architectonisch hoogtepunt: de Tornado

Blikvanger van het museum is de ‘Tornado’, een spiraalvormige trap van roestvrij staal en hout die dwars door het gebouw snijdt en uitkomt op een uitkijkplatform op het dak. De trap is ontworpen door de internationaal gerenommeerde Chinese architect Ma Yansong. Volgens hem symboliseert het kunstwerk de reis en beweging van migratie. De trap is niet alleen een visueel spektakel, maar ook een technisch meesterwerk, opgebouwd uit bijna 3 kilometer buismateriaal en meer dan 12.000 op maat gemaakte houten planken.

Collectie met historische diepgang

In de kunstcollectie bevindt zich onder meer een schilderij van Willem de Kooning, een Nederlands-Amerikaanse kunstenaar die in 1926 als verstekeling naar New York vertrok. Zijn werk Man in Wainscott werd recent door het museum aangeschaft voor bijna 8,7 miljoen dollar. Ook een klein portret van Erasmus uit circa 1530 maakt deel uit van de collectie.

Op de benedenverdieping vinden bezoekers de tentoonstelling The Family of Migrants, een fotografische presentatie geïnspireerd op The Family of Man uit 1955. Hier wordt een universeel menselijk verhaal verteld, waarin migratie als constante in de geschiedenis wordt gepresenteerd.

Koffers vol verhalen

Een ander opvallend element is het Kofferdoolhof: een labyrint opgebouwd uit 2.000 koffers, geschonken door particulieren uit de hele wereld. Sommige koffers dragen bijzondere verhalen met zich mee, die in de audiotour worden uitgelicht.

Open ruimte voor de stad

Naast de tentoonstellingsruimtes beschikt Fenix over een publiek toegankelijke hal, Plein, waar Rotterdammers worden uitgenodigd om mee te programmeren. Het ontwerp van deze ruimte is geïnspireerd op de openbare pleinen van steden als Parijs en Marseille en moet uitgroeien tot een ontmoetingsplek voor buurt en bezoekers.

Met Fenix krijgt Rotterdam een nieuw cultureel icoon dat het verleden verbindt met de actualiteit. De combinatie van architectuur, kunst en menselijke verhalen maakt het museum tot een betekenisvolle aanvulling op het Nederlandse museale landschap.

23 juni '25 ( 9:38)

Omroep MAX blaast plannen speelfilm Hendrik Groen af

De serie Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen krijgt geen vervolg meer in de vorm van een speelfilm. De plannen daarvoor zijn afgeblazen, zegt Jan Slagter in zijn podcast Slagter en Dresselhuys weten het beter.

23 juni '25 ( 9:35)

Bij Van Duin op de Achterbank krijgt waarschijnlijk geen vervolg

Het Omroep MAX-programma Bij Van Duin op de Achterbank krijgt waarschijnlijk geen vervolg meer. Na twee seizoenen hebben de grootste komieken allemaal al meegedaan, vertellen André van Duin en Omroep MAX-baas Jan Slagter in de podcast Slagter en Dresselhuys weten het beter.

23 juni '25 ( 9:02)

Nederland heeft Benin Bronzen officieel teruggegeven aan Nigeria

Nederland heeft zaterdag de zogeheten Benin Bronzen officieel teruggegeven aan Nigeria. Het gaat om 119 kunstvoorwerpen die in 1897 door Engeland zijn geroofd uit het toenmalige koninkrijk Benin in het westen van Afrika en die later in Nederland terechtkwamen. In het Nationaal Museum in Lagos ondertekenden Nigeriaanse en Nederlandse vertegenwoordigers de overdracht.

20 juni '25 (13:44)

Zangeres S10 staat stil bij overlijden van haar tweelingbroer

S10 heeft op Instagram een foto gedeeld van haar tweelingbroer Emiel waarbij ze schrijft dat ze hem gaat missen. Donderdag werd bekend dat een 24-jarige man was overleden nadat hij in april zwaargewond op het dak van een garage onderaan een flat aan de Osdorper Ban in Amsterdam was gevonden. De moeder van S10 bevestigde aan De Telegraaf dat het ging om haar zoon.

20 juni '25 ( 9:39)

Digitaal reserveren oorlogsarchief vanaf maandag mogelijk

Vanaf komende maandag 13.00 uur kunnen mensen een plek reserveren om het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) digitaal te doorzoeken in de studiezaal van het Nationaal Archief (NA). Op 1 juli nemen de eerste mensen plaats achter een van de vijf beveiligde computers om het beladen oorlogsarchief te bekijken.

20 juni '25 ( 8:39)

Akwasi kleedt beeld van Anton de Kom aan

Akwasi heeft donderdag het beeld van Anton de Kom op het Anton de Komplein in Amsterdam aangekleed. De 37-jarige artiest vroeg zich af waarom de Surinaamse verzetsstrijder "schaars gekleed" is afgebeeld, "bijna als een slaaf".

19 juni '25 (14:19)

Ronald Giphart vervangt presentator Frits Spits bij radioprogramma De Taalstaat

Ronald Giphart vervangt presentator Frits Spits de komende weken bij het radioprogramma De Taalstaat. Dat heeft KRO-NCRV woensdag laten weten. Giphart is te horen op zaterdag 21 en 28 juni en 12 juli. Op 5 juli zit muzikant Frans Pollux achter de microfoon.

19 juni '25 (14:14)

Tragisch overlijden van broer S10 na val in Amsterdam

Een man van 24 jaar is deze week overleden aan de verwondingen die hij opliep bij een val van een flatgebouw in Amsterdam Nieuw-West. Het slachtoffer was de tweelingbroer van de bekende zangeres S10. De val vond plaats op 15 april, waarna de man wekenlang in coma lag. Dit meldt de Telegraaf.

19 juni '25 (14:12)

Cast musical Elisabeth slaapt in theater tijdens NAVO-top

De cast van de musical Elisabeth slaapt volgende week een nachtje in het nieuwe Luxor Theater Rotterdam. Door alle veiligheidsmaatregelen rondom de NAVO-top zijn Rotterdam en Den Haag moeilijk bereikbaar. Om te voorkomen dat de cast niet op tijd in het theater kan zijn, is besloten dat de acteurs in de nacht van 25 op 26 juni blijven slapen.

19 juni '25 ( 9:14)

Youp van 't Hek 'ongelooflijk boos' om afscheidscadeau BNNVARA

Youp van 't Hek is niet te spreken over de manier waarop BNNVARA vorig jaar afscheid van hem nam. De cabaretier kreeg na veertig jaar samenwerken enkel een fles wijn en is daar "ongelooflijk boos" om geweest. Het is de reden dat de documentaire Leven na het Spelen komend weekend bij Omroep MAX te zien is in plaats van bij BNNVARA, onthulde hij in het NPO 2-programma Opium op Oerol.