Efteling wil met 'saai' hotel Duitsers naar het park lokken

Het hoogste punt van het Grand Hotel werd maandagmiddag 10 maart bereikt. Op het dak werd een vier meter groot ornament geplaatst. Even daarvoor kreeg de aanwezige pers een rondleiding door het hotel.
Het Grand Hotel gaat vanaf 1 augustus open voor 644 bezoekers, verdeeld over 140 kamers. Het hotel is op dit moment nog een grote bouwval, op één kamer na. Die is al af. Volgens Scheffers loopt alles op schema, maar er is nog wel veel te doen om alles tot in de details kloppend te krijgen.
Saaie hotelkamers
Eftelingfans gaven als kritiek dat de hotelkamers te saai zijn, het DNA van de Efteling zou afwezig zijn. Het hotel is inderdaad wat abstracter dan het park, stelt hoofdonderwerp Sander de Bruijn. “Maar dat past bij een grand hotel-beleving.” Zo ontbreken er themakamers rondom Doornroosje of Roodkapje in het hotel.
Duitse documentaire
De bouw van het Grand Hotel wordt op de voet gevolgd door een Duitse cameraploeg. Zij maken een documentaire over de bouw. De Efteling wil met dit hotel meer Duitsers naar het attractiepark trekken. “Rond 2030 willen we dé internationale pretparkbestemming zijn. Het hotel gaat daarbij helpen”, stelt Scheffers. Ze verwacht dat er flink wat bezoekers voor het attractiepark uit Duitsland komen.
Internationale gasten
Als gast ga je volgens De Bruijn ook merken dat het hotel vooral gericht is op internationale gasten. Personeel moet bijvoorbeeld verschillende talen spreken. Een conciërge en piccolo lopen straks ook in het hotel rond.
Nederlandse gasten zijn uiteraard ook welkom, zegt Scheffers. “Internationale gasten komen van ver en dan helpen die extra bedden om hiernaartoe te komen.” De Efteling richt zich nu voornamelijk op de Belgen. Maar door dit hotel zullen er straks ook veel Duitsers, Engelsen en Fransen richting het pretpark komen, denkt Scheffers.
Tegenslagen
De bouw van het Grand Hotel ging niet zonder slag of stoot. In de coronatijd is er gestart met de bouw en er zijn flink wat tegenslagen geweest. Toen de leverancier failliet ging zorgde dat weer voor extra vertraging.