Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rivièrahal in Diergaarde Blijdorp, symbool van Rotterdam’s verleden, wacht op renovatie

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 7 min
location_on [xx]km
diergaarde blijdorp
Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, een van de oudste dierentuinen van Nederland, staat voor een grote uitdaging. De Rivièrahal, die in 1939 werd gebouwd als evenementenhal en vroeger dierenverblijven bevatte, heeft dringend restauratie nodig. Het gebouw, dat beroemd werd door het ontsnappen van gorilla Bokito in 2007, staat op het punt van ingrijpende verbouwing. De Rivièrahal krijgt een nieuwe bestemming, maar er zijn tientallen miljoenen euro’s nodig om het Rijksmonument om te bouwen tot een duurzame conferentie- en onderwijslocatie. Dit meldt de Telegraaf.

De hal heeft door de jaren heen voor tal van activiteiten dienstgedaan, van concerten en bokswedstrijden tot politieke bijeenkomsten van de NSB. Anna Feiner, erfgoeddeskundige bij Blijdorp, heeft zich verdiept in de geschiedenis van de iconische hal, die een belangrijk rol speelde in de Rotterdamse stadsgeschiedenis.

Het Blijdorp van vandaag, dat in 1940 werd geopend onder Duitse bezetting, is ontworpen door de architect Sybold van Ravesteyn en heeft een uniek ontwerp dat tot op de dag van vandaag herkenbaar is. Het Blijdorp van voor de Tweede Wereldoorlog, gelegen in het centrum van Rotterdam, ging verloren in de luchtbombardementen van 14 mei 1940. De dierentuin werd verwoest en de dieren moesten verhuizen naar de nieuwe locatie. Veel dieren, waaronder zeeleeuwen en zebra's, werden gedood of ontsnapten, terwijl andere dieren, zoals de beroemde olifant Sonny en het krokodillenpaar Hakuna en Matata, het bombardement overleefden en onderdak kregen in de Rivièrahal.

Vervelende geschiedenis onder bezetting

Feiner wijst erop dat de diergaarde tijdens de bezetting in handen was van de nazi's, wat blijkt uit de afsluiting voor Joodse bezoekers in 1941 en de installatie van de NSB’er Frederik Müller als burgemeester van Rotterdam. Foto's in de dierentuinarchieven getuigen van de aanwezigheid van honderden nationaalsocialisten bij de ceremonie.

Van bokswedstrijden tot nationale evenementen

Na de oorlog werd de Rivièrahal opnieuw het centrum van grootschalige evenementen. In 1948 werd de hal het toneel van internationale bokswedstrijden, waarbij Bep van Klaveren het opnam tegen de Belg Leon Fouquet. Vijf jaar later werd de hal het middelpunt van een inzamelingsactie voor slachtoffers van de Watersnoodramp, waarbij de zanger Jules de Corte bekend werd met zijn actielied "Beurzen open, dijken dicht". In de decennia die volgden, werd de Rivièrahal vooral gebruikt voor mode- en kattenshows, schoolexamens en sportvieringen.

Rolo-reclame en een speeltuin

In de jaren '90 werd de Rivièrahal het decor voor de beroemde Rolo-reclame, die met de olifant veel herinneringen bij kijkers heeft achtergelaten. In de daaropvolgende jaren werd de hal ook omgebouwd tot speeltuin en horecagelegenheid. De Victoria Serre, waar de grootste waterlelie ter wereld te zien was, werd vooral populair bij jonge ouders, die er foto’s van hun kinderen maakten op de enorme bladeren.

Toekomstige renovatie

De plannen voor de renovatie van de Rivièrahal omvatten het behoud van het monumentale karakter van het gebouw, maar met een nieuwe bestemming. Er zullen geen dieren meer terugkeren naar de hal; de gorilla's, waaronder de zoon van Bokito, zullen voorgoed uit Blijdorp verdwijnen. Het monument wordt dus omgevormd tot een duurzame locatie voor onder andere conferenties en onderwijs, waarbij de rijke geschiedenis wordt behouden voor toekomstige generaties.

19 maart '25 (13:00)

Verdwenen zwarte kaketoe uit Avifauna weer veilig terug

De zwarte kaketoe die eerder uit Vogelpark Avifauna verdween, is weer terecht. De vogel werd gespot in een weiland bij Hazerswoude en keerde vrijwillig terug naar zijn verzorger. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

19 maart '25 ( 9:30)

Eindhoven Zoo verwelkomt binnenkort unieke gouden takins

Eindhoven Zoo krijgt er binnenkort een bijzondere diersoort bij: de gouden takin. Deze indrukwekkende hoefdieren, afkomstig uit het Himalayagebergte, zijn uniek in Nederland en worden ondergebracht in een nieuw verblijf dat speciaal voor hen wordt ontworpen. Dit meldt Omroep Brabant.

18 maart '25 ( 9:28)

Keukenhof kan bijna open, tuinmannen nog hard aan het werk

De Keukenhof opent donderdagmorgen 20 maart om 08.00 uur weer haar deuren voor een nieuw seizoen. Er worden zo’n 1,4 miljoen bezoekers verwacht in 53 dagen. Directeur Sandra Bechtholt heeft er nu alweer zin in en daarom zijn de medewerkers nu druk bezig met de laatste puntjes op de i aan het zetten. Dat meldt Omroep West. 

17 maart '25 (15:00)

Achtbaan Vogel Rok tijdelijk stilgezet na defect wiel: passagiers veilig geëvacueerd

Een groep bezoekers van de Efteling beleefde woensdag een onverwacht avontuur in de indoorachtbaan Vogel Rok, toen hun karretje halverwege de rit plots achteruit begon te rollen. Onder de inzittenden was Wesley den Os (38) uit Noordbroek, die de situatie eerst niet helemaal vertrouwde. Zijn broertje dacht echter dat het onderdeel was van een vernieuwde rit. Dit meldt het AD.

17 maart '25 (10:55)

Perfecte pose Gelada-familie op unieke foto door dierverzorger Blijdorp

Begin deze maand kroop de gelada-familie dicht tegen elkaar aan vanwege de kou. Ze hadden zich zo gepositioneerd alsof ze deelnamen aan een fotosessie. Dierverzorger Lisa twijfelde geen seconde en legde het unieke tafereel vast. Het resultaat is een uniek familieportret van een bijzondere apensoort, die normaal vooral in de hooglanden van Ethiopie te vinden is. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

13 maart '25 (14:00)

Leeuw Mannie krijgt kans op nieuw leven in Zuid-Afrika

In familiepark Mondo Verde in Limburg leeft leeuw Mannie in isolatie nadat hij door zijn ouders werd verstoten. Voor volwassen mannetjesleeuwen is het normaal om het ouderlijk territorium te verlaten, maar door beperkte herplaatsingsmogelijkheden in het park zit Mannie vaak in een nachthok of kleine doorgang. Dit meldt Trouw.

13 maart '25 ( 9:45)

Troy Coaster Challenge keert terug: 24 uur achtbaan voor het goede doel

Op 24 en 25 mei vindt de grootste editie van de Troy Coaster Challenge tot nu toe plaats in Toverland. Gedurende 24 uur razen 24 waaghalzen onafgebroken door de houten achtbaan Troy om geld in te zamelen voor Stichting Jade. Dit meldt Toverland op de website.

12 maart '25 (12:04)

Witte tijger Asia neemt afscheid van ZooParc Overloon

Bezoekers van ZooParc Overloon hebben nog maar een korte tijd om de iconische witte tijger Asia te zien. Binnenkort verhuist ze naar een dierentuin in Frankrijk, waar ze haar laatste jaren zal doorbrengen in gezelschap van een soortgenoot. Dit meldt Omroep Brabant.

12 maart '25 ( 9:12)

Madurodam introduceert ‘De Windjager’: nieuwe indoor attractie over windkracht

Madurodam breidt deze zomer uit met ‘De Windjager’, een nieuwe overdekte attractie waarin bezoekers op een interactieve manier ervaren hoe Nederland al eeuwenlang de kracht van de wind benut. Voor het eerst in de geschiedenis van het park stappen bezoekers in een rijdend voertuig, wat zorgt voor een dynamische belevenis. Dit meldt Madurodam.

11 maart '25 (11:22)

Efteling wil met 'saai' hotel Duitsers naar het park lokken

De Efteling opent op 1 augustus het nieuwe Grand Hotel. Het attractiepark wil met het hotel bij de ingang zich richten op internationale gasten, en dan voornamelijk Duitsers. Directeur park en resort, Nicole Scheffers, geeft aan dat de Efteling dé internationale pretparkbestemming wil worden van Europa. Dat meldt Omroep Brabant.