Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Beperkte ruimte voor Lambertuskermis in Hengelo vanaf 2025

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 5 min
location_on [xx]km
kermis
Vanaf 2025 zal de Lambertuskermis in het centrum van Hengelo minder ruimte hebben. Dit komt door de voortdurende ontwikkelingen en geplande bouwprojecten in de binnenstad. Door de herinrichting van het marktplein is er al minder plaats voor attracties, en ook het Burgemeester Jansenplein moet ruimte inleveren vanwege de nieuwe horecagelegenheden. Hierdoor bestaat de kans dat de kermis kleiner wordt en minder attracties zal hebben, zo meldt Twente FM.

Hoewel de editie van 2024 nog moet plaatsvinden, heeft de gemeente Hengelo alvast onderzocht of er in 2025 voldoende ruimte is om een kermis te organiseren die aan alle eisen voldoet. Het doel is om een kermis van voldoende omvang te behouden die tienduizenden bezoekers trekt, wat alleen mogelijk is met grote en spectaculaire attracties. Deze attracties nemen echter veel ruimte in beslag, wat een uitdaging vormt.

Beperkte ruimte en alternatieve locaties

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat er in 2025 minder ruimte beschikbaar zal zijn. Ondanks het gebruik van het stationsplein in 2024, blijft de beschikbare ruimte beperkt door de nieuwe indeling van het marktplein en het Burgemeester Jansenplein. Twee jaar geleden werd de Deldenerstraat als noodoplossing gebruikt, maar dit wordt niet als blijvende optie gezien vanwege negatieve feedback van de hulpdiensten.

Aanpassing aan nieuwe omstandigheden

De vermindering van fysieke ruimte door stedelijke herontwikkeling is niet uniek voor Hengelo en speelt in meer binnensteden. De gemeente blijft zoeken naar nieuwe ruimtes en blijft optimistisch over de mogelijkheden. Volgens Auke Doornbosch, organisator van de kermis, biedt het marktplein nog steeds voldoende ruimte voor attracties.

Toekomst van de Lambertuskermis

Hoe de toekomst van de kermis eruit zal zien in een compactere binnenstad, hangt af van het gemeentelijk beleid. De gemeente werkt aan een nieuw evenementenbeleid waarin wordt onderzocht hoe evenementen zoals de kermis kunnen bijdragen aan de langetermijnplannen tot 2040. Innovatie van de kermis tot een breder evenement voor meerdere doelgroepen is een mogelijke optie, hoewel dit momenteel nog niet wordt overwogen. Als innovatie wordt nagestreefd, is de gemeente bereid hierin te investeren.

Belangrijk evenement

De Lambertuskermis blijft een van de grootste evenementen van Hengelo, met jaarlijks ongeveer 150.000 bezoekers. Ongeveer zeventig procent van deze bezoekers komt uit Hengelo en de directe omgeving. De kermis biedt gemiddeld zo'n veertig attracties, afhankelijk van het jaar.

In 2024 vindt de Lambertuskermis plaats van 18 tot en met 22 september, met attracties verspreid over het Burgemeester Jansenplein, Brinkstraat, Enschedesestraat, Marktplein, Molenstraat, Nieuwstraat en Stationsplein.

19 juli '24 (10:58)

Stortvloed aan boze reacties overbodig: gebedsruimtes uit jaarverslag Efteling

Nadat de Efteling in haar jaarverslag van 2023 had opgenomen dat het gebedsruimtes in het attractiepark wilde inrichten, kreeg het pretpark op sociale media een flinke lading kritiek van boze bezoekers. Dat bleek achteraf voor niks, want nu zegt het Kaatsheuvelse attractiepark dat deze ruimtes er helemaal niet komen, meldt Brabants Dagblad. Ook is in het jaarverslag geen passage meer zichtbaar waarin de gebedsruimtes worden aangekondigd.

18 juli '24 (10:21)

Wijnevenement ZooVino in ZooParc Overleen levert ruim 3.200 euro op

ZooParc Overloon heeft ruim 3.200 euro opgehaald voor twee natuurbeschermingsprojecten in Azië. Tijdens ZooVino op 6 juli 2024 konden deelnemers genieten van wijn en gerechten, terwijl ze uitzicht hadden op dierentuindieren als flamingo’s, pinguïns en giraffen. Dit meldt ZooParc Overloon. 

17 juli '24 (12:38)

Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.

16 juli '24 (10:24)

Eerste ‘real life gaming park’ in Nederland komt naar Meppel

In plaats zombies die jou in een virtuele omgeving achtervolgen in een verlaten winkelcentrum, kun je dit straks in het echt doen. In het Drentse Meppel kan dat in een winkelcentrum. Nu heeft de onderneming achter het idee, Warrior Events, een geldbedrag binnengesleept om het eerste ‘real life gaming park’ van Nederland te realiseren, meldt RTV Drenthe.

16 juli '24 ( 9:48)

Kantoor Efteling ontruimd vanwege valse bommelding, Belg aangehouden

Maandagmiddag werd het kantoorpersoneel van attractiepark de Efteling opgeschud door een bommelding. Deze bleek vals te zijn. Een Belg is als verdachte aangehouden, meldt Brabants Dagblad.

16 juli '24 ( 8:31)

DierenPark Amersfoort verwelkomt drie sneeuwuilkuikens

Er zijn drie sneeuwuilkuikentjes uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. Volgens dierenverzorger Saskia Visser maken de diertjes het goed. “De nieuwsgierige jongen worden uitstekend behandeld door de ervaren ouders”, weet ze te vertellen. De kuikens lijken met hun grijze verenkleed nog niet echt op hun ouders, maar zullen hun donsveertjes de komende tijd langzaamaan omwisselen voor de herkenbare witte veren, meldt DierenPark Amersfoort.

15 juli '24 (11:59)

Efteling neemt nu toch statiegeldbekers in gebruik

Tegenwoordig gebruikt ook de Efteling statiegeldbekers. Langere tijd was hier geen beleid voor, maar sinds vorige week vraagt het pretpark in Kaatsheuvel 25 eurocent voor een drankje in een to go beker. 

15 juli '24 (10:08)

Panda in Ouwehands Dierenpark krijgt twee jongen, waarvan een is overleden

Voor de tweede keer heeft een reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark jongen geworpen, waarvan één het niet heeft overleefd. Panda Wu Wen beviel vrijdagavond van twee jongen, waarvan eentje direct luid van zich liet horen, maar het tweede, veel kleinere jong overleed kort na de geboorte.

12 juli '24 (13:17)

Dit is wat je moet weten over de Tilburgse Kermis

Mening Brabander (en andere Nederlanders) hebben vrijdag 19 juli gemarkeerd in hun agenda. Dan is het namelijk weer tijd voor de Tilburgse Kermis. Het is de grootste kermis van de Benelux, met honderden attracties (waarvan tien (!) nieuwe), festivals en feestjes in de horeca belooft het weer een waar spektakel te worden. In dit artikel vertellen wij alles wat jij moet weten over de kermis in Tilburg.

11 juli '24 (10:17)

Uitzichttoren bij Binnenhof officieel geopend

Sinds woensdag is er een nieuwe trekpleister in Den Haag. In mei werd bekend dat er een 28 meter hoge uitkijktoren bij het Binnenhof kwam te staan. Deze is nu officieel geopend. Het is een kleine klim om te top te bereiken, maar dan heb je wel een mooi uitzicht over de hele stad.