Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Efteling komt in de buurt van maximumaantal bezoekers

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Efteling komt in de buurt van maximumaantal bezoekers  / Foto: Efteling
Dat de Efteling het populairste attractiepark in Nederland is, dat is al langer bekend. Maar inmiddels is het pretpark in Kaatsheuvel zó druk, dat het de grens van het maximum aantal toegestane bezoekers bereikt. Het park heeft een vergunning om jaarlijks maximaal 5 miljoen bezoekers te verwelkomen. Vorig jaar werd dit bijna bereikt: er werden in 2023 4,9 miljoen bewegingen naar het pretpark geregistreerd, meldt Looopings op basis van het jaarverslag 2023 van de Efteling. 

Er is overigens een verschil tussen het aantal bezoekers en het aantal individuele bezoekers. Daarom kon de Efteling vorig jaar 5,56 miljoen bezoekers verwelkomen, zonder de grens van 5 miljoen te overschrijden. Daarvoor geldt namelijk het aantal reisbewegingen van bezoekers. Wanneer iemand bijvoorbeeld blijft overnachten in het park en de volgende dag weer de Efteling bezoekt, telt dat als één reisbeweging. Zo blijft het aantal individuele bezoekers een stukje lager dan het reguliere bezoekersaantal.

Meer bezoekers

In het jaarverslag van de Efteling staat dat er vorig jaar dus 4,9 miljoen individuele bezoekers naar het park kwamen. Als die stijgende lijn doorzet zou dat betekenen dat het pretpark dit jaar meer dan vijf miljoen bezoekers verwelkomt. Als dat inderdaad het geval is, dan moet de Efteling een boete per extra bezoeker betalen. Dat komt neer op 20 euro per extra persoon.

De Efteling zegt tegen Looopings dat zij ‘kijken wat de meest logische beheersmaatregelen zijn’ op het moment dat het maximumaantal nadert. Dat is echter wel in contrast met wat het pretpark eerder zei. Toen gaf de Efteling aan dat zij een eventuele boete gewoon betalen als er te veel mensen naar het pretpark komen. Dat leidde tot flinke kritiek. Het leek hiermee alsof ze zichzelf boven de wet plaatsen.

Nieuwe vergunning

In plaats van de bezoekersaantallen managen wil de Efteling liever een ruimere natuurvergunning, voor maximaal zes miljoen reisbewegingen in plaats van vijf miljoen. Dat kan niet, want de provincie deelt geen nieuwe natuurvergunningen meer uit.

Daarnaast hebben omwonenden vaker geklaagd over de hoge bezoekersaantallen van de Efteling. Zij kregen gelijk van de rechter toen de provincie weigerde in te grijpen. De Raad van State verwierp de aanklacht echter. Dat kwam omdat die volgens de RvS ‘te ver van het park wonen om belanghebbende te kunnen zijn’. 

21 juni '24 (12:53)

Kermis in Dordrecht is verhuisd en heeft plek voor vijftig attracties

Vanaf zaterdag gaat de kermis in Dordrecht negen dagen lang open. En de kermis is groter dan ooit dankzij de verhuizing van de binnenstad naar de Laan van Europa. Bezoekers kunnen genieten van meer dan vijftig attracties. Kermismeester Ruud de Dreu is enthousiast en noemt het een openluchtpretpark. Dit meldt RTV Dordrecht. 

21 juni '24 (11:03)

Fossa's voor tweede keer geboren Zooparc Overloon

Voor de tweede keer zijn in een Nederlands dierenpark fossa's geboren. In ZooParc Overloon kwamen de twee fossa's of fretkatten ter wereld. De eerste keer was in 2021, eveneens in Overloon.

20 juni '24 (11:10)

Efteling wil studiedagen in kaart brengen om drukke dagen vast te stellen

Studiedagen van scholieren betekenen voor de Efteling vaak onverwachtse drukte. Vandaar dat de Efteling op een speciale pagina op de website aan ouders vraagt om de studiedagen van hun kinderen in te vullen. Iedere ouder kan maximaal tien dagen invullen. De Efteling kan hierdoor de personeelsplanning zo aanpassen dat er op zulke dagen voldoende bezetting is. Dit meldt Looopings.

19 juni '24 (10:32)

Kermis Lelystad gaat niet door: vergunningaanvraag ‘niet realistisch’

Voor het tweede jaar op rij gaat de kermis op De Meent in Lelystad niet door. De vergunning die werd ingediend bleek ‘niet realistisch’, aldus de gemeente. Wat er dan precies niet realistisch was aan de aanvraag, dat wil de gemeente niet kwijt, meldt Omroep Flevoland.

19 juni '24 ( 9:43)

Attractie in Oud Valkeveen blijft steken: inzittenden half uur vast

Het zal een spannend half uur zijn geweest voor een aantal kinderen die dinsdag in attractiepark Oud-Valkeveen in Naarden waren. Toen zij samen met een ouder in de vrije val-attractie gingen voor een duikvlucht bleef de attractie steken. De inzittenden hebben een half uur vastgezeten, tot zij met een hoogwerker uit de attractie werden bevrijd, meldt NH Nieuws.

18 juni '24 (12:02)

Zwemkasteel Nienoord weer geopend

Na een periode van verbouwing en verduurzaming is het zwembad op Landgoed Nienoord, het Zwemkasteel, weer geopend. Vandaag starten de zwemleskinderen weer met hun zwemlessen bij Zwemkasteel Nienoord in Leek, meldt Landgoed Nienoord.

17 juni '24 (13:17)

Kan een nieuwe locatie de kermis in Nibbixwoud redden?

Een aantal jaren geleden stopte de kermis in Nibbixwoud vanwege tegenvallende bezoekerscijfers. De mogelijke oorzaak daarvan was de locatie op het parkeerterrein van sportcomplex De Dres. Daarom heeft de kermisorganisatie hernieuwde hoop, met een kermis op een nieuwe locatie, in het hart van Nibbixwoud, meldt NH Nieuws.

14 juni '24 (14:44)

Gemeente verjaagt hangjongeren met muziek van Efteling

Een parkeergarage in de gemeente Deurne werd voor lange tijd geteisterd door hangjongeren. Daar heeft het gemeentebestuur iets op gevonden: de muziek van Carnaval Festival uit de Efteling, meldt Looopings.

13 juni '24 (13:02)

Bouw Efteling Grand Hotel loopt geen vertraging op na brand

Donderdagmorgen brak er even brand uit in het Efteling Grand Hotel dat in aanbouw is. Isolatiemateriaal in een spouwmuur begon te smeulen. Er kwam veel rook vrij, maar er waren geen zichtbare vlammen. Bouwlieden wisten de situatie met een brandblusser onder controle te houden, maar desondanks kwam de brandweer snel ter plekke. Een ambulance controleerde of medewerkers die rook hadden ingeademd naar het ziekenhuis moesten. Dit meldt BN de Stem. 

12 juni '24 (15:29)

Diergaarde Blijdorp doet wegwerpbekers in de ban

Vanaf halverwege juni gaat Diergaarde Blijdorp in Rotterdam geen wegwerpbekers meer gebruiken op de to go locaties. Alle warme en koude dranken worden vanaf dan geserveerd in statiegeldbekers, die je na gebruik kunt inleveren bij speciale machines, meldt Havenloods.