Erfgoedverenigingen niet blij met elektrificeren Stoomtrein in Efteling

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
De Stoomtrein in de Efteling gaat verduurzamen. Het pretpark in Kaatsheuvel kondigde deze week aan dat de treintjes van de steenkool afgaan en binnenkort op elektriciteit gaan rijden. Ondanks dat er afgezien van de aandrijving niets verandert aan de attractie, zijn erfgoedverenigingen Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) en Historisch Railvervoer Nederland (HRN) niet blij met de beslissing, meldt Monumentaal.

De aankondiging van de Efteling dat de stoomtreintjes elektrisch worden stoot tegen het zere been van de Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) aan. De organisatie vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat de Efteling een duurzame keuze maakt. De stichting noemt het ‘waardevol cultureel erfgoed, drie historische stoomlocomotieven van elk ruim honderd jaar oud, zijn dan niet meer als cultureel erfgoed te beschouwen’.

‘Onbegrijpelijk’

Naast MCN schaart ook de vereniging Historisch Railvervoer Nederland zich achter deze opvatting. Beide organisatie vinden dat een stoomtrein alleen een stoomtrein is als deze wordt aangedreven door stoom. Vooral omdat en aantal aspecten van de stoomtrein, zoals een stoker en geuren en geluiden die bij een stoomlocomotief horen, dan niet meer naar voren komen.

Herzien

De twee organisaties zeggen dat zij wel voorstanden zijn van verduurzaming, maar niet in deze vorm. Ze roepen op om de keuze te herzien en stellen voor om de stoomlocomotieven tentoon te stellen op eigen terrein of in een museum.

Overigens verandert er in de Efteling ook niets aan de naam van de stoomlocomotieven, de Efteling Stoomtrein Maatschappij. MCN reageert met een alternatief voor deze naam, Efteling Elektrische Spoorweg Maatschappij, ‘omdat van een stoomtrein straks geen sprake meer is’.