Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Efteling-operator moet baan terugkrijgen van rechter

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Efteling-operator moet baan terugkrijgen van rechter / Foto: Efteling
Een medewerker van de Efteling die zijn baan als operator bij Baron 1898 was verloren, moet deze van de rechter terugkrijgen. De medewerker had zijn oud-collega’s de attractie aan laten zetten. Daar was de Efteling niet van gediend en degradeerde de functie van de werknemers. Maar dat is tegen de regels van het pretpark in Kaatsheuvel, meldt Brabants Dagblad.

De man was het niet eens met de beslissing van de Efteling en spande daarom een kort geding aan tegen het pretpark. De rechter oordeelde dat de man in zijn gelijk staat, en stelt dat de Efteling hem zijn functie weer moet teruggeven. Wel moet hij laten zien dat hij over kennis van de veiligheidsvoorschriften beschikt. Hij was hoofdverantwoordelijke voor de attractie Baron 1898.

Bediening

Op 23 november van vorig jaar vond het voorval plaats. Toen kwamen een aantal oud-medewerkers van de Efteling naar het park. De operator liet hen de attractie starten, waarna een trein met bezoekers vertrok.

Op dat moment was de operator zelf de attractie aan het schoonmaken. Vervolgens hielp hij op het platform om de instapprocedure te versnellen. Zo kon de oud-collega sneller een tweede trein laten vertrekken.

De Efteling kreeg hier een aantal maanden later oren van. En was daar niet van gediend. Het pretpark stelt dat de veiligheid van de bezoekers in de treintjes hiermee in het geding kwam. Het leidde tot de schorsing van de operator.

Gesprek

Tijdens een gesprek tussen de Efteling en de medewerker werd hem gezegd dat hij in functie en salaris werd teruggezet. Hij ging niet in op dit aanbod en ook in latere gesprekken konden de twee partijen er niet uit komen. De man besloot om een kort geding aan te spannen om zo zijn werk terug te krijgen.

Het is overigens niet het eerste incident met deze specifieke operator. Hij liet op 19 augustus 2022 de vloeren van het platform zakken, maar zag een collega over het hoofd. Dat liet de man zelf weten aan de teamleider en deed daarna een tijdje andere werkzaamheden. Vervolgens haalde hij opnieuw de papieren om de Baron wel te mogen bedienen.

Besluit rechter

De rechter oordeelde in het kort geding dat de operator in zijn gelijk staat. Wel stelt de rechter dat de veiligheid van de bezoekers door de actie van de operator in het geding zijn gekomen. Maar de stappen om hem te degraderen gingen te ver.

De operator krijgt dus zijn baan terug, maar moet wel laten zien dat hij over de kennis van de veiligheidsvoorschriften van de achtbaan beschikt. 

24 mei '24 (14:52)

Eigenaar Eftelstats laat statistieken door AI analyseren

Als je wel eens in de Efteling bent geweest dan herken je het vast wel: de lange wachtrijen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Tenminste, Jan van Kampen kan dat. Hij is de beheerder van de website Eftelstats. Daar zijn de wachttijden en storingen van attracties in het Kaatsheuvelse pretpark te zien. Die heeft hij door laten meten, om zo tot een lijst te komen met attracties waar je het langst moet wachten. Dat meldt Omroep Brabant.

24 mei '24 (13:19)

Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

24 mei '24 (10:14)

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.

23 mei '24 (11:17)

Buitenlandse bezoekers helpen Efteling aan recordwinst in 2023

De Efteling heeft vorig jaar een recordwinst van 37,8 miljoen euro geboekt. In 2022 ging het het attractiepark ook al flink voor de wind, toen maakte het 34 miljoen euro winst. Een groot contrast met de cijfers tijdens de coronapandemie: toen leed het park tientallen miljoenen verlies. Vooral buitenlandse bezoekers hebben in 2023 bijgedragen in het positieve resultaat van de Efteling. Dit meldt NU.nl. 

23 mei '24 (10:33)

Decorstukken Danse Macabre in Efteling aangekomen

De Efteling heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de komst van de eerste decorstukken voor de attractie Danse Macabre. Deze griezelige attractie, die eind 2024 haar deuren zal openen, heeft onlangs verschillende imposante beelden ontvangen. Deze beelden geven alvast een voorproefje van de sfeer en stijl van de nieuwe attractie, zo meldt Looopings.

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings

17 mei '24 (11:20)

In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

17 mei '24 (10:44)

Opnames Te Land, Ter Zee En In De Lucht in Efteling bij te wonen

Wie deze maand naar de Efteling gaat kan zomaar de opnames voor het tv-programma Te Land, Ter Zee En In De Lucht meemaken. Het bekende programma start de opnames in de week van maandag 27 mei. Er wordt vier keer een opname gemaakt. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de tribune om dit mee te maken, meldt Looopings.

16 mei '24 ( 9:01)

Efteling opnieuw uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland

Uit het recente onderzoek van MarketResponse blijkt dat de Efteling opnieuw is uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland. Deze eer wordt toegekend op basis van een uitgebreide studie naar de klantvriendelijkheid van diverse bedrijven in Nederland.

16 mei '24 ( 8:53)

Nieuw boek van Paul van Loon gebaseerd op Efteling-attractie "Danse Macabre"

Kinderboekenschrijver Paul van Loon heeft aangekondigd dat hij een nieuw boek zal schrijven dat gebaseerd is op de recent geopende Efteling-attractie "Danse Macabre". Dit meldt Looopings.