Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit veranderde er eerder in de Efteling voor de borstvergroting van Doornroosje

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Dit veranderde er eerder in de Efteling voor de borstvergroting van Doornroosje / Afbeelding: "Monsieur Cannibale in de Efteling." door JZ85
Het was écht de bedoeling van de Efteling om Doornroosje een borstvergroting te geven. Dat en een aantal andere aanpassingen aan het sprookje moeten ervoor zorgen dat deze beter past bij het oorspronkelijke ontwerp van Anton Pieck. Maar desondanks deze verklaring van het park speculeren Eftelingbezoekers op sociale media dat zij gewoon graag mee willen gaan met de tijd. Dat er aanpassingen worden gemaakt aan attracties is overigens niet voor het eerst, meldt Omroep Brabant.

Voordat Doornroosje plastische chirurgie kreeg, veranderde er al eerder het een en ander aan het uiterlijk van sommige attracties. Monsieur Cannibale, poppen in Carnaval Festival en ook Symbolica hebben al eerder een aanpassing gekend.

Monsieur Cannibale kreeg in 2014 al internationale aandacht toen een journaliste in de Wall Street Journal een uitspraak deed over het ‘racistische’ uiterlijk van de attractie. In de attractie konden bezoekers in een kookpot rondjes draaien, met een grote zwarte man centraal. Die had een pollepel door zijn neus. De journaliste noemde het ‘een racistische stap terug naar de tijd van de VOC’. In 2020 werd een petitie getekend door bijna drieduizend mensen, waarna de Efteling de attractie besloot om te bouwen tot Sirocco.

Lakei in jurk

In 2021 laaide een discussie op toen een moeder een brief aan de Efteling schreef. Daarin stond dat haar zoon van zeven, die zich uitte als dochter en een jurk droeg, een verkeerde boodschap meekreeg van de attractie Symbolica. In de attractie staat een lakei die ook een jurk draagt. Hij werd in de Efteling afgebeeld alsof hij daarop werd ‘betrapt’.

De moeder vond dat hiermee het uitlachen van mensen met een andere genderidentiteit wordt genormaliseerd. Daarom wilde ze dat de Efteling dit onderdeel aanpaste. Het leidde tot veel discussie op sociale media. Uiteindelijk werd de attractie ook niet gewijzigd.

Poppen

Tot 2019 stonden er in Carnaval Festival poppen met een omstreden uiterlijk. Van de in totaal 275 poppen kregen daarvan 100 een nieuw uiterlijk. Kroeshaar en neusringen van Afrikaanse poppen werden veranderd voor traditionele kleding. Ook de kleine spleetogen van de Aziatische poppen werden toen aangepast. 

24 mei '24 (14:52)

Eigenaar Eftelstats laat statistieken door AI analyseren

Als je wel eens in de Efteling bent geweest dan herken je het vast wel: de lange wachtrijen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Tenminste, Jan van Kampen kan dat. Hij is de beheerder van de website Eftelstats. Daar zijn de wachttijden en storingen van attracties in het Kaatsheuvelse pretpark te zien. Die heeft hij door laten meten, om zo tot een lijst te komen met attracties waar je het langst moet wachten. Dat meldt Omroep Brabant.

24 mei '24 (13:19)

Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

24 mei '24 (10:14)

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.

23 mei '24 (11:17)

Buitenlandse bezoekers helpen Efteling aan recordwinst in 2023

De Efteling heeft vorig jaar een recordwinst van 37,8 miljoen euro geboekt. In 2022 ging het het attractiepark ook al flink voor de wind, toen maakte het 34 miljoen euro winst. Een groot contrast met de cijfers tijdens de coronapandemie: toen leed het park tientallen miljoenen verlies. Vooral buitenlandse bezoekers hebben in 2023 bijgedragen in het positieve resultaat van de Efteling. Dit meldt NU.nl. 

23 mei '24 (10:33)

Decorstukken Danse Macabre in Efteling aangekomen

De Efteling heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de komst van de eerste decorstukken voor de attractie Danse Macabre. Deze griezelige attractie, die eind 2024 haar deuren zal openen, heeft onlangs verschillende imposante beelden ontvangen. Deze beelden geven alvast een voorproefje van de sfeer en stijl van de nieuwe attractie, zo meldt Looopings.

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings

17 mei '24 (11:20)

In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

17 mei '24 (10:44)

Opnames Te Land, Ter Zee En In De Lucht in Efteling bij te wonen

Wie deze maand naar de Efteling gaat kan zomaar de opnames voor het tv-programma Te Land, Ter Zee En In De Lucht meemaken. Het bekende programma start de opnames in de week van maandag 27 mei. Er wordt vier keer een opname gemaakt. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de tribune om dit mee te maken, meldt Looopings.

16 mei '24 ( 9:01)

Efteling opnieuw uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland

Uit het recente onderzoek van MarketResponse blijkt dat de Efteling opnieuw is uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland. Deze eer wordt toegekend op basis van een uitgebreide studie naar de klantvriendelijkheid van diverse bedrijven in Nederland.

16 mei '24 ( 8:53)

Nieuw boek van Paul van Loon gebaseerd op Efteling-attractie "Danse Macabre"

Kinderboekenschrijver Paul van Loon heeft aangekondigd dat hij een nieuw boek zal schrijven dat gebaseerd is op de recent geopende Efteling-attractie "Danse Macabre". Dit meldt Looopings.