Prinses Margriet opent nieuwe tentoonstelling Kasteel Ammersoyen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Prinses Margriet heeft op 4 april de nieuwe publiekspresentatie op het middeleeuwse Kasteel Ammersoyen geopend. Zij verbrak het zegel van de deur naar de restanten van de kapel van het kasteel als symbolische opening. Met deze publiekspresentatie wordt de bekende maar vooral ook minder bekende kant van de middeleeuwen laten zien. Na jaren van voorbereiding is het eindelijk klaar om bezocht te worden door publiek, meldt Kasteel Ammersoyen.

Hoogtepunten van de nieuwe presentatie is de unieke brouwoven. Het is een zeldzaam overblijfsel uit de middeleeuwen. De oven was verborgen onder de vloer van de kelder. Conservator Marieke Knuijt benadrukt het belang van het onthullen van deze ‘historische schat’: “Ammersoyen is het enige kastel in Nederland met deze middeleeuwse oven binnen de muren. Het is onze missie om dit erfgoed te behouden en te delen met het publiek.”

Bij de opening van een presentatie in een adellijk gebouw, hoort ook een adellijke opening. “Het was een eer om Prinses Margriet te ontvangen”, zegt Michel van Maarseveen, directeur-bestuurder van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Onbekende middeleeuwen

Het uitgangspunt van de presentatie is de archeologische collectie van scherven die zijn gevonden in de slotgracht. “Vrijwilligers en bezoekers werken samen in het Schervenlab om de ontelbare scherven, die in de slotgracht zijn gevonden, weer in elkaar te puzzelen”, aldus kasteelmanager Annette Zeelenberg. “Ook wordt de relatie tussen kasteel en kruiden- en hoptuin belicht waar allerlei ingrediënten voor het brouwen van bier worden geteld.”

Op eigen tempo

Bezoekers kunnen de presentatie op eigen tempo doorlopen om de verborgen hoeken en verhalen van de middeleeuwen te beleven. Meer informatie over openingstijden en reserveren van tickets vind je op www.glk.nl/ammersoyen

Beeld: Geldersch Landschap & Kasteelen