AquaZoo vermoedt dat alle ontsnapte wasberen buiten de dierentuin zijn

Door Johanne Levinsky
3 min
Een van de negen ontsnapte wasberen uit AquaZoo in Leeuwarden is met een infraroodcamera gespot in een boom buiten het park. Het vermoeden is dat alle wasberen zich inmiddels niet meer binnen de hekken van de dierentuin bevinden. Directeur Jeroen Loomeijer stelt dat ze de beestjes anders wel hadden gezien. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

In vangkooien rondom het park zijn dode visjes gelegd die wasberen lekker vinden, maar helaas is tot nu toe alleen de huiskat een nachtje gevangen geweest. Loomeijer benadrukt dat het niet om een 1 aprilgrap of publiciteitsstunt gaat. “Was het maar zo’n feest. Het is bittere ernst, hier maken wij geen grappen over.” Hij hoopt dan ook dat de dieren niet te ver afdwalen, omdat ze een afgesloten leefomgeving gewend zijn. In de directe omgeving is ook geen voedsel te vinden voor ze. Wasberen zijn daarnaast invasieve exoten. Die horen volgens de directeur niet thuis in de Friese natuur. Zij kunnen andere dieren namelijk verdringen. Voortplanten is niet mogelijk vanwege sterilisatie.

Vergunning nodig voor plaatsen van vangkooien

Woensdagmiddag overlegde AquaZoo met de provincie Friesland over mogelijke vervolgstappen. Wil het park namelijk vangkooien plaatsen in De Groene Ster, dan is daarvoor een vergunning nodig.

In totaal waren er elf wasberen ontsnapt, waarvan twee inmiddels terug zijn gevonden. De groep is maandag pas in de dierentuin komen wonen. Ze wisten deze echter te ontvluchten door een gat te graven en gaas los te maken.