Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rotterdam klaar met wachten op komst attractiepark: ‘Moet een keer open’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Rotterdam klaar met wachten op komst attractiepark: ‘Moet een keer open’ / Foto: "Attractiepark Rotterdam 2020" door Joris
Dat de bouw van het attractiepark enige tijd in beslag zou nemen, daar ging de gemeente Rotterdam wel van uit. Maar tien jaar later en nog steeds is er vrij weinig gekomen van het plan van ondernemer Hennie van der Most. Ondertussen is de aankondiging van uitstel van een opening minder verrassend dan dat het park daadwerkelijk open gaat, meldt De Ondernemer.

Vooral bij raadslid Tim Kind van Volt is het geduld op. Hij kon zich voorstellen dat er na een paar jaar nog gewerkt zou worden aan het attractiepark in Rotterdam-Zuid. Maar na tien jaar beginnen bij hem de vraagtekens te doemen waarom het toch zo lang duurt.

Van der Most kreeg in 2013 erfpacht tot 2030. Vanwege economische redenen was de gemeente blij dat zij van het stuk grond af konden en iemand hier iets mee wilde doen. Dat ligt nu iets anders. De gemeente kampt met een flink ruimttekort en zo’n ongebruikt stuk grond kan dan goed van pas komen.

Open op korte termijn

Kind vindt het dan ook moeilijk om te verdedigen waarom dit grote stuk grond vrijwel niet wordt gebruikt. Hij denkt dat het een hotspot kan worden voor creatievelingen, een broedplaats voor artiesten en kunstenaars, met tijdelijke woningen.

In ieder geval is duidelijk dat de gemeente wil weten hoe het ervoor staat op het terrein aan de Doklaan. De partijen ChristenUnie en Volt willen met de ondernemer in gesprek om te kijken of het geplande Attractiepark Rotterdam tóch op korte termijn open kan. Mocht dat niet het geval zijn, dan vindt Kind het niet onlogisch om de erfpacht niet te verlengen.

Het college van burgemeester en wethouders vindt die stap te ver gaan. Zij worden gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad. Chantal Zeegers van D66 stelt dat er op dit moment ‘goede gesprekken’ lopen met de ondernemer en wil deze eerst ‘goed uitlopen’.

Geschillen

De langzame voortgang van het attractiepark heeft te maken met een aantal geschillen tussen Van der Most en de gemeente. Dit deed zich voor in 2021, toen een medeaandeelhouder opstapte en Van der Most in de financiële problemen raakte. Een miljoenenlening werd door de gemeente geweigerd en zo moest de ondernemer allerlei andere ondernemingen verkopen om het hoofd boven water te houden.

Een jaar geleden leek er positief nieuws te zijn. Van der Most stelde toen dat het attractiepark naar zijn verwachting in mei 2023 zou openen. Dat is hem echter niet gelukt.

25 april '24 (11:20)

Verdrietig nieuws: Efteling-huiskat Pjotr is overleden

Huiskat Pjotr die jarenlang in de Efteling woonde en vooral het Spookslot tot zijn thuis maakte, is deze week overleden aan de gevolgen van ouderdom. Een werknemer maakt het verdrietige nieuws bekend op Facebook. Dit meldt Looopings. 

24 april '24 (13:11)

Avonturenboerderij Molenwaard opent nieuw themagebied

Het mocht eventjes duren, maar dan heb je ook wat. Na een jaar te hebben gebouwd aan een nieuw themagebied is Avonturenboerderij Molenwaard blij dat zij ‘Het Erf’ officieel mogen openen. Op Het Erf vind je onder ander de nieuwe attractie ‘Fien & Teun Trekkerbaan’, horecapunt ‘Bakkerij de Boerderij’ en is er een nieuwe ontdekkingstocht genaamd ‘Het Insectenpad’, meldt Het Kompas Hardinxveld.

24 april '24 ( 9:49)

Erfgoedverenigingen niet blij met elektrificeren Stoomtrein in Efteling

De Stoomtrein in de Efteling gaat verduurzamen. Het pretpark in Kaatsheuvel kondigde deze week aan dat de treintjes van de steenkool afgaan en binnenkort op elektriciteit gaan rijden. Ondanks dat er afgezien van de aandrijving niets verandert aan de attractie, zijn erfgoedverenigingen Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) en Historisch Railvervoer Nederland (HRN) niet blij met de beslissing, meldt Monumentaal.

23 april '24 (11:11)

Sprookjesboom in Efteling vertelt geen verhaaltjes

Het lijkt bijna alsof de Efteling bezig is met een complete metamorfose van het park. Naast de Stoomtreintjes, Doornroosje en het Snoephuisje is het nu ook tijd voor de Sprookjesboom om verbouwd te worden. Dat levert een enigszins griezelig aangezicht op. De Sprookjesboom heeft momenteel geen mond meer om mee te praten, meldt Looopings.

22 april '24 (15:13)

Queen Elizabeth tijdelijk te zien in Madame Tussauds Amsterdam

Het wassen beeld van de Britse koningin Elizabeth staat in april en mei in Madame Tussauds in Amsterdam. Het beeld, dat gewoonlijk in Wenen staat, komt ter ere van haar geboortedag en Koningsdag naar Nederland.

22 april '24 (11:19)

Ook de stoomtrein in de Efteling gaat met de tijd mee

Het tijdperk van de tuffende stoomlocomotief in de Efteling is voorbij. Ook deze attractie in het pretpark in Kaatsheuvel moet met de tijd mee. Daarom besloot de Efteling om hier een elektrische trein van te maken, om de klimaatdoelen van het pretpark te halen. Dat meldt de Efteling.

22 april '24 ( 9:11)

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

19 april '24 (12:02)

Topmodel Heidi Klum vanaf nu te zien in Madame Tussauds

Vanaf vandaag kun je in het Madame Tussauds een nieuw wassenbeeld bekijken. Het Duitse topmodel Heide Klum is nu ook als wassenbeeld te zien in Madame Tussauds. Ze staat bekend om haar werk als internationaal topmodel, uitvoerend producent en presentatrice, meldt het museum.

19 april '24 ( 9:41)

Te veel bezoekers bij Efteling: miljoenenboete hangt boven hoofd

De Raad van State moet beslissen of de Efteling een boete krijgt opgelegd. Het pretpark in Kaatsheuvel zou meer bezoekers over de vloer hebben gehad dan toegestaan. Omwonenden stellen al meerdere jaren dat de Efteling het maximumaantal bezoekers overschrijdt. Als zij gelijk krijgen, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd van het Kaatsheuvelse attractiepark, meldt Looopings.

18 april '24 (10:33)

Veel bijzondere gasten op het eerste Aardbewoners Festival van ARTIS

Wil je weten wat onder meer André Kuipers, Máty;as Bittenbinder en Diederik Gommers eraan doen om de aarde leefbaar door te geven? Kom dan van 15 tot en met 23 juni naar ARTIS. De dierentuin organiseert voor het eerst het Aardbewoners Festival voor kinderen en volwassenen die in verbinding willen komen met de natuur. Bezoekers ervaren tijdens het festival hoe alles wat leeft met elkaar verbonden is. Dit meldt ARTIS.