Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Na miljoenen uit te geven zet provincie toch streep door voedselpark Ede

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Na miljoenen uit te geven zet provincie toch streep door voedselpark Ede / Foto: World Food Experience
Dat het niet zeker was of de plannen voor het attractiepark over eten in Ede konden worden doorgezet was al bekend. Nu heeft de provincie echter besloten om een streep te zetten door het park. Ondanks de miljoenen die de provincie hier al aan heeft uitgegeven, heeft het toch het besluit genomen om ermee te stoppen, meldt Omroep Gelderland.

Komt er echt een einde aan de plannen voor de World Food Experience in Ede? Als het aan het provinciale bestuur ligt wel. Een meerderheid van de Gelderse politiek besloot dat het beter is om te stoppen met het park. Wel zit er al een flinke investering van 17 miljoen euro in. Dat bedrag moet terug. Vier miljoen euro is daarentegen al uitgegeven. En dat is alleen het geld van de provincie. Ook de gemeente en het Rijk hebben er al geld in gestopt.

Uitwerking plannen

Waar is al dat geld dan naartoe gegaan? Veel hiervan ging naar de ontwikkeling en het uitwerken van de plannen. Ook het ontwerpen kostte veel geld. Die werden gemaakt door een Amerikaans bedrijf en voor de aangepaste plannen werd een Nederlands bureau gevraagd. Daarnaast moest er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Al met al kostte dit zo’n 4,2 miljoen euro.

En dan waren er ook nog de zogenoemde stichtingskosten. Dat zijn kosten voor het personeel, een website en een kantoor. Ook dit kostte de afgelopen jaren 2,8 miljoen euro.

Totaalbedrag

In totaal komen de gemaakte kosten uit op een kleine 7 miljoen euro. En het attractiepark kampte ook nog eens met een beste tegenvaller: de plannen voor een aanbouw bij het park werden tegengehouden door de rechter. Wel moest er al van alles geregeld worden.

En dat kostte volgens de stichting 1 miljoen euro, wat de gemeente ziet als een verloren bedrag. Daarentegen hoopt de stichting dat de gemeente alsnog geld wil geven en hoopt dat de gemeente het oordeel van de provinciale politiek negeert. Politiek gezien is dat zeer onrealistisch.

Er moet nog van alles worden geregeld als het provinciebestuur daadwerkelijk de stekker uit het park trekt. Gedeputeerde Peter Drenth stelt dat de gevolgen nog niet zijn in te zien. Hij zegt dat er al contracten zijn afgesloten en dat er personeel is aangenomen. Het is niet duidelijk wat voor kosten dit met zich meebrengt.

22 april '24 (15:13)

Queen Elizabeth tijdelijk te zien in Madame Tussauds Amsterdam

Het wassen beeld van de Britse koningin Elizabeth staat in april en mei in Madame Tussauds in Amsterdam. Het beeld, dat gewoonlijk in Wenen staat, komt ter ere van haar geboortedag en Koningsdag naar Nederland.

22 april '24 (11:19)

Ook de stoomtrein in de Efteling gaat met de tijd mee

Het tijdperk van de tuffende stoomlocomotief in de Efteling is voorbij. Ook deze attractie in het pretpark in Kaatsheuvel moet met de tijd mee. Daarom besloot de Efteling om hier een elektrische trein van te maken, om de klimaatdoelen van het pretpark te halen. Dat meldt de Efteling.

22 april '24 ( 9:11)

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

19 april '24 (12:02)

Topmodel Heidi Klum vanaf nu te zien in Madame Tussauds

Vanaf vandaag kun je in het Madame Tussauds een nieuw wassenbeeld bekijken. Het Duitse topmodel Heide Klum is nu ook als wassenbeeld te zien in Madame Tussauds. Ze staat bekend om haar werk als internationaal topmodel, uitvoerend producent en presentatrice, meldt het museum.

19 april '24 ( 9:41)

Te veel bezoekers bij Efteling: miljoenenboete hangt boven hoofd

De Raad van State moet beslissen of de Efteling een boete krijgt opgelegd. Het pretpark in Kaatsheuvel zou meer bezoekers over de vloer hebben gehad dan toegestaan. Omwonenden stellen al meerdere jaren dat de Efteling het maximumaantal bezoekers overschrijdt. Als zij gelijk krijgen, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd van het Kaatsheuvelse attractiepark, meldt Looopings.

18 april '24 (10:33)

Veel bijzondere gasten op het eerste Aardbewoners Festival van ARTIS

Wil je weten wat onder meer André Kuipers, Máty;as Bittenbinder en Diederik Gommers eraan doen om de aarde leefbaar door te geven? Kom dan van 15 tot en met 23 juni naar ARTIS. De dierentuin organiseert voor het eerst het Aardbewoners Festival voor kinderen en volwassenen die in verbinding willen komen met de natuur. Bezoekers ervaren tijdens het festival hoe alles wat leeft met elkaar verbonden is. Dit meldt ARTIS. 

17 april '24 (12:40)

Restaurant en attractiepark moeten geschil uitvechten bij rechter, niet bij gemeente

De onenigheid tussen Boscafé Het Maasdal en attractiepark Mind Mystery moet via de rechter worden opgelost en niet via de gemeente. De gemeente Horst aan de Maas heeft aangegeven dat zij zich niet gaan bemoeien met het geschil, meldt de Limburger.

16 april '24 (12:54)

GaiaZOO verwelkomt pasgeboren gorilla

Leuk nieuwtje vanuit GaiaZOO. Daar is namelijk een zilverrug gorilla geboren. Volgens een verzorger van de dierentuin maakt de gorilla het goed, meldt 1Limburg.

15 april '24 (11:42)

Wijziging in jaarkaarten Efteling: Classic, Plus en Premium-abonnementen

De Efteling hanteert vanaf juni een nieuw systeem voor de jaarabonnementen. Zo heeft het pretpark besloten om de bezoekers meer flexibiliteit te bieden in het afsluiten van een abonnement. Bezoekers kunnen nu kiezen tussen een Classic, Plus en Premium-abonnement. De prijzen hiervan variëren tussen 225 en 390 euro per jaar, meldt de Efteling.

15 april '24 (11:15)

Bij attractiepark DippieDoe komen de snacks naar jou toe

Wie naar het attractiepark DippieDoe gaat zal daar een unieke snackautomaat tegenkomen. Die staat namelijk niet op één plek, zoals je normaal gesproken van een snackautomaat verwacht. Die in het attractiepark in Best rijdt namelijk rondjes door het park. Hiermee is DippieDoe het eerste pretpark met een zelfrijdende snackautomaat, meldt het pretpark.