Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Steeds vaker vissen mensen naar muntjes in de wensbronnen in de Efteling

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Steeds vaker vissen mensen naar muntjes in de wensbronnen in de Efteling / Foto: Efteling
Afgelopen zaterdag ging een video rond van een man die een koord met een magneet in een wensbron in de Efteling liet zakken. Met als doel om daar wat muntjes uit te halen. Het gebeurt steeds vaker. Ook gedragswetenschapper Kees Keizer ziet dat het steeds vaker voorkomt. Hij zegt dat mensen geen schaamte meer kennen tegenover de Efteling en heeft mogelijk een oplossing. Dat meldt Omroep Brabant.

Het incident van afgelopen zaterdag is niet nieuw. Ook in juli verschenen er beelden van een persoon met een korte broek die zomaar de fontein instapte om daar kleingeld uit te vissen. De Efteling ziet het steeds vaker gebeuren.

Gedragswetenschapper Kees Keizer zoekt naar een mogelijke verklaring. Hij stelt dat mensen minder schaamte hebben en ‘denken dat ze echt slim zijn’. De wetenschapper geeft aan dat het gedrag is dat altijd al werd vertoond.

Communiceren

Volgens Keizer beseffen mensen zich niet dat ze hiermee niet het attractiepark, maar de mensen die de muntjes in de fontein gooien raken. Het geld wordt vaak door kleine kinderen in het water gegooid en gaat ook nog eens naar goede doelen. Zo steunt de Efteling met het wensgeld onder andere Save The Children en Villa Pardoes, een vakantieverblijf voor ernstig zieke kinderen.

Dat biedt volgens Keizer mogelijk een oplossing. Door naar de bezoekers te communiceren waar het geld vandaan komt en waar het naartoe gaat, beseffen mensen mogelijk dat hun gedrag niet goed is. Het zorgt er volgens hem ook voor dat andere mensen de vissers sneller zullen aanspreken.

Het blijkt dat mensen het niet erg vinden dat zij geld afpakken van het themapark, omdat de kaartjes een best bedrag kosten.

Domino-effect

Keizer is wel bang voor een domino-effect. Mensen die zien dat er geld uit de fontein wordt gejat, gaan dit gedrag sneller overnemen. “Als ze dit vijf keer hebben gezien, gaan ze het normaal vinden”, verklaart Keizer.

Voorlopig gaat de Efteling niet ingrijpen. Zij willen geen mensen uit het park verwijderen, maar wil deze mensen wel aanspreken op hun gedrag. Volgens de Efteling komen mensen tot inzicht als zij vertellen dat het geld naar een goed doel gaat.

01 december '23 (15:35)

Magisch Maastricht geopend met nieuwe attracties

Vanaf vandaag kan je in Maastricht weer terecht voor het winterse evenement Magisch Maastricht. Hier worden dagelijks verschillende winterse activiteiten georganiseerd, kun je rondstruinen op de kerstmarkt en genieten van een hapje en drankje. Dit jaar zullen er ook nieuwe attracties aanwezig zijn op het evenement, zo meldt de Limburger.

29 november '23 (10:04)

Grafzerk Kate Bush krijgt geen plekje in nieuwe spookbos Efteling

De grafzerk van zangeres Kate Bush keert niet terug in Danse Macabre, het nieuwe 'spookbos' van pretpark De Efteling. Dat heeft een woordvoerder woensdag gemeld. Het nieuwe 'griezelgebied' opent de deuren in het najaar van 2024 op de plek waar het oude Spookslot stond. De grafzerk van Kate Bush maakte deel uit van die oude attractie.

28 november '23 (13:00)

Dj-duo Showtek geeft Efteling-componist credit, pretpark tevreden

Dj-duo Showtek gaat overleden Efteling-componist Ruud Bos een vermelding geven als mede-componist van het nummer Shine. Dat laat De Efteling dinsdag weten, nadat er contact is geweest met het management van Showtek. Een muzieklijn in het nieuwe lied van Showtek vertoonde grote overeenkomsten met de muziek van de Efteling-attractie Villa Volta.

28 november '23 ( 9:45)

Dj-duo Showtek beschuldigd van plagiaat om gebruik Eftelingmuziek

Het muziekduo Sjoerd en Wouter Janssen, ook bekend als dj-duo Showtek, kunnen contact met de Efteling verwachten. In het nieuwe nummer van het duo, Shine, komt namelijk een deuntje voor die Eftelingliefhebbers zullen herkennen. Daar zit namelijk een melodie in die erg doet denken aan het themanummer van Villa Volta. Daar hebben de dj’s geen toestemming voor gevraagd, meldt Omroep Brabant.

27 november '23 (11:54)

Inbraak in Sprookjeswonderland: koper van attractie verdwenen

Het winterseizoen van attractiepark Sprookjeswonderland in Enkhuizen wordt iets later pas opgestart. Daar is op de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken. De dieven hebben de koperen verbindingen met de rails waar de oldtimers op rijden gestolen. De directie vermoedt dat er koperdieven schuldig zijn. Dat meldt NH Nieuws.

27 november '23 ( 9:34)

Vogelgriep op kinderboerderij in Alphen aan den Rijn

Op een kinderboerderij in het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn is vrijdag de vogelgriep vastgesteld. De pauwen, kippen, eenden, ganzen en kalkoenen op de locatie aan de Burgemeester Bruins Slotsingel zijn daarom geruimd. De kinderboerderij meldt dat ze zaterdag om onder meer het "verwerken van deze gebeurtenis" dicht is.

24 november '23 (11:23)

ZooParc Overloon trekt meer Duitse bezoekers door samenwerking Tiergarten Kleve

Dit jaar zijn er aanzienlijk meer Duitse toeristen naar ZooParc Overloon gekomen. Dat is mede te wijten aan de samenwerking tussen het dierenpark en het Duitse Tiergarten Kleve (Dierentuin Kleef. Het aantal Duitse bezoekers steeg dit jaar van 20 naar 25 procent van het totaalaantal gasten, meldt ZooParc Overloon.

24 november '23 (11:08)

Hans Klok noemt Efteling-personeel ‘een sekte’

In 2002 trad Hans Klok een seizoen lang op in de Efteling. Daar heeft hij naar eigen zeggen geen geweldige herinneringen aan overgehouden. Vooral aan de medewerkers. Dat zijn volgens hem fanatieke types en noemt ze ‘een sekte’. Dat meldt Media Courant.

22 november '23 (15:22)

DierenPark Amersfoort verwelkomt nieuwe dieren: ‘Bij deze soort zijn vrouwtjes de baas’

DierenPark Amersfoort verwelkomt vijf nieuwe dieren in het park. Daar zijn vijf rode-vari’s aangekomen. Met de komst van de diertjes is er een nieuwe soort in de dierentuin te zien. Dierverzorger Richard van Sluis zegt dat het goed gaat met de dieren, meldt DierenPark Amersfoort.

21 november '23 (10:44)

Dierentuin Wildlands in Emmen leed verlies in 2022

Wildlands in Emmen heeft in 2022 een klein verlies geleden van zo’n 670.000 euro. Dat komt naar voren in de jaarrekening van het dierenpark. Het is een dompertje voor Wildlands. Het lukte ze in 2021 namelijk voor het eerst in vier jaar om winst te maken. Dat meldt RTV Drenthe.