Rijk schiet te hulp bij dringende reparatie Aquarium ARTIS

Door Nationale Recreatiegids
4 min
De plannen van ARTIS om het Aquarium ARTIS te verduurzamen en te restaureren kunnen nu eindelijk voltooid worden. Het Rijk stelt 10 miljoen euro beschikbaar om het monument weer in orde te maken. De provincie Noord-Holland draagt 3 miljoen euro bij, meldt provincie Noord-Holland.

Straks wordt het gebouw nog beter toegankelijk voor de bezoekers van het aquarium. De heropening staat gepland voor het najaar van 2025.

Woensdag maakt het Rijk bekend dat zij eenmalig 15 miljoen euro beschikbaar stellen voor een aantal dringende restauraties van grote rijksmonumenten in Nederland. Daarvan gaat er 10 miljoen euro naar ARTIS. Nu de bijdrage definitief is draagt ook de provincie een bedrag van 3 miljoen euro bij. De provincie had dit al eerder toegezegd onder voorwaarde dat het Rijk voor de dekking van 10 miljoen euro zou zorgen.

Jelle Beemsterboer, gedeputeerde Erfgoed: “Wij zijn heel blij dat we samen met het Rijk een groot deel van de kosten kunnen dekken. Het aquarium is onlosmakelijk verbonden met de dierentuin maar al ruim twee jaar gesloten vanwege noodzakelijke herstelwerkzaamheden. Het is een mooi vooruitzicht dat duizenden bezoekers straks weer kunnen genieten van het unieke gebouw en de betoverende onderwaterwereld.”

Toekomstbestendig maken

In 1882 opende het genootschap Artis Natura Magistra de deuren van het toen grootste en meest moderne aquarium van Europa. Het aquarium is één van de meest markante 19-eeuwse gebouwen in Amsterdam. Het zilt uit de zoutwaterbassins is in de muren getrokken en vormt nu een gevaar voor het gebouw. Reden voor een grootschalige restauratie, om het monument te redden en te behouden voor de toekomst. Het gebouw wordt van binnen en buiten maximaal verduurzaamd en nog toegankelijker voor het publiek. Bovendien vertelt het Aquarium straks een urgent verhaal over onze relatie met water en het belang van schoon en gezond water.