Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden / Foto: "Aziatische olifant" door Tim Strater
Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

De andere groepsleden hebben afscheid kunnen nemen van Irma in het buitenverblijf. Ze is vanmorgen naar de Universiteit Utrecht gebracht voor sectie. Mogelijk wordt het skelet of botmateriaal beschikbaar gesteld voor educatieve doeleinden. Irma was de oudste in een dierentuin geboren olifant in Nederland. Ze behoorde achtenveertig jaar tot een van de markantste bewoners van de dierentuin.

Kasper Willebrandts, olifantenverzorger in Diergaarde Blijdorp: “Het was geen makkelijke beslissing die wij met elkaar hebben moeten nemen. Irma heeft een belangrijke sociale rol gespeeld in de Rotterdamse olifantenfamilie en een hele dynastie voortgebracht. Als verzorger bouw je toch een jarenlange band op. Daarom zagen wij ook dat het steeds moeilijker voor haar werd en er geen uitweg meer was.”

Van Kopenhagen naar Blijdorp

In 1970 werd Irma geboren in Kopenhagen, waarna ze in 1975 naar Rotterdam afreisde. Daar zorgde zij in 1984 voor een primeur, toen zij als eerste olifant in een Nederlandse dierentuin een jong voorbracht, genaamd Bernhardine. In 2014 werd zij overgrootmoeder. Voor zover bekend was dit een wereldprimeur in westerse dierentuinen. In de loop der jaren breidde haar familie zich flink uit met zes jongen, veertien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Op haar vijftigste verjaardag werd zij geadopteerd door Vrienden van Blijdorp vanwege de bijzondere band die zij van oudsher hebben met Irma en haar familie.

Ze stelde zich vaak op als leidster van de groep. Dat was bij bevallingen te zien. Dan nam ze de rol van oma op zich en beschermde de pasgeboren olifantjes. Zo zorgde ze voor orde en rust. Ook tijdens het opgroeien van de kleintjes speelde zij een beschermende rol als oma. De laatste jaren was ze meer op de achtergrond en gesteld op haar rust. Haar dochter Bangka heeft de rol van leidster geleidelijk overgenomen. In Blijdorp zijn nu vier olifanten van de Irma-familie: de volwassen vrouwtjes Faya en Bangka en twee jonge bulletjes, Radjik en Maxi.

Natuurbehoud

Diergaarde Blijdorp coördineert het Europese populatiemanagement van de Aziatische olifant die in 85 procent van zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied is verdwenen. Blijdorp werkt ook samen met Wageningen University and Research in een grootschalig onderzoek naar de genetische gezondheid van Aziatische olifanten. Voor dit onderzoek leveren verschillende Europese dierentuinen bloedmonsters van olifanten aan en wordt samengewerkt met het Wildlife Institute of India. 

06 december '23 (11:35)

Dierentuin vaker verkozen boven pretpark dankzij educatief aspect

Nederlanders vinden het steeds belangrijker om een educatief aspect toe te voegen aan hun dagje uit. Daarom kiezen ze tegenwoordig vaker voor een dierentuin dan voor een pretpark. Dierentuinen spelen namelijk handig in op de kennisbehoefte van hun bezoekers. Dat geldt voor de kleinste bezoekers, maar ook voor volwassenen die graat willen leren. Uit onderzoek van Hendrik Beerde Brand Consultancy blijkt dat Safaripark Beekse Bergen, Artis en Burgers’ Zoo de kennisbehoefte het beste invullen. Madurodam domineerde de afgelopen vijf jaar, maar die staat inmiddels op plek vier. Dit meldt Hendrik Beerda Brand Consultancy. 

05 december '23 (11:54)

Beekse Bergen legt laatste hand aan nieuw evenement Light Safari

De afgelopen dagen is Safaripark Beekse Bergen druk bezig met het leggen van de laatste loodjes aan de Light Safari, het grootste licht-event van de Benelux. Tijdens het evenement is het park in de avonduren versierd met allerlei grote lichtgevende dieren. Dat meldt Beekse Bergen.

05 december '23 (11:29)

Walibi Holland niet blij dat bezoekcijfers openbaar zijn

Tijdens een personeelsfeest is aan bod gekomen hoeveel bezoekers Walibi Holland het afgelopen seizoen heeft ontvangen, liet Looopings afgelopen zondag weten. Het bezoekersaantal lag boven 900.000, vertelde de directrice Mascha Taminiau toen. Nu meldt Omroep Flevoland dat het attractiepark niet stond te springen om de cijfers bekend te maken.

05 december '23 ( 9:44)

3FM-dj Luc gaat urenlang ritjes maken in Walibi-achtbaan

Het wordt een achtbaanrit die niet alleen de zintuigen prikkelt. Ook gaat 3FM-dj Luc hiermee de strijd aan tegen ALS. Op woensdagavond 6 december gaat de diskjockey zich samen met een aantal luisteraars opsluiten in een achtbaan in Walibi Holland. Deze uitdaging is onderdeel van de Lock Me Out! – actie van Stichting ALS Nederland voor 3FM Serious Request. Het Glazen Huis staat van 17 tot en met 24 december op de Grote Markt in Nijmegen om aandacht te vragen voor de ziekte ALS, meldt Stichting ALS.

04 december '23 (12:50)

Bouw nieuw attractiepark Bommelwereld in volle gang

De werkzaamheden aan het nieuwe attractiepark Bommelwereld in Groenlo zijn volop aan de gang. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om een grote attractiehal van 9.000 vierkante meter aan te leggen. In het attractiepark krijgen de verhalen van Olivier B. Bommel en Tom Poes de hoofdrol, meldt Omroep Gelderland.

04 december '23 (11:53)

Efteling gaat samenwerking aan met Videoland en RTL

RTL en Videoland gaan samenwerken met de Efteling. Op het streamingplatform is vanaf maandag onder meer een aparte Efteling-omgeving verschenen waar alle programma's gebaseerd op het pretpark te vinden zijn. RTL & Videoland breiden die omgeving nog verder uit met speciaal gemaakte programma's, zoals de serie Wonderlijk Sprookjes.

04 december '23 (10:08)

Onderzoek: Efteling tijdens de coronapandemie voorgetrokken door de gemeente

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op ondernemend Nederland. Om die gevolgen zoveel mogelijk in te perken zijn er regels opgesteld waar bedrijven gebruik van konden maken of zich aan moesten houden. Dat gold dus ook voor attractiepark De Efteling. Maar uit een recent onderzoek blijkt dat de gemeente Loon op Zand creatief bezig is geweest met de coronaregels met betrekking tot de Efteling. Dat meldt Omroep Brabant.

01 december '23 (15:35)

Magisch Maastricht geopend met nieuwe attracties

Vanaf vandaag kan je in Maastricht weer terecht voor het winterse evenement Magisch Maastricht. Hier worden dagelijks verschillende winterse activiteiten georganiseerd, kun je rondstruinen op de kerstmarkt en genieten van een hapje en drankje. Dit jaar zullen er ook nieuwe attracties aanwezig zijn op het evenement, zo meldt de Limburger.

29 november '23 (10:04)

Grafzerk Kate Bush krijgt geen plekje in nieuwe spookbos Efteling

De grafzerk van zangeres Kate Bush keert niet terug in Danse Macabre, het nieuwe 'spookbos' van pretpark De Efteling. Dat heeft een woordvoerder woensdag gemeld. Het nieuwe 'griezelgebied' opent de deuren in het najaar van 2024 op de plek waar het oude Spookslot stond. De grafzerk van Kate Bush maakte deel uit van die oude attractie.

28 november '23 (13:00)

Dj-duo Showtek geeft Efteling-componist credit, pretpark tevreden

Dj-duo Showtek gaat overleden Efteling-componist Ruud Bos een vermelding geven als mede-componist van het nummer Shine. Dat laat De Efteling dinsdag weten, nadat er contact is geweest met het management van Showtek. Een muzieklijn in het nieuwe lied van Showtek vertoonde grote overeenkomsten met de muziek van de Efteling-attractie Villa Volta.