Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Juf die kinderen meenam naar Efteling in beroep tegen ontslag

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
Juf die kinderen meenam naar Efteling in beroep tegen ontslag / Foto: "Symbolica (Efteling)" door Joordi
De lerares die werd ontslagen nadat zij haar schoolkinderen volgens de school stiekem meenam naar de Efteling, gaat in beroep tegen haar ontslag. Volgens de advocaat van de docente zijn er ‘onwaarheden’ verteld, wat een grote impact heeft gehad op de vrouw. De rechter gaf de school onlangs gelijk in het ontslag, maar de vrouw gaat hier nu dus tegen in hoger beroep. Dat meldt RTL Nieuws. 

Een schoolreisje van kinderen van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam dat naar de Space Expo in Noordwijk zou moeten gaan, eindigde in een gezellig dagje Efteling. De school en de ouders zouden hier niets van weten.

Dat is volgens de docente niet waar. Haar advocaat, Diederik van Tellingen, zegt tegen RTL dat de directeur wél heeft gezegd dat de Efteling een mogelijke optie was voor het schoolreisje. Volgens de advocaat zou de directeur hebben gezegd dat een dergelijk schoolreisje ‘te duur’ was en de docente daarom naar de Space Expo zou gaan.

Verslag

Zo ging de docente, samen met een andere leerkracht die ook is ontslagen, naar de Efteling. Zij kreeg het aanbod van een externe begeleider die de kosten voor het reisje op zich wilde nemen. Het zou een verrassing zijn voor de kinderen. Daarbij zou de lerares hebben gezegd dat de kinderen niets aan hun ouders mochten vertellen. Van Tellingen zegt dat dit niet helemaal waar is. Het klopt dat de ouders het niet wisten, maar dat de docente ‘het wel zou zeggen als ernaar gevraagd werd’.

Nieuwsbrief

Opvallend is dat de docente een aantal dagen na het ‘schoolreisje’ in de nieuwsbrief van de school een verslag plaatste van het vermeende bezoek aan de Space Expo, wat dus niet had plaatsgevonden. Dat zou ze volgens haar advocaat hebben gedaan om ‘scheve gezichten bij haar collega’s te voorkomen’. Het voorval werd ontdekt doordat er een verkeersboete op het matje belandde van één van de busjes waarmee de klas naar de Efteling is gereden.

Veiligheid kinderen

Van Tellingen stelt het inderdaad geen handige zet was van de juf om de kinderen mee te nemen. Ze had de ‘verrassing’ beter ook kunnen bespreken met het schoolbestuur. Ook het stukje dat de docente in de nieuwsbrief schreef, was volgens haarzelf niet handig.

De school sprak tijdens de rechtszaak over de veiligheid van de kinderen en hoe deze in het geding is gekomen door de actie van de lerares. Volgens de school hebben een aantal kinderen onder andere geen zwemdiploma en heerst er bij sommige kinderen het gevaar dat zij weglopen. Volgens de lerares is de veiligheid van de kinderen helemaal niet in gevaar gebracht. Zij geeft aan dat sommige kinderen ook in hun eentje met de metro naar school komen.

School in gelijk

De kantonrechter heeft toch besloten dat de lerares onveilig heeft gehandeld met een ‘onaanvaardbaar risico’ voor de kinderen. Dat had volgens de rechter tot ernstige gevolgen kunnen leiden.

De arbeidsrechtadvocaat laat weten dat er na het voorval een ouderbespreking heeft plaatsgevonden. Daaruit bleek volgens de advocaat dat de meningen verdeeld zijn. Sommigen vinden dat er goed is gehandeld, anderen zijn het niet eens met het ontslag.

Dat de docente op staande voet is ontslagen, vindt zij te ver gaan. Daarom gaat de docente in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Ze wil niet meer werken voor dezelfde school, maar wil wel dat het ontslag op staande voet wordt ingetrokken. Gezien er geen duidelijke richtlijnen zijn zouden zijn over het organiseren van schoolreisjes, vindt de docente dat het ontslag onterecht is.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.

19 september '23 (10:27)

DierenPark Amersfoort ontvangt flamingo’s van Intratuin Utrecht

Eindelijk kunnen dierenactivisten opgelucht ademhalen. De twee levende flamingo’s in de Intratuin in Utrecht zijn na meer dan 35 jaar daar te hebben geleefd naar DierenPark Amersfoort verhuisd. De Intratuin aan de Koningsweg is al meerdere malen in het nieuws geweest na klachten over de leefomgeving van de dieren. Nadat een van de flamingo’s is overleden, hebben de andere twee nu een plekje in de dierentuin in Amersfoort. Dat meldt DUIC.

18 september '23 (12:21)

Escaperoom DarkPark viert 10-jarig bestaan met eigen muziekalbum

Escaperooms maakten tien jaar geleden hun intrede in Nederland. Sindsdien heeft de industrie een flinke groei gemaakt, met escaperooms in het hele land. DarkPark, een van de eerste bedrijven actief in deze business, kiest voor een ongebruikelijke wijze om hun tienjarige jubileum te vieren. Vandaag brengt de organisatie het muziekalbum ‘DarkPark: Music from the DarkVerse’ uit, ter ere van het jubileum. Dat meldt DarkPark.

18 september '23 (10:32)

Juf op staande voet ontslagen nadat ze kinderen stiekem meenam naar Efteling

Afgelopen voorjaar stond een dagexcursie naar de Space Expo in Noordwijk op de agenda voor vijftien leerlingen van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam. De lerares vond echter dat de kinderen wel een dagje plezier konden gebruiken. Daarom ging zij niet naar de Expo, maar reisde zonder weten van de school en de ouders naar de Efteling, meldt RTL Nieuws.

15 september '23 (11:55)

Financiële perikelen bij bouwer Efteling Hotel

Een bedrijf dat meehelpt aan de bouw van het Nieuwe Efteling Hotel heeft het financieel zwaar. Zo is Byldis Prefab B.V. uit Velthoven, gespecialiseerd in prefab-bouw, tot het punt gekomen dat zij een uitstel van betaling hebben aangevraagd. De Efteling heeft het bedrijf nodig voor het nieuwe, luxe hotel dat zij bij de hoofdingang van het pretpark willen openen. Het hotel krijgt ongeveer 140 kamers en bijna 700 bedden, meldt Looopings.