Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Juf op staande voet ontslagen nadat ze kinderen stiekem meenam naar Efteling

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Juf op staande voet ontslagen nadat ze kinderen stiekem meenam naar Efteling / Foto: Efteling door Nicola
Afgelopen voorjaar stond een dagexcursie naar de Space Expo in Noordwijk op de agenda voor vijftien leerlingen van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam. De lerares vond echter dat de kinderen wel een dagje plezier konden gebruiken. Daarom ging zij niet naar de Expo, maar reisde zonder weten van de school en de ouders naar de Efteling, meldt RTL Nieuws.

Op 10 maart zouden de kinderen van de Prof. Dumontschool in Amsterdam een reisje maken naar het Space Expo in Noordwijk. Zij hadden vlak hiervoor een onderwijsproject over ruimtevaart gevolgd. De lerares had het bestuur toen al gevraagd of zij in plaats daarvan een dagje naar de Efteling konden. Het bestuur wees dit af.

Door de mand gevallen

Daarom besloot de lerares om zelf het heft in handen te nemen. De lerares nam kinderen niet mee naar Noordwijk, maar zetten koers naar Kaatsheuvel. Dat deed zij samen met een tweede leerkracht en een extern begeleider.

Zij had de kinderen – tussen 7 en 10 jaar met een IQ van gemiddeld 62 - gezegd dat zij niets aan school en hun ouders mochten vertellen en nam de scholieren mee in twee busjes, geleend van andere scholen. In de nieuwsbrief van de school een week later stond zelfs een ‘verslag’ van het bezoek aan de Space Expo. Die schreef zij op basis van een eerder, eigen bezoek.

Uiteindelijk viel ze door de mand omdat er twee snelheidsboetes bij de school op de mat vielen. Een van de busjes had te hard gereden op de A12. Aangezien dit niet op de route ligt van de school naar Noordwijk, kreeg het bestuur argwaan.

Risico’s

Het bestuur heeft besloten dat de lerares haar werkzaamheden niet verder kan voortzetten op de school. Zij zou onnodige risico’s hebben genomen. Onder de leerlingen zijn er kinderen die geen zwemdiploma hebben of potentieel kunnen weglopen. Daarnaast hadden de kinderen geen polsbandje en zou er niet voldoende begeleiding aanwezig zijn volgens de school.

Naar zeggen van de docente wilde ze het reisje geheimhouden om ‘scheve gezichten te voorkomen’. De docente dacht dat de school het reisje naar de Efteling te duur vond. Toen een externe begeleider haar aanbood om de reis te bekostigen, accepteerde zij dit aanbod.

Ontslag

Uiteindelijk heeft de kantonrechter besloten dat de school terecht heeft gehandeld met het ontslag van de docente. De rechter vindt dat zij ‘onaanvaardbaar risico heeft genomen, wat tot ernstige gevolgen had kunnen leiden’, ondanks het feit dat alle kinderen veilig thuis zijn gekomen.

22 september '23 ( 9:41)

Safaripark Beekse Bergen ontvangt miljoenste bezoeker van het jaar

De familie Jansen had geen idee wat hen te wachten stond. Onder hen was de miljoenste bezoeker van Safaripark Beekse Bergen dit jaar en daarom werd de familie in het zonnetje gezet door het park. Het is niet eerder voorgekomen dat Beekse Bergen zo vroeg in het jaar al haar miljoenste bezoeker ontvangt. Dat meldt Beekse Bergen.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.

19 september '23 (10:27)

DierenPark Amersfoort ontvangt flamingo’s van Intratuin Utrecht

Eindelijk kunnen dierenactivisten opgelucht ademhalen. De twee levende flamingo’s in de Intratuin in Utrecht zijn na meer dan 35 jaar daar te hebben geleefd naar DierenPark Amersfoort verhuisd. De Intratuin aan de Koningsweg is al meerdere malen in het nieuws geweest na klachten over de leefomgeving van de dieren. Nadat een van de flamingo’s is overleden, hebben de andere twee nu een plekje in de dierentuin in Amersfoort. Dat meldt DUIC.

18 september '23 (15:46)

Juf die kinderen meenam naar Efteling in beroep tegen ontslag

De lerares die werd ontslagen nadat zij haar schoolkinderen volgens de school stiekem meenam naar de Efteling, gaat in beroep tegen haar ontslag. Volgens de advocaat van de docente zijn er ‘onwaarheden’ verteld, wat een grote impact heeft gehad op de vrouw. De rechter gaf de school onlangs gelijk in het ontslag, maar de vrouw gaat hier nu dus tegen in hoger beroep. Dat meldt RTL Nieuws. 

18 september '23 (12:21)

Escaperoom DarkPark viert 10-jarig bestaan met eigen muziekalbum

Escaperooms maakten tien jaar geleden hun intrede in Nederland. Sindsdien heeft de industrie een flinke groei gemaakt, met escaperooms in het hele land. DarkPark, een van de eerste bedrijven actief in deze business, kiest voor een ongebruikelijke wijze om hun tienjarige jubileum te vieren. Vandaag brengt de organisatie het muziekalbum ‘DarkPark: Music from the DarkVerse’ uit, ter ere van het jubileum. Dat meldt DarkPark.