Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Juf op staande voet ontslagen nadat ze kinderen stiekem meenam naar Efteling

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Juf op staande voet ontslagen nadat ze kinderen stiekem meenam naar Efteling / Foto: Efteling door Nicola
Afgelopen voorjaar stond een dagexcursie naar de Space Expo in Noordwijk op de agenda voor vijftien leerlingen van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam. De lerares vond echter dat de kinderen wel een dagje plezier konden gebruiken. Daarom ging zij niet naar de Expo, maar reisde zonder weten van de school en de ouders naar de Efteling, meldt RTL Nieuws.

Op 10 maart zouden de kinderen van de Prof. Dumontschool in Amsterdam een reisje maken naar het Space Expo in Noordwijk. Zij hadden vlak hiervoor een onderwijsproject over ruimtevaart gevolgd. De lerares had het bestuur toen al gevraagd of zij in plaats daarvan een dagje naar de Efteling konden. Het bestuur wees dit af.

Door de mand gevallen

Daarom besloot de lerares om zelf het heft in handen te nemen. De lerares nam kinderen niet mee naar Noordwijk, maar zetten koers naar Kaatsheuvel. Dat deed zij samen met een tweede leerkracht en een extern begeleider.

Zij had de kinderen – tussen 7 en 10 jaar met een IQ van gemiddeld 62 - gezegd dat zij niets aan school en hun ouders mochten vertellen en nam de scholieren mee in twee busjes, geleend van andere scholen. In de nieuwsbrief van de school een week later stond zelfs een ‘verslag’ van het bezoek aan de Space Expo. Die schreef zij op basis van een eerder, eigen bezoek.

Uiteindelijk viel ze door de mand omdat er twee snelheidsboetes bij de school op de mat vielen. Een van de busjes had te hard gereden op de A12. Aangezien dit niet op de route ligt van de school naar Noordwijk, kreeg het bestuur argwaan.

Risico’s

Het bestuur heeft besloten dat de lerares haar werkzaamheden niet verder kan voortzetten op de school. Zij zou onnodige risico’s hebben genomen. Onder de leerlingen zijn er kinderen die geen zwemdiploma hebben of potentieel kunnen weglopen. Daarnaast hadden de kinderen geen polsbandje en zou er niet voldoende begeleiding aanwezig zijn volgens de school.

Naar zeggen van de docente wilde ze het reisje geheimhouden om ‘scheve gezichten te voorkomen’. De docente dacht dat de school het reisje naar de Efteling te duur vond. Toen een externe begeleider haar aanbood om de reis te bekostigen, accepteerde zij dit aanbod.

Ontslag

Uiteindelijk heeft de kantonrechter besloten dat de school terecht heeft gehandeld met het ontslag van de docente. De rechter vindt dat zij ‘onaanvaardbaar risico heeft genomen, wat tot ernstige gevolgen had kunnen leiden’, ondanks het feit dat alle kinderen veilig thuis zijn gekomen.

28 mei '24 (10:39)

Bijzondere aanwinst voor Wildlands Emmen

Sinds maandag heeft de dierentuin in Emmen een nieuwe diersoort in het park rondlopen. Een kantjil, één van de kleinste hoefdieren ter wereld, heeft zijn intrek genomen in de overdekte jungle in de dierentuin. Normaal gesproken loopt dit diertje rond op het Indonesische Java, meldt Wildlands Emmen.

28 mei '24 (10:12)

Cirque du Soleil dit najaar in Rotterdam Ahoy

In november keert Cirque du Soleil terug naar Nederland. Tijdens de Europese tour komt het circus voor het eerst met hun zaalproductie Corteo naar het Rotterdamse Ahoy. De productie van Daniele Finzi Pasca debuteerde in 2005 en trok sindsdien meer dan 10 miljoen bezoekers in 22 verschillende landen. Van 15 november tot en met 17 november zijn er zes shows van Corteo te zien in Rotterdam Ahoy, meldt events.nl. 

27 mei '24 (14:48)

Kunstdoolhof Doloris in Utrecht geopend

Afgelopen vrijdag werd het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anoma Maze in Utrecht geopend. Het sluip-door-kruip-door doolhof stippelt een route uit langs 70 kamers, die zijn ingericht door lokale kunstenaars. Dat meldt DUIC.

27 mei '24 (12:34)

Na repetities gaan de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht van start

Efteling-bezoekers die zondag 26 mei in het park waren konden de repetities voor de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht al meemaken. Maandag 27 mei is de eerste dag van de echte opnames van het amusementsprogramma. Dit jaar maakt de show, met het laatste seizoen daterend uit 2011, na dertien jaar weer een terugkeer op televisie, meldt Looopings.

24 mei '24 (14:52)

Eigenaar Eftelstats laat statistieken door AI analyseren

Als je wel eens in de Efteling bent geweest dan herken je het vast wel: de lange wachtrijen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Tenminste, Jan van Kampen kan dat. Hij is de beheerder van de website Eftelstats. Daar zijn de wachttijden en storingen van attracties in het Kaatsheuvelse pretpark te zien. Die heeft hij door laten meten, om zo tot een lijst te komen met attracties waar je het langst moet wachten. Dat meldt Omroep Brabant.

24 mei '24 (13:19)

Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

24 mei '24 (10:14)

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.

23 mei '24 (11:17)

Buitenlandse bezoekers helpen Efteling aan recordwinst in 2023

De Efteling heeft vorig jaar een recordwinst van 37,8 miljoen euro geboekt. In 2022 ging het het attractiepark ook al flink voor de wind, toen maakte het 34 miljoen euro winst. Een groot contrast met de cijfers tijdens de coronapandemie: toen leed het park tientallen miljoenen verlies. Vooral buitenlandse bezoekers hebben in 2023 bijgedragen in het positieve resultaat van de Efteling. Dit meldt NU.nl. 

23 mei '24 (10:33)

Decorstukken Danse Macabre in Efteling aangekomen

De Efteling heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de komst van de eerste decorstukken voor de attractie Danse Macabre. Deze griezelige attractie, die eind 2024 haar deuren zal openen, heeft onlangs verschillende imposante beelden ontvangen. Deze beelden geven alvast een voorproefje van de sfeer en stijl van de nieuwe attractie, zo meldt Looopings.

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings