Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

GaiaZOO en IVN openen eerste Europese Tuiny ZOO

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
GaiaZOO en IVN openen eerste Europese Tuiny ZOO
GaiaZOO is de eerste dierentuin van Europa die park en publiek vergroent. Maandag 25 september om 10.00 uur, tijdens de Beleefweek Limburg, wordt deze mijlpaal gevierd. De eerste Tuiny ZOO van Europa wordt geopend door Gedeputeerde Léon Faassen van de provincie Limburg en Tim Weijers, bestuurder Stadsregio Parkstad Limburg en wethouder gemeente Kerkrade, in de entreetuin van GaiaZOO. Publiek is welkom, maar moet zich wel aanmelden via www.gaiazoo.nl/opening-entreetuin/, meldt de dierentuin.

Met dank aan Provincie Limburg en Stadregio Parkstad hebben IVN Limburg en GaiaZOO het afgelopen jaar hard gewerkt aan een transitie van vergroening van de entreetuin en het park. Ook werden natuurbegeleiders voor omliggende scholen opgeleid en leskisten gerealiseerd die aan deze missie bijdragen. Samenwerking met Vivara en plaatselijke ondernemers versterken het geheel.

Publiek groener maken

Het doel van IVN Limburg en GaiaZOO met de ‘publieksvergroening’ is dat meer mensen zich gaan inzetten voor een toekomstbestendige wereld voor mens, dier en plant, door hun eigen tuin of balkon te vergroenen. Zo ontstaat ruimte voor een heleboel kleine, wilde dierentuintjes ofwel: Tuiny ZOO’s.

Rob Huppertz, directeur GaiaZOO: “Al sinds onze oprichting zetten wij ons in voor de lokale natuur, niet alleen in de dierentuin, maar ook daarbuiten voor bijvoorbeeld de korenwolf en eikelmuis. De samenwerking met IVN betekent veel voor ons. We zien het als waardering voor onze inspanningen ten behoeve van de lokale biodiversiteit. Samen met IVN kunnen we in onze nieuw aangelegde entreetuin nu ook onze bezoekers uitnodigen om in hun eigen omgeving iets voor de biodiversiteit te doen.”

Tuiny Tour

Verspreid over de entreetuin en het park staan 20 panelen met informatie over verschillende tuindieren, die zijn gekoppeld aan een zichtbaar vergroeningselement. Bezoekers leren wat GaiaZOO doet om deze dieren te helpen en krijgen handvaten om zelf bij te dragen.

In de aan deze bordjes gekoppelde online Tuiny ZOO Quiz ontdekken bezoekers op welk tuindier zij het meeste lijken. Onder het motto ‘waar je van houdt, ga je voor zorgen’ krijgen ze met de uitkomst ook praktische tips om zelf ‘hun’ tuindier te helpen.

Groene ondernemers

Lokale groene ondernemers, die geen bespoten planten verkopen of op natuurinclusieve wijze werken dragen ook bij aan het project. Zo levert De Moestuinman een ZOOmerse bloemenmix. Ook andere groene ondernemers zoals de Bastin kwekerij, Groene Start, Aveve, Goed Groen en Groenservice Hendriks doen mee. Zo geven GaiaZOO en IVN het publiek de mogelijkheid om verantwoorde keuzes te maken voor hun eigen Tuiny ZOO.

Groen Park en biodiversiteit

Naast vergroening van het publiek ging ook het park op de schop. Dit jaar werden zo’n duizend planten en struiken in de grond gezet, bijna 100 nectarrijke bomen geplant en vele honderden inheemse bloemen gezaaid. Hovenier Steinbusch, hovenier van de dierentuin: “Het park staat vol met inheemse planten, bomen, struiken en bloemen. Wij spuiten uiteraard geen gif. Hiermeee is de GaiaZOO nu een nog groter paradijs voor kleine tuindieren zoals de kleine watersalamander, vleermuis en vele insecten. Dit draagt aanzienlijk bij aan de biodiversiteit in de dierentuin, het systeem dat mens, dier en plant gezond houdt.”

29 september '23 (13:25)

De engste pretparken waar je kunt griezelen tijdens Halloween

Autumn is here: de dagen worden korter en de bladeren aan de bomen beginnen alweer te verkleuren. Maar naast koude vingers en paddenstoelen is er van alles te doen in het najaar. Het is ook de aanloop naar een vanuit Amerika overgewaaide feestdag: Halloween. Tegenwoordig heeft het zijn wortels ook in Nederland uit laten groeien. Veel pretparken worden in oktober omgetoverd voor deze spannende en huiveringwekkende viering. Daarom duiken wij in dit artikel in de mysterieuze wereld van Halloween-evenementen. 

29 september '23 (10:56)

Paul van Loon krijgt oorkonde tijdens presentatie nieuw Raveleijn-boek in Efteling

Woensdagmiddag was kinderboekenschrijver Paul van Loon in de Efteling. Daar ging hij zijn nieuwste boek over Raveleijn presenteren: Het Bloed van de Draak. Tijdens de presentatie werd Van Loon verrast met een bekroning voor zijn eerste Raveleijn-boek, meldt Looopings.

29 september '23 (10:34)

Rijk schiet te hulp bij dringende reparatie Aquarium ARTIS

De plannen van ARTIS om het Aquarium ARTIS te verduurzamen en te restaureren kunnen nu eindelijk voltooid worden. Het Rijk stelt 10 miljoen euro beschikbaar om het monument weer in orde te maken. De provincie Noord-Holland draagt 3 miljoen euro bij, meldt provincie Noord-Holland.

28 september '23 (13:25)

Verstoppertje spelen met levensgrote dinosauriërs op Duinrell

Vanaf 30 september tot en met 5 november 2023 zijn er weer gigantisch grote dinosauriërs op Duinrell. Gasten kunnen tijdens hun bezoek aan Duinrell deelnemen aan diverse dino-activiteiten waaronder speuren naar twintig levensgrote én bewegende dinosaurussen.

27 september '23 (11:10)

Eerste vliegles voor geadopteerde gierenkuiken in DierenPark Amersfoort

Het geadopteerde Rüppells gierenkuiken heeft zijn eerste vliegles gehad. Het mannetje is inmiddels vijf maanden oud en slaat zijn vleugels uit. Het kuiken is zorgzaam opgevoed vanaf het moment dat hij uit het ei kroop. “De adoptieouders, een koppel vale gieren, hebben vanaf het begin een verzorgende rol op zich genomen”, vertelt dierverzorger Marc Belt. “Zij hebben het zo goed gedaan, dat het jong is uitgegroeid tot een zelfstandige gier.” Dat meldt DierenPark Amersfoort.

27 september '23 ( 9:03)

Panda Fan Xing verhuist van Ouwehands Dierenpark naar China

Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

26 september '23 (13:17)

Toverland maakt biertje speciaal voor Halloween

Al enige tijd verkoopt Toverland haar eigen biertje, genaamd Magical Beer. Maar tijdens de Halloweendagen in het attractiepark kunnen bezoekers een nieuwe smaak proberen: de Scary Pumpkin IPA. Toverland meldt dat het blikje ook een blacklight-effect heeft. 

26 september '23 (11:40)

Aap Bokito voor de tweede keer van de kermis verdwenen

De kermisattractie Fun Factory is populair onder de dieven. Het is al de tweede keer dat aap Bokito, het beeld dat op de attractie staat, van de kermis is verdwenen. Ditmaal op de kermis in Weert. Het is aannemelijk dat het beeld is gestolen, meldt 1Limburg.

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.