Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

GaiaZOO en IVN openen eerste Europese Tuiny ZOO

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
GaiaZOO en IVN openen eerste Europese Tuiny ZOO
GaiaZOO is de eerste dierentuin van Europa die park en publiek vergroent. Maandag 25 september om 10.00 uur, tijdens de Beleefweek Limburg, wordt deze mijlpaal gevierd. De eerste Tuiny ZOO van Europa wordt geopend door Gedeputeerde Léon Faassen van de provincie Limburg en Tim Weijers, bestuurder Stadsregio Parkstad Limburg en wethouder gemeente Kerkrade, in de entreetuin van GaiaZOO. Publiek is welkom, maar moet zich wel aanmelden via www.gaiazoo.nl/opening-entreetuin/, meldt de dierentuin.

Met dank aan Provincie Limburg en Stadregio Parkstad hebben IVN Limburg en GaiaZOO het afgelopen jaar hard gewerkt aan een transitie van vergroening van de entreetuin en het park. Ook werden natuurbegeleiders voor omliggende scholen opgeleid en leskisten gerealiseerd die aan deze missie bijdragen. Samenwerking met Vivara en plaatselijke ondernemers versterken het geheel.

Publiek groener maken

Het doel van IVN Limburg en GaiaZOO met de ‘publieksvergroening’ is dat meer mensen zich gaan inzetten voor een toekomstbestendige wereld voor mens, dier en plant, door hun eigen tuin of balkon te vergroenen. Zo ontstaat ruimte voor een heleboel kleine, wilde dierentuintjes ofwel: Tuiny ZOO’s.

Rob Huppertz, directeur GaiaZOO: “Al sinds onze oprichting zetten wij ons in voor de lokale natuur, niet alleen in de dierentuin, maar ook daarbuiten voor bijvoorbeeld de korenwolf en eikelmuis. De samenwerking met IVN betekent veel voor ons. We zien het als waardering voor onze inspanningen ten behoeve van de lokale biodiversiteit. Samen met IVN kunnen we in onze nieuw aangelegde entreetuin nu ook onze bezoekers uitnodigen om in hun eigen omgeving iets voor de biodiversiteit te doen.”

Tuiny Tour

Verspreid over de entreetuin en het park staan 20 panelen met informatie over verschillende tuindieren, die zijn gekoppeld aan een zichtbaar vergroeningselement. Bezoekers leren wat GaiaZOO doet om deze dieren te helpen en krijgen handvaten om zelf bij te dragen.

In de aan deze bordjes gekoppelde online Tuiny ZOO Quiz ontdekken bezoekers op welk tuindier zij het meeste lijken. Onder het motto ‘waar je van houdt, ga je voor zorgen’ krijgen ze met de uitkomst ook praktische tips om zelf ‘hun’ tuindier te helpen.

Groene ondernemers

Lokale groene ondernemers, die geen bespoten planten verkopen of op natuurinclusieve wijze werken dragen ook bij aan het project. Zo levert De Moestuinman een ZOOmerse bloemenmix. Ook andere groene ondernemers zoals de Bastin kwekerij, Groene Start, Aveve, Goed Groen en Groenservice Hendriks doen mee. Zo geven GaiaZOO en IVN het publiek de mogelijkheid om verantwoorde keuzes te maken voor hun eigen Tuiny ZOO.

Groen Park en biodiversiteit

Naast vergroening van het publiek ging ook het park op de schop. Dit jaar werden zo’n duizend planten en struiken in de grond gezet, bijna 100 nectarrijke bomen geplant en vele honderden inheemse bloemen gezaaid. Hovenier Steinbusch, hovenier van de dierentuin: “Het park staat vol met inheemse planten, bomen, struiken en bloemen. Wij spuiten uiteraard geen gif. Hiermeee is de GaiaZOO nu een nog groter paradijs voor kleine tuindieren zoals de kleine watersalamander, vleermuis en vele insecten. Dit draagt aanzienlijk bij aan de biodiversiteit in de dierentuin, het systeem dat mens, dier en plant gezond houdt.”

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings

17 mei '24 (11:20)

In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

17 mei '24 (10:44)

Opnames Te Land, Ter Zee En In De Lucht in Efteling bij te wonen

Wie deze maand naar de Efteling gaat kan zomaar de opnames voor het tv-programma Te Land, Ter Zee En In De Lucht meemaken. Het bekende programma start de opnames in de week van maandag 27 mei. Er wordt vier keer een opname gemaakt. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de tribune om dit mee te maken, meldt Looopings.

16 mei '24 ( 9:01)

Efteling opnieuw uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland

Uit het recente onderzoek van MarketResponse blijkt dat de Efteling opnieuw is uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland. Deze eer wordt toegekend op basis van een uitgebreide studie naar de klantvriendelijkheid van diverse bedrijven in Nederland.

16 mei '24 ( 8:53)

Nieuw boek van Paul van Loon gebaseerd op Efteling-attractie "Danse Macabre"

Kinderboekenschrijver Paul van Loon heeft aangekondigd dat hij een nieuw boek zal schrijven dat gebaseerd is op de recent geopende Efteling-attractie "Danse Macabre". Dit meldt Looopings.

15 mei '24 (12:17)

Raad van State geeft klagende omwonenden Efteling over bezoekersaantallen ongelijk

Omwonenden van de Efteling die bezwaar hadden gemaakt tegen de oplopende bezoekersaantallen van het attractiepark, hebben ongelijk gekregen van de Raad van State. De rechtbank had hun bezwaren in 2022 nog toegewezen en de provincie Noord-Brabant opgedragen het maximum van 5 miljoen bezoekers te handhaven. Die uitspraak heeft de hoogste bestuursrechter nu van tafel geveegd.

14 mei '24 (15:33)

Terreineigenaar camping Vogelenzang wil deze zomer eerste bungalows plaatsen

Kort geleden is de camping Vogelenzang in het gelijknamige dorp aangekocht door MarinaParken. Die wil van de camping een bungalowpark maken meet 200 luxe huizen. Daar zet het bedrijf flink wat vaart achter: deze zomer moeten de eerste bungalows worden geplaatst. Dat druist echter in tegen de wens van de huidige kampeerders. Zij vrezen dat hun campingplekken zullen plaatsmaken voor luxe huizen, meldt NH Nieuws.

14 mei '24 (10:09)

Geen extra beveiliging kermis Almere: ‘Verwacht geen rellen’

Ondanks de ongeregeldheden op de kermis in Emmeloord eerder deze maand en een toenemend aantal incidenten op en rond kermissen in het land worden er geen extra beveiligingsmaatregelen getroffen voor de kermis in Almere Stad. De kermisexploitant ziet geen reden om ook bij deze kermis meer beveiliging in te zetten, meldt Omroep Flevoland.

14 mei '24 ( 8:45)

Patrick Martens te zien in nieuw theaterstuk Een Nacht in de Efteling

Patrick Martens is vanaf december te zien in de nieuwe theaterkomedie Een Nacht in de Efteling. Dat maakten producent Jon van Eerd en attractiepark de Efteling, die voor het stuk de handen ineen geslagen hebben, maandagavond bekend.

13 mei '24 (10:37)

Beveiliging drijft kosten kermisattracties op

Het valt de Nederlandse Kermisbond (NKB) op de attracties steeds duurder worden. Volgens de organisatie zijn kermisexploitanten voornamelijk meer geld kwijt aan de beveiliging. Uiteindelijk komen die extra kosten bij de bezoeker terecht, meldt RTV Utrecht.