Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Leeuwenwelpjes in Beekse Bergen voor het eerst naar grote buitenverblijf

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Leeuwenwelpjes in Beekse Bergen voor het eerst naar grote buitenverblijf
De vier leeuwenwelpjes in Beekse Bergen hebben gisteren voor het eerst het grote buitenverblijf verkend. Nadat de schuif openging, kwamen één van de welpjes al snel nieuwsgierig naar buiten. Later volgde moeder en de andere welpen, meldt Beekse Bergen.

De welpjes werden twee maanden geleden geboren in het Safaripark. De drie vrouwtjes en een mannetje verbleven de afgelopen weken onder zorg van moeder Evy in het buitenverblijf en konden beetje bij beetje de buitenwereld verkennen op het terrasje gekoppeld aan de stal. Hier konden ze voorzichtig wennen aan het zand en gras.

Eerste nestje

Het is het eerste nestje leeuwen in Beekse Bergen sinds zes jaar. De jonge dieren zijn in de nacht van dinsdag 11 juli op woensdag 12 juli ter wereld gekomen. Oorspronkelijk werden er vijf welpjes geboren, maar eentje heeft het net niet gehaald.

Met de overige vier gaat het heel goed, vertelt hoofd dierverzorger Christian Meurrens: “Ze groeien als kool: ze zijn tonnetje rond. Hun gewicht is inmiddels verdubbeld vergeleken met hun geboortegewicht. Ook hebben ze inmiddels twee medische checks gehad en die zagen er beide goed uit.”

De jonge dieren hebben, nadat het geslacht bekend werd, namen gekregen. Het mannetje heet Nelson en de namen van de vrouwtjes zijn Winnie, Zenani en Nandi. De vader van de welpjes heet Mandela en dat was de inspiratie om de nakomelingen te vernoemen naar de familie van Nelson Mandela.

Kwetsbare soort

De status van de leeuw in het wild is ‘kwetsbaar’. Het betekent dat als het dier niet goed wordt beschermd, het in de toekomst hoogstwaarschijnlijk uitsterft. In Afrika verdwijnen steeds meer leefgebieden, waardoor leeuwen vaker gesignaleerd worden in dorpen. Met alle gevolgen van dien. Stroperij en ziektes onder de dieren zijn andere veelvoorkomende bedreigingen.

Het Hilvarenbeekse zet zich samen met andere Europese dierentuinen in voor het behoud van deze diersoort. Dat doen ze door via managementprogramma’s voor een gezonde reservepopulatie te zorgen. De geboorte van de vier welpjes is daarom belangrijk voor de toekomst van deze diersoort. Daarnaast zet Beekse Bergen zich ook in voor het behoud van de soort in de natuur, middels Stichting Wildlife, financieel ondersteunen van het Namibian Lion Trust.

24 mei '24 (14:52)

Eigenaar Eftelstats laat statistieken door AI analyseren

Als je wel eens in de Efteling bent geweest dan herken je het vast wel: de lange wachtrijen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Tenminste, Jan van Kampen kan dat. Hij is de beheerder van de website Eftelstats. Daar zijn de wachttijden en storingen van attracties in het Kaatsheuvelse pretpark te zien. Die heeft hij door laten meten, om zo tot een lijst te komen met attracties waar je het langst moet wachten. Dat meldt Omroep Brabant.

24 mei '24 (13:19)

Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

24 mei '24 (10:14)

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.

23 mei '24 (11:17)

Buitenlandse bezoekers helpen Efteling aan recordwinst in 2023

De Efteling heeft vorig jaar een recordwinst van 37,8 miljoen euro geboekt. In 2022 ging het het attractiepark ook al flink voor de wind, toen maakte het 34 miljoen euro winst. Een groot contrast met de cijfers tijdens de coronapandemie: toen leed het park tientallen miljoenen verlies. Vooral buitenlandse bezoekers hebben in 2023 bijgedragen in het positieve resultaat van de Efteling. Dit meldt NU.nl. 

23 mei '24 (10:33)

Decorstukken Danse Macabre in Efteling aangekomen

De Efteling heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de komst van de eerste decorstukken voor de attractie Danse Macabre. Deze griezelige attractie, die eind 2024 haar deuren zal openen, heeft onlangs verschillende imposante beelden ontvangen. Deze beelden geven alvast een voorproefje van de sfeer en stijl van de nieuwe attractie, zo meldt Looopings.

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings

17 mei '24 (11:20)

In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

17 mei '24 (10:44)

Opnames Te Land, Ter Zee En In De Lucht in Efteling bij te wonen

Wie deze maand naar de Efteling gaat kan zomaar de opnames voor het tv-programma Te Land, Ter Zee En In De Lucht meemaken. Het bekende programma start de opnames in de week van maandag 27 mei. Er wordt vier keer een opname gemaakt. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de tribune om dit mee te maken, meldt Looopings.

16 mei '24 ( 9:01)

Efteling opnieuw uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland

Uit het recente onderzoek van MarketResponse blijkt dat de Efteling opnieuw is uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland. Deze eer wordt toegekend op basis van een uitgebreide studie naar de klantvriendelijkheid van diverse bedrijven in Nederland.

16 mei '24 ( 8:53)

Nieuw boek van Paul van Loon gebaseerd op Efteling-attractie "Danse Macabre"

Kinderboekenschrijver Paul van Loon heeft aangekondigd dat hij een nieuw boek zal schrijven dat gebaseerd is op de recent geopende Efteling-attractie "Danse Macabre". Dit meldt Looopings.