Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Groot deel Nederlanders ziet geen toekomst meer voor Dolfinarium

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Groot deel Nederlanders ziet geen toekomst meer voor Dolfinarium
Driekwart van de Nederlanders ziet geen toekomst in het Dolfinarium in haar huidige vorm. Dat blijkt uit opinieonderzoek van World Animal Protection, uitgevoerd door Ipsos. "Nederlanders vragen het Dolfinarium om een drastische koerswijziging." Dit meldt World Animal Protection.

Over welke vorm het Dolfinarium wél moet krijgen, heerst verdeeldheid. Zo vindt een derde van de ondervraagden dat het Dolfinarium een opvangplek voor zeedieren moet worden, terwijl een kwart stemt voor een waterattractiepark zonder dieren. Een kleine groep (12 procent) ziet potentie in een show die niet wordt uitgevoerd door dieren maar mensen, en tot slot vindt een klein deel dat het Dolfinarium volledig moet sluiten.

Zes op de tien Nederlanders vindt het bovendien niet meer van deze tijd om dolfijnen te houden voor het vermaak van mensen, en slechts 1 op de 5 vindt dat de show met dolfijnen moet blijven. Overigens is vier op de vijf Nederlanders weleens in het Dolfinarium geweest, en heeft vrijwel iedereen daarbij ook een dolfijnenshow bezocht.

Wake-up call

Ook Nederlandse bedrijven maken zich zorgen over het dierenwelzijn bij het Dolfinarium: onlangs kondigde NS aan per 1 oktober geen kaartjes meer voor het zeezoogdierenpark te verkopen. Eerder besloten ANWB, HEMA, en supermarkten Spar en Lidl al om de ticketverkoop te staken.

World Animal Protection pleit voor een fokverbod voor dolfijnen, en ziet het onderzoek als een wake-up call voor het Dolfinarium. "Nederland vraagt om een drastische koerswijziging," zegt Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren. "We zien dat wereldwijd steeds meer dolfinaria hun deuren sluiten en een groeiend aantal landen dolfijnenvermaak wettelijk aan banden legt. Het publiek ziet in dat wilde dieren, zoals dolfijnen, niet geschikt zijn voor een leven in gevangenschap. Het is hoog tijd dat het Dolfinarium de oogkleppen afdoet en kiest voor structurele en verantwoorde veranderingen in het belang van deze dieren. Ook voor hun eigen toekomstperspectief."

Door: Nationale Recreatiegids

27 mei '24 (14:48)

Kunstdoolhof Doloris in Utrecht geopend

Afgelopen vrijdag werd het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anoma Maze in Utrecht geopend. Het sluip-door-kruip-door doolhof stippelt een route uit langs 70 kamers, die zijn ingericht door lokale kunstenaars. Dat meldt DUIC.

27 mei '24 (12:34)

Na repetities gaan de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht van start

Efteling-bezoekers die zondag 26 mei in het park waren konden de repetities voor de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht al meemaken. Maandag 27 mei is de eerste dag van de echte opnames van het amusementsprogramma. Dit jaar maakt de show, met het laatste seizoen daterend uit 2011, na dertien jaar weer een terugkeer op televisie, meldt Looopings.

24 mei '24 (14:52)

Eigenaar Eftelstats laat statistieken door AI analyseren

Als je wel eens in de Efteling bent geweest dan herken je het vast wel: de lange wachtrijen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Tenminste, Jan van Kampen kan dat. Hij is de beheerder van de website Eftelstats. Daar zijn de wachttijden en storingen van attracties in het Kaatsheuvelse pretpark te zien. Die heeft hij door laten meten, om zo tot een lijst te komen met attracties waar je het langst moet wachten. Dat meldt Omroep Brabant.

24 mei '24 (13:19)

Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

24 mei '24 (10:14)

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.

23 mei '24 (11:17)

Buitenlandse bezoekers helpen Efteling aan recordwinst in 2023

De Efteling heeft vorig jaar een recordwinst van 37,8 miljoen euro geboekt. In 2022 ging het het attractiepark ook al flink voor de wind, toen maakte het 34 miljoen euro winst. Een groot contrast met de cijfers tijdens de coronapandemie: toen leed het park tientallen miljoenen verlies. Vooral buitenlandse bezoekers hebben in 2023 bijgedragen in het positieve resultaat van de Efteling. Dit meldt NU.nl. 

23 mei '24 (10:33)

Decorstukken Danse Macabre in Efteling aangekomen

De Efteling heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de komst van de eerste decorstukken voor de attractie Danse Macabre. Deze griezelige attractie, die eind 2024 haar deuren zal openen, heeft onlangs verschillende imposante beelden ontvangen. Deze beelden geven alvast een voorproefje van de sfeer en stijl van de nieuwe attractie, zo meldt Looopings.

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings

17 mei '24 (11:20)

In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

17 mei '24 (10:44)

Opnames Te Land, Ter Zee En In De Lucht in Efteling bij te wonen

Wie deze maand naar de Efteling gaat kan zomaar de opnames voor het tv-programma Te Land, Ter Zee En In De Lucht meemaken. Het bekende programma start de opnames in de week van maandag 27 mei. Er wordt vier keer een opname gemaakt. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de tribune om dit mee te maken, meldt Looopings.