Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bezoekers Drenthe ontdekken noordelijke provincie in de voetsporen van Van Gogh

Door Marian van Reesch
schedule 5 min
Bezoekers Drenthe ontdekken noordelijke provincie in de voetsporen van Van Gogh

In Assen is vanaf 11 september 2023 tot en met 7 januari 2024 de werken van Van Gogh te zien in het Drents Museum. In de tentoonstelling ‘Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe’ zijn minder bekende werken van de kunstenaar te zien die hij tijdens zijn verblijf in Drenthe heeft gemaakt. De collectie is onderdeel van het activiteitenplan van Drenten en Marketing Drenthe om de provincie onder de aandacht te brengen. Dit meldt NRIT Media.

De tentoonstelling bestaat uit een verzameling van Van Gogh werken die afkomstig zijn van musea en privécollecties wereldwijd. Ook zijn er werken te zien voorafgaand aan en aansluitend op de Drentse periode. Interessante toevoegingen, omdat zijn Drentse periode de basis is voor vele meesterwerken in de toekomst. Bezoekers kunnen door de ogen van Van Gogh het Drentse landschap bewonderen. Naast de inspirerende natuur wordt er ook aandacht besteed aan tijdgenoten die ook een impact hadden om Van Goghs kunst, zoals Jacob van Ruisdael, Jean-Francois Millet en Anton Mauve.

Boek

Naast de verzamelde collectie heeft het Drents Museum de afgelopen acht jaar onderzoek gedaan naar deze periode in het leven van de kunstenaar. Het resultaat van het jaren lange onderzoek is te lezen in het boek Op reis met Vincent, waar hoofdconservator Annemiek Rens in zijn levensverhaal duikt. Vanaf 11 september is het boek te koop in de museumshop.

Fiets- en wandelroute

Ook heeft de provincie andere activiteiten georganiseerd rondom de Hollandse meester. Zo zijn er diverse fiets- en wandelroutes te verkennen, waarbij het pad van Van Gogh te volgen is. Op de routes staat verschillende doorkijkpanelen waar je door de ogen van de kunstenaar kan kijken. Dit wordt aangevuld met luisterverhalen die een impressie geven van zijn beleving in Drenthe. Op de wandelingen worden mensen gezelschap gehouden met ‘podwalks’ en informatieborden.

Verder worden er ook rondvaarten, een fototentoonstelling, exposities, lezingen en theatervoorstellingen georganiseerd. Het Van Gogh Huis Drenthe in Veenoord wordt bovendien vernieuwd en zal in oktober heropent. Met een talloze activiteiten en tentoonstellingen bestempelt Drenthe 2023 dan ook als het jaar van Van Gogh. Kijk voor meer informatie op www.vangoghdrenthe.nl

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.

22 september '23 ( 9:41)

Safaripark Beekse Bergen ontvangt miljoenste bezoeker van het jaar

De familie Jansen had geen idee wat hen te wachten stond. Onder hen was de miljoenste bezoeker van Safaripark Beekse Bergen dit jaar en daarom werd de familie in het zonnetje gezet door het park. Het is niet eerder voorgekomen dat Beekse Bergen zo vroeg in het jaar al haar miljoenste bezoeker ontvangt. Dat meldt Beekse Bergen.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.

19 september '23 (10:27)

DierenPark Amersfoort ontvangt flamingo’s van Intratuin Utrecht

Eindelijk kunnen dierenactivisten opgelucht ademhalen. De twee levende flamingo’s in de Intratuin in Utrecht zijn na meer dan 35 jaar daar te hebben geleefd naar DierenPark Amersfoort verhuisd. De Intratuin aan de Koningsweg is al meerdere malen in het nieuws geweest na klachten over de leefomgeving van de dieren. Nadat een van de flamingo’s is overleden, hebben de andere twee nu een plekje in de dierentuin in Amersfoort. Dat meldt DUIC.

18 september '23 (15:46)

Juf die kinderen meenam naar Efteling in beroep tegen ontslag

De lerares die werd ontslagen nadat zij haar schoolkinderen volgens de school stiekem meenam naar de Efteling, gaat in beroep tegen haar ontslag. Volgens de advocaat van de docente zijn er ‘onwaarheden’ verteld, wat een grote impact heeft gehad op de vrouw. De rechter gaf de school onlangs gelijk in het ontslag, maar de vrouw gaat hier nu dus tegen in hoger beroep. Dat meldt RTL Nieuws.