Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

DierenPark Amersfoort verwelkomt eerste flamingo kuiken na vijf jaar

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
DierenPark Amersfoort verwelkomt eerste flamingo kuiken na vijf jaar
Na vijf jaar is er een Chileense flamingo uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. Dat is goed nieuws, aangezien er in 2018 voor het laatst flamingo-eieren zijn uitgekomen. “De veren van de kleine, lichtgrijze vogel zijn zelfs nog een beetje nat. Zo recent kwam het jong ter wereld”, vertelt dierverzorger Paul Rodewijk. “Gelukkig gaat het goed met het kuiken. Het jong wordt uitstekend verzorgd door beide ouders.” Dit meldt Dierenpark Amersfoort.

Om het leggen van eieren te bevorderen is de vochtigheid van de bodem aangepast. Daarnaast hebben de dierverzorgers een kalk-ei in één van de nesten van de flamingo’s gelegd om de vogels extra te stimuleren zelf eieren te leggen. “Waarschijnlijk zijn er dus meerdere factoren van invloed geweest op dit succes”, vertelt Paul. “Het kuiken is dan ook meer dan welkom, aangezien de Chileense flamingo bijna is bedreigd in de natuur. Daarnaast is onze kolonie behoorlijk op leeftijd. Met de komst van dit kuiken en de andere gelegde eieren is er weer kans op een nieuwe generatie”, legt Paul uit. 

Lees ook: Groeiende flamingokolonie in Blijdorp zorgt voor een gekleurd welkom

Geslacht

Het geslacht van het kuiken is nog niet bekend. Flamingokuikens blijven de eerste periode warm tussen de veren van hun moeder. “Na vier tot zes weken kan het jong lopen en gaat het zelf op zoek naar voedsel. Tot die tijd geven beide ouders kropmelk, waarmee zij hun kuiken voeden via hun keel”, legt Paul uit. Over twee jaar draagt het kuiken het typerende roze verenkleed. De kolonie bestaat momenteel uit 97 flamingo’s. Paul: “Wij zijn ontzettend blij met dit geboortenieuws. We hopen dat het goed blijft gaan met het kuiken. Wie weet komen de andere eieren binnenkort uit en groeien er meerdere kuikens op in de flamingokolonie in DierenPark Amersfoort.”


Door: Nationale Recreatiegids

Afbeelding: DierenPark Amersfoort

29 september '23 (13:25)

De engste pretparken waar je kunt griezelen tijdens Halloween

Autumn is here: de dagen worden korter en de bladeren aan de bomen beginnen alweer te verkleuren. Maar naast koude vingers en paddenstoelen is er van alles te doen in het najaar. Het is ook de aanloop naar een vanuit Amerika overgewaaide feestdag: Halloween. Tegenwoordig heeft het zijn wortels ook in Nederland uit laten groeien. Veel pretparken worden in oktober omgetoverd voor deze spannende en huiveringwekkende viering. Daarom duiken wij in dit artikel in de mysterieuze wereld van Halloween-evenementen. 

29 september '23 (10:56)

Paul van Loon krijgt oorkonde tijdens presentatie nieuw Raveleijn-boek in Efteling

Woensdagmiddag was kinderboekenschrijver Paul van Loon in de Efteling. Daar ging hij zijn nieuwste boek over Raveleijn presenteren: Het Bloed van de Draak. Tijdens de presentatie werd Van Loon verrast met een bekroning voor zijn eerste Raveleijn-boek, meldt Looopings.

29 september '23 (10:34)

Rijk schiet te hulp bij dringende reparatie Aquarium ARTIS

De plannen van ARTIS om het Aquarium ARTIS te verduurzamen en te restaureren kunnen nu eindelijk voltooid worden. Het Rijk stelt 10 miljoen euro beschikbaar om het monument weer in orde te maken. De provincie Noord-Holland draagt 3 miljoen euro bij, meldt provincie Noord-Holland.

28 september '23 (13:25)

Verstoppertje spelen met levensgrote dinosauriërs op Duinrell

Vanaf 30 september tot en met 5 november 2023 zijn er weer gigantisch grote dinosauriërs op Duinrell. Gasten kunnen tijdens hun bezoek aan Duinrell deelnemen aan diverse dino-activiteiten waaronder speuren naar twintig levensgrote én bewegende dinosaurussen.

27 september '23 (11:10)

Eerste vliegles voor geadopteerde gierenkuiken in DierenPark Amersfoort

Het geadopteerde Rüppells gierenkuiken heeft zijn eerste vliegles gehad. Het mannetje is inmiddels vijf maanden oud en slaat zijn vleugels uit. Het kuiken is zorgzaam opgevoed vanaf het moment dat hij uit het ei kroop. “De adoptieouders, een koppel vale gieren, hebben vanaf het begin een verzorgende rol op zich genomen”, vertelt dierverzorger Marc Belt. “Zij hebben het zo goed gedaan, dat het jong is uitgegroeid tot een zelfstandige gier.” Dat meldt DierenPark Amersfoort.

27 september '23 ( 9:03)

Panda Fan Xing verhuist van Ouwehands Dierenpark naar China

Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

26 september '23 (13:17)

Toverland maakt biertje speciaal voor Halloween

Al enige tijd verkoopt Toverland haar eigen biertje, genaamd Magical Beer. Maar tijdens de Halloweendagen in het attractiepark kunnen bezoekers een nieuwe smaak proberen: de Scary Pumpkin IPA. Toverland meldt dat het blikje ook een blacklight-effect heeft. 

26 september '23 (11:40)

Aap Bokito voor de tweede keer van de kermis verdwenen

De kermisattractie Fun Factory is populair onder de dieven. Het is al de tweede keer dat aap Bokito, het beeld dat op de attractie staat, van de kermis is verdwenen. Ditmaal op de kermis in Weert. Het is aannemelijk dat het beeld is gestolen, meldt 1Limburg.

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.