Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gratis ZOOmerterras en rondleidingen in Diergaarde Blijdorp

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
Gratis ZOOmerterras en rondleidingen in Diergaarde Blijdorp / Foto: Diergaarde Blijdorp
Tijdens twee weekenden in september is het monumentale plein van Diergaarde gratis toegankelijk voor iedereen. Als de dagbezoekers naar huis zijn, openen om 18.00 uur de hekken van het plein van de Van Aerssenlaan. Tot 22.00 uur is iedereen welkom op het grote ZOOmerterras. Er zijn drank- en eettentjes en er is live muziek waarbij rekening wordt gehouden met het welzijn rondom het plein, zoals de flamingo’s en gelada’s. Alleen het monumentale voorplein is toegankelijk, het overige deel van Diergaarde is gesloten, meldt de dierentuin.

Op het ZOOmerterras kun je eten en drinken; er is voor ieder wat wils. Van oosterse gerechten in het pop-up restaurant, tot foodstands met pizza’s, loaded fries, pokebowls en salades. Er is een ruim vega(n) aanbod en wordt gewerkt met duurzame retourbekers. Betalen kan alleen met pin.

ZOOmerterras met Parfum de BoemBoem

In samenwerking met Parfum de BoemBoem, is er op vrijdag 8 en 15 september een speciale wandeling met bijzondere ontmoetingen op de route. Hierbij staat Diergaarde stil bij de pracht van het verleden en de bijzonderheden van de toekomst voor Diergaarde Blijdorp. De kaartverkoop gaat via Parfum de BoemBoem en start binnenkort. Het ZOOmerterras is gratis toegankelijk op 8, 9 en 10 september en 15, 16 en 17 september. Kijk voor meer informatie op www.diergaardeblijdorp.nl/groot-zoomerterras.

Rondleidingen Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag op 9 en 10 september kunnen liefhebbers van cultuur en historie in Diergaarde Blijdorp genieten van een gratis architectuur rondleiding van ongeveer 1 uur langs de monumenten van architect Sybold van Ravesteyn. Deelname kan uitsluitend door online te reserveren via www.omdrotterdam.nl of www.diergaardeblijdorp.nl/om2023. Dit ticket geeft beperkt toegang tot de Diergaarde vanaf een kwartier voor aanvang van de rondleiding tot het eind van de rondleiding.

Bijzondere architectuur

Blijdorp was de eerste dierentuin ter wereld die in een keer door één architect is ontworpen: een totaalontwerp. Met 21 rijksmonumenten is Blijdorp het grootste rijksmonument van Rotterdam. De Diergaarde werd geopend in 1940. Van Ravesteyn (1889-1983) was een eigenzinnige en vooruitstrevende architect met een hoogst individuele stijl. Hij combineerde sierlijke lijnen, ornamenten en beeldhouwwerken met moderne uitgangspunten van het ‘Nieuwe Bouwen’. Alles draaide om de schoonheid van de architectuur. Diverse monumenten zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en hebben een nieuwe bestemming gekregen. Het afgelopen jaar is de bergdierenrots gerestaureerd en omgevormd tot Himalayagebied waar de bedreigde kleine rode panda is gehuisvest.

29 september '23 (13:25)

De engste pretparken waar je kunt griezelen tijdens Halloween

Autumn is here: de dagen worden korter en de bladeren aan de bomen beginnen alweer te verkleuren. Maar naast koude vingers en paddenstoelen is er van alles te doen in het najaar. Het is ook de aanloop naar een vanuit Amerika overgewaaide feestdag: Halloween. Tegenwoordig heeft het zijn wortels ook in Nederland uit laten groeien. Veel pretparken worden in oktober omgetoverd voor deze spannende en huiveringwekkende viering. Daarom duiken wij in dit artikel in de mysterieuze wereld van Halloween-evenementen. 

29 september '23 (10:56)

Paul van Loon krijgt oorkonde tijdens presentatie nieuw Raveleijn-boek in Efteling

Woensdagmiddag was kinderboekenschrijver Paul van Loon in de Efteling. Daar ging hij zijn nieuwste boek over Raveleijn presenteren: Het Bloed van de Draak. Tijdens de presentatie werd Van Loon verrast met een bekroning voor zijn eerste Raveleijn-boek, meldt Looopings.

29 september '23 (10:34)

Rijk schiet te hulp bij dringende reparatie Aquarium ARTIS

De plannen van ARTIS om het Aquarium ARTIS te verduurzamen en te restaureren kunnen nu eindelijk voltooid worden. Het Rijk stelt 10 miljoen euro beschikbaar om het monument weer in orde te maken. De provincie Noord-Holland draagt 3 miljoen euro bij, meldt provincie Noord-Holland.

28 september '23 (13:25)

Verstoppertje spelen met levensgrote dinosauriërs op Duinrell

Vanaf 30 september tot en met 5 november 2023 zijn er weer gigantisch grote dinosauriërs op Duinrell. Gasten kunnen tijdens hun bezoek aan Duinrell deelnemen aan diverse dino-activiteiten waaronder speuren naar twintig levensgrote én bewegende dinosaurussen.

27 september '23 (11:10)

Eerste vliegles voor geadopteerde gierenkuiken in DierenPark Amersfoort

Het geadopteerde Rüppells gierenkuiken heeft zijn eerste vliegles gehad. Het mannetje is inmiddels vijf maanden oud en slaat zijn vleugels uit. Het kuiken is zorgzaam opgevoed vanaf het moment dat hij uit het ei kroop. “De adoptieouders, een koppel vale gieren, hebben vanaf het begin een verzorgende rol op zich genomen”, vertelt dierverzorger Marc Belt. “Zij hebben het zo goed gedaan, dat het jong is uitgegroeid tot een zelfstandige gier.” Dat meldt DierenPark Amersfoort.

27 september '23 ( 9:03)

Panda Fan Xing verhuist van Ouwehands Dierenpark naar China

Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

26 september '23 (13:17)

Toverland maakt biertje speciaal voor Halloween

Al enige tijd verkoopt Toverland haar eigen biertje, genaamd Magical Beer. Maar tijdens de Halloweendagen in het attractiepark kunnen bezoekers een nieuwe smaak proberen: de Scary Pumpkin IPA. Toverland meldt dat het blikje ook een blacklight-effect heeft. 

26 september '23 (11:40)

Aap Bokito voor de tweede keer van de kermis verdwenen

De kermisattractie Fun Factory is populair onder de dieven. Het is al de tweede keer dat aap Bokito, het beeld dat op de attractie staat, van de kermis is verdwenen. Ditmaal op de kermis in Weert. Het is aannemelijk dat het beeld is gestolen, meldt 1Limburg.

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.