Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Heb je recht op compensatie als je vast zit in een attractie?

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
Heb je recht op compensatie als je vast zit in een attractie? / Foto: Efteling
Afgelopen woensdag was het weer raak: pretparkbezoekers in Walibi Holland zaten een uur vast in de achtbaan Speed of Sound in het attractiepark. Die konden pas na zeventig minuten bevrijd worden. Je hebt al veel geld neergelegd om het park te bezoeken, en dan kom je ook nog een vast te zitten in een attractie. Radar onderzocht of je dan ook recht hebt op een compensatie. Zij keken bij de Efteling, Walibi Holland en Toverland naar de mogelijkheden.

Een woordvoerder van de Efteling weet Radar te vertellen dat mensen ‘goed worden opgevangen’. Zo kunnen mensen die vast zitten in een attractie deze als eersten bezoeken wanneer deze weer open is. De woordvoerder vertelt dat mensen die langer vastzitten ook nog wat te drinken krijgen. “Als ze hun verhaal kwijt willen dan is daar een luisterend ook voor.”

Ook Toverland geeft geen financiële compensatie als je vast komt te zitten in een attractie. Het attractiepark stelt dat mensen ‘op een veilige manier uit de attractie worden gehaald’, en dat zij ‘daarna verder kunnen genieten van andere attracties’.

Alleen bij Walibi Holland kan je een compensatie krijgen. Zo stelt een woordvoerder dat er per geval wordt gekeken naar een passende compensatie. De ene keer krijgt iemand een fast lane ticket, een consumptie of korting op het volgende bezoek. De woordvoerder geeft aan zij soms ook het gehele bedrag van hun ticket terug krijgen of nazorg wordt geleverd als dat nodig blijkt.

Technische storingen

Dat is dus de reactie van de pretparken wanneer je vast komt te zitten in een attractie. Maar wat gebeurt er op het moment dat een attractie vanwege een storing onverwachts wordt gesloten?

Bij Toverland en de Efteling wordt er geen compensatie aangeboden aan de bezoekers. Die vinden dat er genoeg andere attracties zijn om te bezoeken. Deze mening deelt ook Walibi Holland. De woordvoerder geeft aan dat zij een ‘totaalaanbod bieden, en geen individuele attracties’.

26 september '23 (13:17)

Toverland maakt biertje speciaal voor Halloween

Al enige tijd verkoopt Toverland haar eigen biertje, genaamd Magical Beer. Maar tijdens de Halloweendagen in het attractiepark kunnen bezoekers een nieuwe smaak proberen: de Scary Pumpkin IPA. Toverland meldt dat het blikje ook een blacklight-effect heeft. 

26 september '23 (11:40)

Aap Bokito voor de tweede keer van de kermis verdwenen

De kermisattractie Fun Factory is populair onder de dieven. Het is al de tweede keer dat aap Bokito, het beeld dat op de attractie staat, van de kermis is verdwenen. Ditmaal op de kermis in Weert. Het is aannemelijk dat het beeld is gestolen, meldt 1Limburg.

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.

22 september '23 ( 9:41)

Safaripark Beekse Bergen ontvangt miljoenste bezoeker van het jaar

De familie Jansen had geen idee wat hen te wachten stond. Onder hen was de miljoenste bezoeker van Safaripark Beekse Bergen dit jaar en daarom werd de familie in het zonnetje gezet door het park. Het is niet eerder voorgekomen dat Beekse Bergen zo vroeg in het jaar al haar miljoenste bezoeker ontvangt. Dat meldt Beekse Bergen.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.