Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zeldzame gebeurtenis: Kiwi Maia uit het ei gekropen in Avifauna

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
Zeldzame gebeurtenis: Kiwi Maia uit het ei gekropen in Avifauna
Vijf jaar na de Nederlandse primeur is er wederom een kiwi uit het ei gekropen in Avifauna. Het vogelpark is trots op deze unieke gebeurtenis. In 2018 was Tuatahi het allereerste kiwi kuiken ooit in een Nederlandse Dierentuin. Dit meldt Avifauna.

Naast Zoo Frankfurt is Avifauna de enige Europese dierentuin waar dit jaar een kiwi uit het ei kroop. Buiten Nieuw-Zeeland gebeurde dit alléén nog in twee Amerikaanse dierentuinen. Het gebeurt ook maar zelden, omdat er gedurende het lange en bijzondere proces veel mis kan gaan. Alleen al het maken en leggen van het ei door het vrouwtje duurt drie weken, daarna begint de man aan een extreem lange broedtijd van gemiddeld tachtig dagen (dit is onder vogels de langste broedtijd). Dan wordt het kuiken een dag of tien op gang geholpen door vader, waarna het helemaal zelfstandig moet leven.

Maia

Het kerngezonde kuiken groeit goed en is een meisje. Het geslacht is niet zichtbaar bij kiwi kuikens, maar kon worden vastgesteld aan de hand van DNA in de eierschillen. Die zijn direct na het uitkomen opgestuurd naar een laboratorium. Ze heeft de naam “Maia” gekregen. Deze Maori meisjesnaam betekent dapper, vol vertrouwen. Dierentuinen over de hele wereld geven kiwi’s een Maori naam als eerbetoon aan de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. 

Noordereiland kiwi’s komen in het wild alleen in Nieuw-Zeeland voor en zijn loopvogels die ’s nachts actief zijn. Met hun gevoelige snorharen en uitstekende reukvermogen vinden ze in het donker gemakkelijk hun eten. Ook in Avifauna slapen de kiwi’s overdag. Bezoekers kunnen Maia tijdens een gezondheidscheck, wanneer ze wordt gewogen en opgemeten, heel even van dichtbij bekijken. 

Bedreigd

De Noordereiland kiwi heeft een kwetsbare status en neemt in aantal af. Niet alleen de mens, maar ook verlies van leefgebied en andere dieren zoals, katten, ratten en marters vormen een bedreiging. Negentien dierentuinen buiten Nieuw-Zeeland hebben deze soort in de collectie en doen mee aan een internationaal broedprogramma.

Door: Nationale Recreatiegids

Afbeelding: Avifauna

22 september '23 ( 9:41)

Safaripark Beekse Bergen ontvangt miljoenste bezoeker van het jaar

De familie Jansen had geen idee wat hen te wachten stond. Onder hen was de miljoenste bezoeker van Safaripark Beekse Bergen dit jaar en daarom werd de familie in het zonnetje gezet door het park. Het is niet eerder voorgekomen dat Beekse Bergen zo vroeg in het jaar al haar miljoenste bezoeker ontvangt. Dat meldt Beekse Bergen.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.

19 september '23 (10:27)

DierenPark Amersfoort ontvangt flamingo’s van Intratuin Utrecht

Eindelijk kunnen dierenactivisten opgelucht ademhalen. De twee levende flamingo’s in de Intratuin in Utrecht zijn na meer dan 35 jaar daar te hebben geleefd naar DierenPark Amersfoort verhuisd. De Intratuin aan de Koningsweg is al meerdere malen in het nieuws geweest na klachten over de leefomgeving van de dieren. Nadat een van de flamingo’s is overleden, hebben de andere twee nu een plekje in de dierentuin in Amersfoort. Dat meldt DUIC.

18 september '23 (15:46)

Juf die kinderen meenam naar Efteling in beroep tegen ontslag

De lerares die werd ontslagen nadat zij haar schoolkinderen volgens de school stiekem meenam naar de Efteling, gaat in beroep tegen haar ontslag. Volgens de advocaat van de docente zijn er ‘onwaarheden’ verteld, wat een grote impact heeft gehad op de vrouw. De rechter gaf de school onlangs gelijk in het ontslag, maar de vrouw gaat hier nu dus tegen in hoger beroep. Dat meldt RTL Nieuws. 

18 september '23 (12:21)

Escaperoom DarkPark viert 10-jarig bestaan met eigen muziekalbum

Escaperooms maakten tien jaar geleden hun intrede in Nederland. Sindsdien heeft de industrie een flinke groei gemaakt, met escaperooms in het hele land. DarkPark, een van de eerste bedrijven actief in deze business, kiest voor een ongebruikelijke wijze om hun tienjarige jubileum te vieren. Vandaag brengt de organisatie het muziekalbum ‘DarkPark: Music from the DarkVerse’ uit, ter ere van het jubileum. Dat meldt DarkPark.

18 september '23 (10:32)

Juf op staande voet ontslagen nadat ze kinderen stiekem meenam naar Efteling

Afgelopen voorjaar stond een dagexcursie naar de Space Expo in Noordwijk op de agenda voor vijftien leerlingen van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam. De lerares vond echter dat de kinderen wel een dagje plezier konden gebruiken. Daarom ging zij niet naar de Expo, maar reisde zonder weten van de school en de ouders naar de Efteling, meldt RTL Nieuws.