Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Zeldzame gebeurtenis: Kiwi Maia uit het ei gekropen in Avifauna

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Zeldzame gebeurtenis: Kiwi Maia uit het ei gekropen in Avifauna
Vijf jaar na de Nederlandse primeur is er wederom een kiwi uit het ei gekropen in Avifauna. Het vogelpark is trots op deze unieke gebeurtenis. In 2018 was Tuatahi het allereerste kiwi kuiken ooit in een Nederlandse Dierentuin. Dit meldt Avifauna.

Naast Zoo Frankfurt is Avifauna de enige Europese dierentuin waar dit jaar een kiwi uit het ei kroop. Buiten Nieuw-Zeeland gebeurde dit alléén nog in twee Amerikaanse dierentuinen. Het gebeurt ook maar zelden, omdat er gedurende het lange en bijzondere proces veel mis kan gaan. Alleen al het maken en leggen van het ei door het vrouwtje duurt drie weken, daarna begint de man aan een extreem lange broedtijd van gemiddeld tachtig dagen (dit is onder vogels de langste broedtijd). Dan wordt het kuiken een dag of tien op gang geholpen door vader, waarna het helemaal zelfstandig moet leven.

Maia

Het kerngezonde kuiken groeit goed en is een meisje. Het geslacht is niet zichtbaar bij kiwi kuikens, maar kon worden vastgesteld aan de hand van DNA in de eierschillen. Die zijn direct na het uitkomen opgestuurd naar een laboratorium. Ze heeft de naam “Maia” gekregen. Deze Maori meisjesnaam betekent dapper, vol vertrouwen. Dierentuinen over de hele wereld geven kiwi’s een Maori naam als eerbetoon aan de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. 

Noordereiland kiwi’s komen in het wild alleen in Nieuw-Zeeland voor en zijn loopvogels die ’s nachts actief zijn. Met hun gevoelige snorharen en uitstekende reukvermogen vinden ze in het donker gemakkelijk hun eten. Ook in Avifauna slapen de kiwi’s overdag. Bezoekers kunnen Maia tijdens een gezondheidscheck, wanneer ze wordt gewogen en opgemeten, heel even van dichtbij bekijken. 

Bedreigd

De Noordereiland kiwi heeft een kwetsbare status en neemt in aantal af. Niet alleen de mens, maar ook verlies van leefgebied en andere dieren zoals, katten, ratten en marters vormen een bedreiging. Negentien dierentuinen buiten Nieuw-Zeeland hebben deze soort in de collectie en doen mee aan een internationaal broedprogramma.

Door: Nationale Recreatiegids

Afbeelding: Avifauna

21 juni '24 (12:53)

Kermis in Dordrecht is verhuisd en heeft plek voor vijftig attracties

Vanaf zaterdag gaat de kermis in Dordrecht negen dagen lang open. En de kermis is groter dan ooit dankzij de verhuizing van de binnenstad naar de Laan van Europa. Bezoekers kunnen genieten van meer dan vijftig attracties. Kermismeester Ruud de Dreu is enthousiast en noemt het een openluchtpretpark. Dit meldt RTV Dordrecht. 

21 juni '24 (11:03)

Fossa's voor tweede keer geboren Zooparc Overloon

Voor de tweede keer zijn in een Nederlands dierenpark fossa's geboren. In ZooParc Overloon kwamen de twee fossa's of fretkatten ter wereld. De eerste keer was in 2021, eveneens in Overloon.

20 juni '24 (11:10)

Efteling wil studiedagen in kaart brengen om drukke dagen vast te stellen

Studiedagen van scholieren betekenen voor de Efteling vaak onverwachtse drukte. Vandaar dat de Efteling op een speciale pagina op de website aan ouders vraagt om de studiedagen van hun kinderen in te vullen. Iedere ouder kan maximaal tien dagen invullen. De Efteling kan hierdoor de personeelsplanning zo aanpassen dat er op zulke dagen voldoende bezetting is. Dit meldt Looopings.

19 juni '24 (10:32)

Kermis Lelystad gaat niet door: vergunningaanvraag ‘niet realistisch’

Voor het tweede jaar op rij gaat de kermis op De Meent in Lelystad niet door. De vergunning die werd ingediend bleek ‘niet realistisch’, aldus de gemeente. Wat er dan precies niet realistisch was aan de aanvraag, dat wil de gemeente niet kwijt, meldt Omroep Flevoland.

19 juni '24 ( 9:43)

Attractie in Oud Valkeveen blijft steken: inzittenden half uur vast

Het zal een spannend half uur zijn geweest voor een aantal kinderen die dinsdag in attractiepark Oud-Valkeveen in Naarden waren. Toen zij samen met een ouder in de vrije val-attractie gingen voor een duikvlucht bleef de attractie steken. De inzittenden hebben een half uur vastgezeten, tot zij met een hoogwerker uit de attractie werden bevrijd, meldt NH Nieuws.

18 juni '24 (12:02)

Zwemkasteel Nienoord weer geopend

Na een periode van verbouwing en verduurzaming is het zwembad op Landgoed Nienoord, het Zwemkasteel, weer geopend. Vandaag starten de zwemleskinderen weer met hun zwemlessen bij Zwemkasteel Nienoord in Leek, meldt Landgoed Nienoord.

17 juni '24 (13:17)

Kan een nieuwe locatie de kermis in Nibbixwoud redden?

Een aantal jaren geleden stopte de kermis in Nibbixwoud vanwege tegenvallende bezoekerscijfers. De mogelijke oorzaak daarvan was de locatie op het parkeerterrein van sportcomplex De Dres. Daarom heeft de kermisorganisatie hernieuwde hoop, met een kermis op een nieuwe locatie, in het hart van Nibbixwoud, meldt NH Nieuws.

14 juni '24 (14:44)

Gemeente verjaagt hangjongeren met muziek van Efteling

Een parkeergarage in de gemeente Deurne werd voor lange tijd geteisterd door hangjongeren. Daar heeft het gemeentebestuur iets op gevonden: de muziek van Carnaval Festival uit de Efteling, meldt Looopings.

13 juni '24 (13:02)

Bouw Efteling Grand Hotel loopt geen vertraging op na brand

Donderdagmorgen brak er even brand uit in het Efteling Grand Hotel dat in aanbouw is. Isolatiemateriaal in een spouwmuur begon te smeulen. Er kwam veel rook vrij, maar er waren geen zichtbare vlammen. Bouwlieden wisten de situatie met een brandblusser onder controle te houden, maar desondanks kwam de brandweer snel ter plekke. Een ambulance controleerde of medewerkers die rook hadden ingeademd naar het ziekenhuis moesten. Dit meldt BN de Stem. 

12 juni '24 (15:29)

Diergaarde Blijdorp doet wegwerpbekers in de ban

Vanaf halverwege juni gaat Diergaarde Blijdorp in Rotterdam geen wegwerpbekers meer gebruiken op de to go locaties. Alle warme en koude dranken worden vanaf dan geserveerd in statiegeldbekers, die je na gebruik kunt inleveren bij speciale machines, meldt Havenloods.