Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onzekerheid over zonnepanelen op parkeerplaats Avonturenpark Hellendoorn

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
Onzekerheid over zonnepanelen op parkeerplaats Avonturenpark Hellendoorn / Foto: Google Maps https://goo.gl/maps/q6JwcENya35KQkJh9
In eerste instantie leek het allemaal een goed idee: driekwart van de parkeerplaats op Avonturenpark Hellendoorn zou moeten worden voorzien van overdekkingen met zonnepanelen erop. Ondanks het enthousiasme over het idee, heeft de projectontwikkelaar toch zijn twijfels. Dat meldt Tubantia.

Avonturenpark Hellendoorn had een ambitieus plan. Zij wilden het eerste energieneutrale attractiepark in Nederland worden. Om dat te realiseren hadden zij bedacht om een groot deel van de parkeerplaats van overkapte zonnepanelen te voorzien. Die zou niet alleen het attractiepark, maar ook zo’n 1.900 huishoudens in het dorp van groene stroom voorzien.

Daarbij zou het parkeerterrein van ruim 4 hectare groot bebouwd worden zodat deze ‘eilanden’ van solar-carports, zodat het geheel iets minder grootschalig overkomt. Er zouden ruim 12.000 zonnepanelen worden geïnstalleerd die in hoogte verschillen van 2,3 tot 4,6 meter hoogte. Dit zou naar verwachting ongeveer 6,5 megawatt per jaar aan stroom opleveren.

Terugkrabbelen

Twee jaar geleden leek het erop alsof het plan voor groene energie ook groen licht had gekregen. Ineens is daar iets tussen gekomen. Dit is van dergelijke orde dat het mogelijk zelfs het einde kan betekenen van het verduurzamingsproject.

Op 20 juli stuurde projectontwikkelaar Paul Cuppens van investeerder Sunrock een mailtje naar wethouder Annemarie Dubbink met de boodschap dat het project ‘on hold’ is gezet. De reden hiervoor zou volgens Cuppens zijn dat de marktomstandigheden erg waren verslechterd. Daardoor zou het voor de projectontwikkelaar ‘geen haalbare businesscase’ meer zijn.

Hoge kosten

Zo verwijt Cuppens onder meer naar de kosten voor materiaal en de oplopende rente. Daarnaast schrijft hij in de mail over een aantal ‘locatiespecifieke kenmerken’. Gezien hij op vakantie is, was hij niet bereikbaar voor commentaar. Echter zijn deze kenmerken naar verluid extra brandveiligheidseisen die aan het project zijn gestel. Ook nieuwe infrastructuur voor het (energie)verkeer zou problemen hebben veroorzaakt.

Wel stelt Cuppens dat Sunrock het project graag wil realiseren. Wel wordt het project een half jaar op pauze gezet om later de situatie te herzien. Volgens Cuppens hebben zij in samenspraak met Hellendoorn en de dorpsraad besloten om halfjaarlijks te kijken of een doorstart mogelijk is.

Niet het eerste project

Het solardak van Hellendoorn is niet het eerste grote zonneproject dat voor problemen zorgt in de gemeente Hellendoorn. Twee weken geleden liet de gemeente weten dat ze geen vergunning wilden verlenen om een groot zonneproject te starten op de voormalige vuilstort in Hulsen.

29 september '23 (13:25)

De engste pretparken waar je kunt griezelen tijdens Halloween

Autumn is here: de dagen worden korter en de bladeren aan de bomen beginnen alweer te verkleuren. Maar naast koude vingers en paddenstoelen is er van alles te doen in het najaar. Het is ook de aanloop naar een vanuit Amerika overgewaaide feestdag: Halloween. Tegenwoordig heeft het zijn wortels ook in Nederland uit laten groeien. Veel pretparken worden in oktober omgetoverd voor deze spannende en huiveringwekkende viering. Daarom duiken wij in dit artikel in de mysterieuze wereld van Halloween-evenementen. 

29 september '23 (10:56)

Paul van Loon krijgt oorkonde tijdens presentatie nieuw Raveleijn-boek in Efteling

Woensdagmiddag was kinderboekenschrijver Paul van Loon in de Efteling. Daar ging hij zijn nieuwste boek over Raveleijn presenteren: Het Bloed van de Draak. Tijdens de presentatie werd Van Loon verrast met een bekroning voor zijn eerste Raveleijn-boek, meldt Looopings.

29 september '23 (10:34)

Rijk schiet te hulp bij dringende reparatie Aquarium ARTIS

De plannen van ARTIS om het Aquarium ARTIS te verduurzamen en te restaureren kunnen nu eindelijk voltooid worden. Het Rijk stelt 10 miljoen euro beschikbaar om het monument weer in orde te maken. De provincie Noord-Holland draagt 3 miljoen euro bij, meldt provincie Noord-Holland.

28 september '23 (13:25)

Verstoppertje spelen met levensgrote dinosauriërs op Duinrell

Vanaf 30 september tot en met 5 november 2023 zijn er weer gigantisch grote dinosauriërs op Duinrell. Gasten kunnen tijdens hun bezoek aan Duinrell deelnemen aan diverse dino-activiteiten waaronder speuren naar twintig levensgrote én bewegende dinosaurussen.

27 september '23 (11:10)

Eerste vliegles voor geadopteerde gierenkuiken in DierenPark Amersfoort

Het geadopteerde Rüppells gierenkuiken heeft zijn eerste vliegles gehad. Het mannetje is inmiddels vijf maanden oud en slaat zijn vleugels uit. Het kuiken is zorgzaam opgevoed vanaf het moment dat hij uit het ei kroop. “De adoptieouders, een koppel vale gieren, hebben vanaf het begin een verzorgende rol op zich genomen”, vertelt dierverzorger Marc Belt. “Zij hebben het zo goed gedaan, dat het jong is uitgegroeid tot een zelfstandige gier.” Dat meldt DierenPark Amersfoort.

27 september '23 ( 9:03)

Panda Fan Xing verhuist van Ouwehands Dierenpark naar China

Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

26 september '23 (13:17)

Toverland maakt biertje speciaal voor Halloween

Al enige tijd verkoopt Toverland haar eigen biertje, genaamd Magical Beer. Maar tijdens de Halloweendagen in het attractiepark kunnen bezoekers een nieuwe smaak proberen: de Scary Pumpkin IPA. Toverland meldt dat het blikje ook een blacklight-effect heeft. 

26 september '23 (11:40)

Aap Bokito voor de tweede keer van de kermis verdwenen

De kermisattractie Fun Factory is populair onder de dieven. Het is al de tweede keer dat aap Bokito, het beeld dat op de attractie staat, van de kermis is verdwenen. Ditmaal op de kermis in Weert. Het is aannemelijk dat het beeld is gestolen, meldt 1Limburg.

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.