Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onzekerheid over zonnepanelen op parkeerplaats Avonturenpark Hellendoorn

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Onzekerheid over zonnepanelen op parkeerplaats Avonturenpark Hellendoorn / Foto: Google Maps https://goo.gl/maps/q6JwcENya35KQkJh9
In eerste instantie leek het allemaal een goed idee: driekwart van de parkeerplaats op Avonturenpark Hellendoorn zou moeten worden voorzien van overdekkingen met zonnepanelen erop. Ondanks het enthousiasme over het idee, heeft de projectontwikkelaar toch zijn twijfels. Dat meldt Tubantia.

Avonturenpark Hellendoorn had een ambitieus plan. Zij wilden het eerste energieneutrale attractiepark in Nederland worden. Om dat te realiseren hadden zij bedacht om een groot deel van de parkeerplaats van overkapte zonnepanelen te voorzien. Die zou niet alleen het attractiepark, maar ook zo’n 1.900 huishoudens in het dorp van groene stroom voorzien.

Daarbij zou het parkeerterrein van ruim 4 hectare groot bebouwd worden zodat deze ‘eilanden’ van solar-carports, zodat het geheel iets minder grootschalig overkomt. Er zouden ruim 12.000 zonnepanelen worden geïnstalleerd die in hoogte verschillen van 2,3 tot 4,6 meter hoogte. Dit zou naar verwachting ongeveer 6,5 megawatt per jaar aan stroom opleveren.

Terugkrabbelen

Twee jaar geleden leek het erop alsof het plan voor groene energie ook groen licht had gekregen. Ineens is daar iets tussen gekomen. Dit is van dergelijke orde dat het mogelijk zelfs het einde kan betekenen van het verduurzamingsproject.

Op 20 juli stuurde projectontwikkelaar Paul Cuppens van investeerder Sunrock een mailtje naar wethouder Annemarie Dubbink met de boodschap dat het project ‘on hold’ is gezet. De reden hiervoor zou volgens Cuppens zijn dat de marktomstandigheden erg waren verslechterd. Daardoor zou het voor de projectontwikkelaar ‘geen haalbare businesscase’ meer zijn.

Hoge kosten

Zo verwijt Cuppens onder meer naar de kosten voor materiaal en de oplopende rente. Daarnaast schrijft hij in de mail over een aantal ‘locatiespecifieke kenmerken’. Gezien hij op vakantie is, was hij niet bereikbaar voor commentaar. Echter zijn deze kenmerken naar verluid extra brandveiligheidseisen die aan het project zijn gestel. Ook nieuwe infrastructuur voor het (energie)verkeer zou problemen hebben veroorzaakt.

Wel stelt Cuppens dat Sunrock het project graag wil realiseren. Wel wordt het project een half jaar op pauze gezet om later de situatie te herzien. Volgens Cuppens hebben zij in samenspraak met Hellendoorn en de dorpsraad besloten om halfjaarlijks te kijken of een doorstart mogelijk is.

Niet het eerste project

Het solardak van Hellendoorn is niet het eerste grote zonneproject dat voor problemen zorgt in de gemeente Hellendoorn. Twee weken geleden liet de gemeente weten dat ze geen vergunning wilden verlenen om een groot zonneproject te starten op de voormalige vuilstort in Hulsen.

27 mei '24 (14:48)

Kunstdoolhof Doloris in Utrecht geopend

Afgelopen vrijdag werd het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anoma Maze in Utrecht geopend. Het sluip-door-kruip-door doolhof stippelt een route uit langs 70 kamers, die zijn ingericht door lokale kunstenaars. Dat meldt DUIC.

27 mei '24 (12:34)

Na repetities gaan de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht van start

Efteling-bezoekers die zondag 26 mei in het park waren konden de repetities voor de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht al meemaken. Maandag 27 mei is de eerste dag van de echte opnames van het amusementsprogramma. Dit jaar maakt de show, met het laatste seizoen daterend uit 2011, na dertien jaar weer een terugkeer op televisie, meldt Looopings.

24 mei '24 (14:52)

Eigenaar Eftelstats laat statistieken door AI analyseren

Als je wel eens in de Efteling bent geweest dan herken je het vast wel: de lange wachtrijen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Tenminste, Jan van Kampen kan dat. Hij is de beheerder van de website Eftelstats. Daar zijn de wachttijden en storingen van attracties in het Kaatsheuvelse pretpark te zien. Die heeft hij door laten meten, om zo tot een lijst te komen met attracties waar je het langst moet wachten. Dat meldt Omroep Brabant.

24 mei '24 (13:19)

Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

24 mei '24 (10:14)

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.

23 mei '24 (11:17)

Buitenlandse bezoekers helpen Efteling aan recordwinst in 2023

De Efteling heeft vorig jaar een recordwinst van 37,8 miljoen euro geboekt. In 2022 ging het het attractiepark ook al flink voor de wind, toen maakte het 34 miljoen euro winst. Een groot contrast met de cijfers tijdens de coronapandemie: toen leed het park tientallen miljoenen verlies. Vooral buitenlandse bezoekers hebben in 2023 bijgedragen in het positieve resultaat van de Efteling. Dit meldt NU.nl. 

23 mei '24 (10:33)

Decorstukken Danse Macabre in Efteling aangekomen

De Efteling heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de komst van de eerste decorstukken voor de attractie Danse Macabre. Deze griezelige attractie, die eind 2024 haar deuren zal openen, heeft onlangs verschillende imposante beelden ontvangen. Deze beelden geven alvast een voorproefje van de sfeer en stijl van de nieuwe attractie, zo meldt Looopings.

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings

17 mei '24 (11:20)

In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

17 mei '24 (10:44)

Opnames Te Land, Ter Zee En In De Lucht in Efteling bij te wonen

Wie deze maand naar de Efteling gaat kan zomaar de opnames voor het tv-programma Te Land, Ter Zee En In De Lucht meemaken. Het bekende programma start de opnames in de week van maandag 27 mei. Er wordt vier keer een opname gemaakt. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de tribune om dit mee te maken, meldt Looopings.