Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Seksuele diversiteit in ARTIS nu ook op de Canal Pride

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
Seksuele diversiteit in ARTIS nu ook op de Canal Pride / Foto: "Leeuwinnen" door Ronald van Weeren
Dierentuin ARTIS in Amsterdam is al 30 jaar bezig met seksuele diversiteit in de natuur. De eerste rondleiding over homoseksueel gedrag in het dierenrijk werd in 1993 gegeven in ARTIS-park. Sindsdien besteedt ARTIS ieder jaar aandacht aan het onderwerp via lezingen, rondleidingen en educatieve routes. Dagelijks vertellen dierverzorgers en vrijwilligers verhalen over bijvoorbeeld biseksuele pinguïns of tweeslachtige planten. Precies dertig jaar geleden na de eerste rondleiding doet ARTIS voor het eerst mee met de Canal Parade in Amsterdam, met de boodschap ‘natuur is queer en queer is natuurlijk’. Dat meldt ARTIS.

Parende leeuwinnen, tweeslachtige planten en pinguïntrio’s. Natuur is queer. Homoseksueel gedrag is onder zo’n 1.500 soorten vogels en zoogdieren waargenomen en dat aantal groeit nog steeds. De voorbeelden in ARTIS-park zijn dan ook talrijk. In het park wordt verteld over de seksueel diverse Afrikaanse pinguïnsgroep, intersekse bij de Bennett wallaby’s en parende leeuwinnen tijdens ‘ARTIS vertelt’. Het verhaal hoe twee mannelijke vale gieren samen een ei uitbroedden en het jong grootbrachten ging de wereld rond.

In de botanische tuinen leren bezoekers over eenslachtige en tweeslachtige planten en bloemen. En in ARTIS-Micropia, het enige microbenmuseum in de wereld, is er aandacht voor verschillende vormen van micro-organismen. Veel bacteriën en schimmels hebben überhaupt geen geslacht, terwijl andere microben er wel zeven of nog veel meer hebben. Dieren, planten, microben: natuur in de breedste zin van het woord is queer.

ARTIS naar de Pride

Om de boodschap van seksuele diversiteit in natuur breder uit te dragen vaart ARTIS dit jaar voor de eerste keer mee met de Canal Pride. De ARTIS-boot is een groene oase versierd met kleurrijke planten en bloemen en op de plecht prijkt een grote Artis de Partis, die non-binair is. ARTIS-vrijwilligers en -medewerkers houden borden in de lucht waarop voorbeelden staan van seksuele diversiteit in de natuur.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.

19 september '23 (10:27)

DierenPark Amersfoort ontvangt flamingo’s van Intratuin Utrecht

Eindelijk kunnen dierenactivisten opgelucht ademhalen. De twee levende flamingo’s in de Intratuin in Utrecht zijn na meer dan 35 jaar daar te hebben geleefd naar DierenPark Amersfoort verhuisd. De Intratuin aan de Koningsweg is al meerdere malen in het nieuws geweest na klachten over de leefomgeving van de dieren. Nadat een van de flamingo’s is overleden, hebben de andere twee nu een plekje in de dierentuin in Amersfoort. Dat meldt DUIC.

18 september '23 (15:46)

Juf die kinderen meenam naar Efteling in beroep tegen ontslag

De lerares die werd ontslagen nadat zij haar schoolkinderen volgens de school stiekem meenam naar de Efteling, gaat in beroep tegen haar ontslag. Volgens de advocaat van de docente zijn er ‘onwaarheden’ verteld, wat een grote impact heeft gehad op de vrouw. De rechter gaf de school onlangs gelijk in het ontslag, maar de vrouw gaat hier nu dus tegen in hoger beroep. Dat meldt RTL Nieuws. 

18 september '23 (12:21)

Escaperoom DarkPark viert 10-jarig bestaan met eigen muziekalbum

Escaperooms maakten tien jaar geleden hun intrede in Nederland. Sindsdien heeft de industrie een flinke groei gemaakt, met escaperooms in het hele land. DarkPark, een van de eerste bedrijven actief in deze business, kiest voor een ongebruikelijke wijze om hun tienjarige jubileum te vieren. Vandaag brengt de organisatie het muziekalbum ‘DarkPark: Music from the DarkVerse’ uit, ter ere van het jubileum. Dat meldt DarkPark.

18 september '23 (10:32)

Juf op staande voet ontslagen nadat ze kinderen stiekem meenam naar Efteling

Afgelopen voorjaar stond een dagexcursie naar de Space Expo in Noordwijk op de agenda voor vijftien leerlingen van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam. De lerares vond echter dat de kinderen wel een dagje plezier konden gebruiken. Daarom ging zij niet naar de Expo, maar reisde zonder weten van de school en de ouders naar de Efteling, meldt RTL Nieuws.

15 september '23 (11:55)

Financiële perikelen bij bouwer Efteling Hotel

Een bedrijf dat meehelpt aan de bouw van het Nieuwe Efteling Hotel heeft het financieel zwaar. Zo is Byldis Prefab B.V. uit Velthoven, gespecialiseerd in prefab-bouw, tot het punt gekomen dat zij een uitstel van betaling hebben aangevraagd. De Efteling heeft het bedrijf nodig voor het nieuwe, luxe hotel dat zij bij de hoofdingang van het pretpark willen openen. Het hotel krijgt ongeveer 140 kamers en bijna 700 bedden, meldt Looopings.