Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Seksuele diversiteit in ARTIS nu ook op de Canal Pride

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Seksuele diversiteit in ARTIS nu ook op de Canal Pride / Foto: "Leeuwinnen" door Ronald van Weeren
Dierentuin ARTIS in Amsterdam is al 30 jaar bezig met seksuele diversiteit in de natuur. De eerste rondleiding over homoseksueel gedrag in het dierenrijk werd in 1993 gegeven in ARTIS-park. Sindsdien besteedt ARTIS ieder jaar aandacht aan het onderwerp via lezingen, rondleidingen en educatieve routes. Dagelijks vertellen dierverzorgers en vrijwilligers verhalen over bijvoorbeeld biseksuele pinguïns of tweeslachtige planten. Precies dertig jaar geleden na de eerste rondleiding doet ARTIS voor het eerst mee met de Canal Parade in Amsterdam, met de boodschap ‘natuur is queer en queer is natuurlijk’. Dat meldt ARTIS.

Parende leeuwinnen, tweeslachtige planten en pinguïntrio’s. Natuur is queer. Homoseksueel gedrag is onder zo’n 1.500 soorten vogels en zoogdieren waargenomen en dat aantal groeit nog steeds. De voorbeelden in ARTIS-park zijn dan ook talrijk. In het park wordt verteld over de seksueel diverse Afrikaanse pinguïnsgroep, intersekse bij de Bennett wallaby’s en parende leeuwinnen tijdens ‘ARTIS vertelt’. Het verhaal hoe twee mannelijke vale gieren samen een ei uitbroedden en het jong grootbrachten ging de wereld rond.

In de botanische tuinen leren bezoekers over eenslachtige en tweeslachtige planten en bloemen. En in ARTIS-Micropia, het enige microbenmuseum in de wereld, is er aandacht voor verschillende vormen van micro-organismen. Veel bacteriën en schimmels hebben überhaupt geen geslacht, terwijl andere microben er wel zeven of nog veel meer hebben. Dieren, planten, microben: natuur in de breedste zin van het woord is queer.

ARTIS naar de Pride

Om de boodschap van seksuele diversiteit in natuur breder uit te dragen vaart ARTIS dit jaar voor de eerste keer mee met de Canal Pride. De ARTIS-boot is een groene oase versierd met kleurrijke planten en bloemen en op de plecht prijkt een grote Artis de Partis, die non-binair is. ARTIS-vrijwilligers en -medewerkers houden borden in de lucht waarop voorbeelden staan van seksuele diversiteit in de natuur.

23 juli '24 (14:30)

Efteling vernieuwt de Aquanura-watershow

Deze zomer is de Efteling druk bezig met het veranderen van de watershow Aquanura. Met een ander muziekstuk en vernieuwde licht- en showeffecten wordt de Aquanura-show in een nieuw jasje gestoken. Er komen onder meer vier ‘Bakens van Licht’, grote lantaarns met een hoogte van acht meter. 

23 juli '24 (13:02)

Tekort aan keuringsinstanties kermisattracties leidt tot lange wachtlijsten

‘Slapeloze nachten’ hebben ze ervan. Kermisexploitanten moeten vaak lange tijd, tot soms wel anderhalf jaar, wachten voordat hun attracties kunnen worden gekeurd. Er blijkt een flink tekort te zijn aan aangewezen keuringsinstanties (AKI), meldt Omroep Brabant.

23 juli '24 ( 9:52)

Burgers’ Zoo bestaat precies 100 jaar

De deuren van Burgers’ Zoo openden precies honderd jaar geleden in Arnhem, met de naam ‘Burgers’ Natuurdierenpark’. Ook Connexxion viert dit jaar haar 75 verjaardag. Daarom kunnen bezoekers van het dierenpark op 23 juli op vertoon van hun entreekaartje gratis met de bus van en naar Arnhem CS reizen. Tijdens de busreis vertellen dierentuingidsen je over de geschiedenis van het park, meldt Burgers’ Zoo.

22 juli '24 (12:37)

Op dit vlak streeft Avonturenpark Hellendoorn alle andere parken voorbij

Ze krijgen misschien niet de meeste bezoekers per jaar over de vloer, maar hebben wel een ander punt waar het attractiepark in Hellendoorn in uitblinkt. Zij hebben namelijk met een flinke voorsprong een veel groter bereik op TikTok, zelfs veel meer dan de Efteling, meldt AD. Hoe doen zij dat? 

22 juli '24 (10:53)

Radar onderzoekt dierenwelzijn in attractiepark Mondo Verde

Vorige week publiceerde tv-programma Radar een item over het Limburgse attractiepark Mondo Verde. Naast attracties huist het park ook dieren, zoals leeuwen en vogels. Die worden volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back niet thuis in dit park. Daarom dook Radar de materie in om meer inzicht in de zaak te krijgen, meldt Radar.

19 juli '24 (10:58)

Stortvloed aan boze reacties overbodig: gebedsruimtes uit jaarverslag Efteling

Nadat de Efteling in haar jaarverslag van 2023 had opgenomen dat het gebedsruimtes in het attractiepark wilde inrichten, kreeg het pretpark op sociale media een flinke lading kritiek van boze bezoekers. Dat bleek achteraf voor niks, want nu zegt het Kaatsheuvelse attractiepark dat deze ruimtes er helemaal niet komen, meldt Brabants Dagblad. Ook is in het jaarverslag geen passage meer zichtbaar waarin de gebedsruimtes worden aangekondigd.

18 juli '24 (10:21)

Wijnevenement ZooVino in ZooParc Overleen levert ruim 3.200 euro op

ZooParc Overloon heeft ruim 3.200 euro opgehaald voor twee natuurbeschermingsprojecten in Azië. Tijdens ZooVino op 6 juli 2024 konden deelnemers genieten van wijn en gerechten, terwijl ze uitzicht hadden op dierentuindieren als flamingo’s, pinguïns en giraffen. Dit meldt ZooParc Overloon. 

17 juli '24 (12:38)

Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.

16 juli '24 (10:24)

Eerste ‘real life gaming park’ in Nederland komt naar Meppel

In plaats zombies die jou in een virtuele omgeving achtervolgen in een verlaten winkelcentrum, kun je dit straks in het echt doen. In het Drentse Meppel kan dat in een winkelcentrum. Nu heeft de onderneming achter het idee, Warrior Events, een geldbedrag binnengesleept om het eerste ‘real life gaming park’ van Nederland te realiseren, meldt RTV Drenthe.

16 juli '24 ( 9:48)

Kantoor Efteling ontruimd vanwege valse bommelding, Belg aangehouden

Maandagmiddag werd het kantoorpersoneel van attractiepark de Efteling opgeschud door een bommelding. Deze bleek vals te zijn. Een Belg is als verdachte aangehouden, meldt Brabants Dagblad.