Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Walibi Holland staat in lijst met rookvrije uitjes, terwijl bezoekers gewoon mogen roken

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
Walibi Holland staat in lijst met rookvrije uitjes, terwijl bezoekers gewoon mogen roken / Foto: "Walibi Holland entrance" door Christophe95
Het KWF Kankerfonds, de Hartstichting en het Longfonds hebben samen een lijst opgesteld met rookvrije uitjes voor in de zomervakantie. Tot de verbazing van attractiepark Walibi Holland staan ook zij in het lijstje vermeld. Er is echter een kanttekening: bezoekers mogen gewoon roken in het pretpark. Dat meldt Looopings.

Al jarenlang werken de drie organisaties onder de noemer Rookvrije Generatie. Het doel van de stichtingen is om kinderen op te laten groeien zonder sigaretten(rook). Zij zijn ook voorstander van het rookvrij maken van pretparken en dierentuinen. Zo zijn veel Nederlandse dagattracties inmiddels rookvrij.

In veel parken is het alleen toegestaan om te roken in bepaalde aangewezen zones. Dat geldt voor parken zoals de Efteling, Toverland, Slagharen en Avonturenpark Hellendoorn. In Walibi mogen mensen overal roken, behalve in gebouwen, wachtrijen en in twee kindergebieden.

Op alle andere plekken in het park is het dus gewoon toegestaan om een sigaret op te steken. Daarnaast zijn de controles ook niet altijd even scherp: er wordt vaak nog gerookt in de wachtrijen in het attractiepark.

Plannen

Toch is het pretpark opgenomen in de lijst van de Hartstichting, het Longfonds en KWF Kankerfonds. Volgens het bericht zijn Almere Jungle, de Orchideeën Hoeve, Pannenkoekenrestaurant Smullen en Spelen en Hanneke’s Pluktuin en Walibi Biddinghuizen locaties waar je rookvrij kunt recreëren.

Volgens een woordvoerster van Rookvrije Generatie baseren zij de lijst op de informatie die zij toegestuurd krijgen. Ze stelt dat zij niet alle parken bij langs gaan om te controleren of er daadwerkelijk niet gerookt mag worden.

Wel heeft Walibi vorige winter plannen aangekondigd om het park rookvrij te maken. Daar is tot dusver nog niet veel van terecht. Daarover vertelt een woordvoerster dat dit niet in kon gaan vanaf de opening dit seizoen in april, maar kan iedereen verzekeren dat er ‘hard aan wordt gewerkt’.

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.

22 september '23 ( 9:41)

Safaripark Beekse Bergen ontvangt miljoenste bezoeker van het jaar

De familie Jansen had geen idee wat hen te wachten stond. Onder hen was de miljoenste bezoeker van Safaripark Beekse Bergen dit jaar en daarom werd de familie in het zonnetje gezet door het park. Het is niet eerder voorgekomen dat Beekse Bergen zo vroeg in het jaar al haar miljoenste bezoeker ontvangt. Dat meldt Beekse Bergen.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.

19 september '23 (10:27)

DierenPark Amersfoort ontvangt flamingo’s van Intratuin Utrecht

Eindelijk kunnen dierenactivisten opgelucht ademhalen. De twee levende flamingo’s in de Intratuin in Utrecht zijn na meer dan 35 jaar daar te hebben geleefd naar DierenPark Amersfoort verhuisd. De Intratuin aan de Koningsweg is al meerdere malen in het nieuws geweest na klachten over de leefomgeving van de dieren. Nadat een van de flamingo’s is overleden, hebben de andere twee nu een plekje in de dierentuin in Amersfoort. Dat meldt DUIC.

18 september '23 (15:46)

Juf die kinderen meenam naar Efteling in beroep tegen ontslag

De lerares die werd ontslagen nadat zij haar schoolkinderen volgens de school stiekem meenam naar de Efteling, gaat in beroep tegen haar ontslag. Volgens de advocaat van de docente zijn er ‘onwaarheden’ verteld, wat een grote impact heeft gehad op de vrouw. De rechter gaf de school onlangs gelijk in het ontslag, maar de vrouw gaat hier nu dus tegen in hoger beroep. Dat meldt RTL Nieuws.