Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Walibi Holland staat in lijst met rookvrije uitjes, terwijl bezoekers gewoon mogen roken

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Walibi Holland staat in lijst met rookvrije uitjes, terwijl bezoekers gewoon mogen roken / Foto: "Walibi Holland entrance" door Christophe95
Het KWF Kankerfonds, de Hartstichting en het Longfonds hebben samen een lijst opgesteld met rookvrije uitjes voor in de zomervakantie. Tot de verbazing van attractiepark Walibi Holland staan ook zij in het lijstje vermeld. Er is echter een kanttekening: bezoekers mogen gewoon roken in het pretpark. Dat meldt Looopings.

Al jarenlang werken de drie organisaties onder de noemer Rookvrije Generatie. Het doel van de stichtingen is om kinderen op te laten groeien zonder sigaretten(rook). Zij zijn ook voorstander van het rookvrij maken van pretparken en dierentuinen. Zo zijn veel Nederlandse dagattracties inmiddels rookvrij.

In veel parken is het alleen toegestaan om te roken in bepaalde aangewezen zones. Dat geldt voor parken zoals de Efteling, Toverland, Slagharen en Avonturenpark Hellendoorn. In Walibi mogen mensen overal roken, behalve in gebouwen, wachtrijen en in twee kindergebieden.

Op alle andere plekken in het park is het dus gewoon toegestaan om een sigaret op te steken. Daarnaast zijn de controles ook niet altijd even scherp: er wordt vaak nog gerookt in de wachtrijen in het attractiepark.

Plannen

Toch is het pretpark opgenomen in de lijst van de Hartstichting, het Longfonds en KWF Kankerfonds. Volgens het bericht zijn Almere Jungle, de Orchideeën Hoeve, Pannenkoekenrestaurant Smullen en Spelen en Hanneke’s Pluktuin en Walibi Biddinghuizen locaties waar je rookvrij kunt recreëren.

Volgens een woordvoerster van Rookvrije Generatie baseren zij de lijst op de informatie die zij toegestuurd krijgen. Ze stelt dat zij niet alle parken bij langs gaan om te controleren of er daadwerkelijk niet gerookt mag worden.

Wel heeft Walibi vorige winter plannen aangekondigd om het park rookvrij te maken. Daar is tot dusver nog niet veel van terecht. Daarover vertelt een woordvoerster dat dit niet in kon gaan vanaf de opening dit seizoen in april, maar kan iedereen verzekeren dat er ‘hard aan wordt gewerkt’.

28 mei '24 (10:39)

Bijzondere aanwinst voor Wildlands Emmen

Sinds maandag heeft de dierentuin in Emmen een nieuwe diersoort in het park rondlopen. Een kantjil, één van de kleinste hoefdieren ter wereld, heeft zijn intrek genomen in de overdekte jungle in de dierentuin. Normaal gesproken loopt dit diertje rond op het Indonesische Java, meldt Wildlands Emmen.

28 mei '24 (10:12)

Cirque du Soleil dit najaar in Rotterdam Ahoy

In november keert Cirque du Soleil terug naar Nederland. Tijdens de Europese tour komt het circus voor het eerst met hun zaalproductie Corteo naar het Rotterdamse Ahoy. De productie van Daniele Finzi Pasca debuteerde in 2005 en trok sindsdien meer dan 10 miljoen bezoekers in 22 verschillende landen. Van 15 november tot en met 17 november zijn er zes shows van Corteo te zien in Rotterdam Ahoy, meldt events.nl. 

27 mei '24 (14:48)

Kunstdoolhof Doloris in Utrecht geopend

Afgelopen vrijdag werd het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anoma Maze in Utrecht geopend. Het sluip-door-kruip-door doolhof stippelt een route uit langs 70 kamers, die zijn ingericht door lokale kunstenaars. Dat meldt DUIC.

27 mei '24 (12:34)

Na repetities gaan de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht van start

Efteling-bezoekers die zondag 26 mei in het park waren konden de repetities voor de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht al meemaken. Maandag 27 mei is de eerste dag van de echte opnames van het amusementsprogramma. Dit jaar maakt de show, met het laatste seizoen daterend uit 2011, na dertien jaar weer een terugkeer op televisie, meldt Looopings.

24 mei '24 (14:52)

Eigenaar Eftelstats laat statistieken door AI analyseren

Als je wel eens in de Efteling bent geweest dan herken je het vast wel: de lange wachtrijen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Tenminste, Jan van Kampen kan dat. Hij is de beheerder van de website Eftelstats. Daar zijn de wachttijden en storingen van attracties in het Kaatsheuvelse pretpark te zien. Die heeft hij door laten meten, om zo tot een lijst te komen met attracties waar je het langst moet wachten. Dat meldt Omroep Brabant.

24 mei '24 (13:19)

Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

24 mei '24 (10:14)

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.

23 mei '24 (11:17)

Buitenlandse bezoekers helpen Efteling aan recordwinst in 2023

De Efteling heeft vorig jaar een recordwinst van 37,8 miljoen euro geboekt. In 2022 ging het het attractiepark ook al flink voor de wind, toen maakte het 34 miljoen euro winst. Een groot contrast met de cijfers tijdens de coronapandemie: toen leed het park tientallen miljoenen verlies. Vooral buitenlandse bezoekers hebben in 2023 bijgedragen in het positieve resultaat van de Efteling. Dit meldt NU.nl. 

23 mei '24 (10:33)

Decorstukken Danse Macabre in Efteling aangekomen

De Efteling heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de komst van de eerste decorstukken voor de attractie Danse Macabre. Deze griezelige attractie, die eind 2024 haar deuren zal openen, heeft onlangs verschillende imposante beelden ontvangen. Deze beelden geven alvast een voorproefje van de sfeer en stijl van de nieuwe attractie, zo meldt Looopings.

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings