Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe geluidsexperience Fiera del Suono op Tilburgse Kermis

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
Nieuwe geluidsexperience Fiera del Suono op Tilburgse Kermis / Foto: DROPSTUFF MEDIA
Tijdens de Tilburgse Kermis wordt op het Stadsbalkon van de LocHal een bijzondere nieuwe ‘attractie’ gepresenteerd, namelijk een kermis van geluiden. In de bijna zestig meter lange ruimte staan grote kleurrijke opblaasbare abstracties van kermisattracties waar bezoekers via locatiegestuurd geluid de geschiedenis van de kermis kunnen horen. Hier beleven bezoekers hoe de kermis gedurende eeuwen een plek was waar vele kunstvormen als live theater en dans voor een breed publiek toegankelijk waren, maar ook nieuwe technologische uitvindingen zoals fotografie, de stoommachine en elektriciteit. Dit meldt DROPSTUFF MEDIA.

De kermis was altijd al een broedplaats van creativiteit en innovatie. Volgens de initiatiefnemers van het project, René van Engelenburg en Gijs ten Cate van mediakunst-collectief DROPSTUFF MEDIA, zou dat ook de kermis van de toekomst moeten zijn: “Op nieuwe manieren verhalen beleefbaar maken voor een breed publiek.”

In Fiera del Suono neemt een waarzegster je vanuit een glazen bol mee op reis door de tijd waar geluiden van artiesten, circuspaarden, draaiorgels en achtbanen je naar de toekomst leiden. Met behulp van een 3D audiosysteem via hoofdtelefoons en een audioscape van maar liefst zestig speakers en subwoofers wordt een uniek landschap van bewegende geluiden gevormd. Afhankelijk van de plek waar je bent, hoor je steeds een ander deel van het verhaal.

Makers, musea en onderzoek

Fiera del Suono is een project van DROPSTUFF MEDIA in samenwerking met het Stadsmuseum Tilburg, het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en studentengroepen van de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool Utrecht en Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg.

Dit project vindt plaats in het kader van het landelijke ontwikkelingsprogramma ‘Innovatielabs’, waarbij partijen uit de culturele en creatieve sector actuele opgaven onderzoeken. Onderdeel van InnovatieLabs is dat projecten gedurende twee jaar continue worden doorontwikkeld in een iteratief proces van ontwerpen, presenteen, evalueren en verder ontwikkelen.

Fiera del Suono richt zich op de ontwikkeling van nieuwe manieren om (erfgoed)collecties en creatieve verhalen dichter bij een breder publiek te brengen. Audio is daarbij de laatste jaren een steeds prominenter medium en nieuwe technologische vindingen bieden steeds meer mogelijkheden om daarbij gelaagdere en meer ‘onderdompelende’ ervaringen te creëren. De collecties van Beeld en Geluid, het Regionaal Archief Tilburg en particuliere audioverzamelingen leveren geluidsmateriaal voor het project. Ook zijn nieuwe fragmenten ingesproken door onder meer Hetty Heyting, bekend van de Tv-serie De Familie Knots, onder regie van Thomas de Bres.

Studentengroepen van de drie deelnemende hogescholen hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van de storyline en zullen in het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 publieksonderzoek en voorstellen voor ontwerpaanpassingen doen. Na de eerste experimentele editie in Tilburg reist deze auditieve kermis verder naar andere locaties in Nederland.

Kermisstad Tilburg

De Tilburgse kermis is met meer dan 1 miljoen jaarlijkse bezoekers een van de grootste publieksevents van Nederland. De stad biedt daarmee een bijzondere context om Fiera del Suono in première te laten gaan in het spectaculaire gebouw van de nieuwe Bibliotheek De LocHal, net naast het Centraal Station en in het hart van de kermis.

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.

22 september '23 ( 9:41)

Safaripark Beekse Bergen ontvangt miljoenste bezoeker van het jaar

De familie Jansen had geen idee wat hen te wachten stond. Onder hen was de miljoenste bezoeker van Safaripark Beekse Bergen dit jaar en daarom werd de familie in het zonnetje gezet door het park. Het is niet eerder voorgekomen dat Beekse Bergen zo vroeg in het jaar al haar miljoenste bezoeker ontvangt. Dat meldt Beekse Bergen.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.

19 september '23 (10:27)

DierenPark Amersfoort ontvangt flamingo’s van Intratuin Utrecht

Eindelijk kunnen dierenactivisten opgelucht ademhalen. De twee levende flamingo’s in de Intratuin in Utrecht zijn na meer dan 35 jaar daar te hebben geleefd naar DierenPark Amersfoort verhuisd. De Intratuin aan de Koningsweg is al meerdere malen in het nieuws geweest na klachten over de leefomgeving van de dieren. Nadat een van de flamingo’s is overleden, hebben de andere twee nu een plekje in de dierentuin in Amersfoort. Dat meldt DUIC.

18 september '23 (15:46)

Juf die kinderen meenam naar Efteling in beroep tegen ontslag

De lerares die werd ontslagen nadat zij haar schoolkinderen volgens de school stiekem meenam naar de Efteling, gaat in beroep tegen haar ontslag. Volgens de advocaat van de docente zijn er ‘onwaarheden’ verteld, wat een grote impact heeft gehad op de vrouw. De rechter gaf de school onlangs gelijk in het ontslag, maar de vrouw gaat hier nu dus tegen in hoger beroep. Dat meldt RTL Nieuws.