Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Driemaster ‘Oosterschelde’ start bijzondere expeditie

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
Driemaster ‘Oosterschelde’ start bijzondere expeditie / Foto: Oosterschelde
Op 4 augustus zal de historische driemaster ‘Oosterschelde’ beginnen met een wereldreis vanuit de thuishaven Rotterdam. Het wordt de langste reis in haar 107-jarige bestaan. Kapitein Jan Willem Bos zal samen met zijn bemanning een bijzondere expeditie leiden die helemaal in het teken staat van natuurbescherming; de ‘DARWIN200 Global Voyage’. Vele vrienden van het schip en de bemanning zullen aanwezig zijn en ook het grote publiek is welkom op de kade van het Maritiem Museum om het zeilschip uit te zwaaien voor de start van een twee jaar durende reis van ruim 40.000 zeemijlen. Dat meldt Reederij Oosterschelde.

Bijna 200 jaar nadat Charles Darwin aan boord van HMS Beagle stapte om de wereld te verkennen en de natuur te documenteren, volgt deze baanbrekende reis zijn voetsporen. Aan boord zal een mix van betalende gasten en natuuronderzoekers zijn, die allemaal mee zullen helpen met het sturen, navigeren en het zetten van de zeilen van de driemaster. De route voert langs veel van de meest bijzondere natuurgebieden op aarde – van de Atlantische regenwouden in Brazilië tot het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld. Langs smeulende vulkanen, tropische atollen in azuurblauwe wateren en het unieke leven op de Galapagoseilanden.

Uitzwaaien

Om deze gedenkwaardige start op 4 augustus te vieren, worden gasten welkom geheten op een besloten evenement in het Maritiem Museum in Rotterdam. Er wordt een korte toespraak gehouden door Annet Koster, voorzitter van Stichting het Rotterdamse Zeilschip, Gerben Nab, kapitein en directeur van Reederij Oosterschelde en de Britse bioloog Stewart McPherson, initiatiefnemer van dit project.

Aansluitend is iedereen welkom om 19.45 uur in de Leuvehaven in Rotterdam om de Oosterschelde uit te zwaaien of mee te varen met een van de schepen die de Oosterschelde de eerste mijlen zullen vergezellen. De Oosterschelde zelf zet koers naar Plymouth UK, waarvandaan de Beagle, met de jonge Charles Darwin aan boord, in 1831 is vertrokken.

Tall Ships

De afgelopen tien jaar zijn reizen op Tall Ships enorm populair geworden. Zeilliefhebbers met een hang naar avontuur, proberen te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en verkennen vanaf deze schepen de schoonheid van de wereld op een – relatief – milieuvriendelijke manier. Iedereen die wil kan een plek aan boord boeken op een van de 32 etappes van DARWIN200 Global Voyage. Zeilervaring is geen vereiste om deel te nemen, zin in avontuur en een goede gezondheid wel.

De ‘Oosterschelde’ is een van de oudste en meest authentieke schepen in de internationale vloot van Tall Ships. Ze is een van die zeer zeldzame en historische Tall Ships en het grootste zeilschip dat ooit in Nederland is gerestaureerd. De Nederlandse overheid registreerde haar als monument van grote cultuurhistorische waarde.

Voorbereiding wereldreis

Na een zeer intensieve restauratie stelde Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, beschermvrouw van de koopvaardij, de Oosterschelde in 1992 weer in gebruik. Het schip is een monument voor de Nederlandse scheepsbouw. Kapitein en directeur van de rederij Gerben Nab beschreef dat het schip minstens aan haar 5 leven toe is, beginnend in 1917 als vrachtschip. De afgelopen dertig jaar heeft de Oosterschelde duizenden zeilers en avonturiers aan boord verwelkomd, waaronder royalty’s, politici, presidenten en popsterren. Ze zeilde, sinds de restauratie, de afstand van de aarde naar de maan, en terug.

De Oosterschelde was het eerste Nederlandse commerciële Tall Ship dat naar zowel de noord- als de zuidpool voer en met succes de beruchte Kaap Hoorn rondde. Tijdens de pandemie, toen de wereld op slot ging, werkte de bemanning onvermoeibaar door om de Oosterschelde naar een hoger niveau te tillen ter voorbereiding op de DARWIN200 Global Voyage. Tijdens deze reis zal de Oosterschelde voor de derde keer Kaap Hoorn ronden, de Mount Everest van de zeilwereld.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.

19 september '23 (10:27)

DierenPark Amersfoort ontvangt flamingo’s van Intratuin Utrecht

Eindelijk kunnen dierenactivisten opgelucht ademhalen. De twee levende flamingo’s in de Intratuin in Utrecht zijn na meer dan 35 jaar daar te hebben geleefd naar DierenPark Amersfoort verhuisd. De Intratuin aan de Koningsweg is al meerdere malen in het nieuws geweest na klachten over de leefomgeving van de dieren. Nadat een van de flamingo’s is overleden, hebben de andere twee nu een plekje in de dierentuin in Amersfoort. Dat meldt DUIC.

18 september '23 (15:46)

Juf die kinderen meenam naar Efteling in beroep tegen ontslag

De lerares die werd ontslagen nadat zij haar schoolkinderen volgens de school stiekem meenam naar de Efteling, gaat in beroep tegen haar ontslag. Volgens de advocaat van de docente zijn er ‘onwaarheden’ verteld, wat een grote impact heeft gehad op de vrouw. De rechter gaf de school onlangs gelijk in het ontslag, maar de vrouw gaat hier nu dus tegen in hoger beroep. Dat meldt RTL Nieuws. 

18 september '23 (12:21)

Escaperoom DarkPark viert 10-jarig bestaan met eigen muziekalbum

Escaperooms maakten tien jaar geleden hun intrede in Nederland. Sindsdien heeft de industrie een flinke groei gemaakt, met escaperooms in het hele land. DarkPark, een van de eerste bedrijven actief in deze business, kiest voor een ongebruikelijke wijze om hun tienjarige jubileum te vieren. Vandaag brengt de organisatie het muziekalbum ‘DarkPark: Music from the DarkVerse’ uit, ter ere van het jubileum. Dat meldt DarkPark.

18 september '23 (10:32)

Juf op staande voet ontslagen nadat ze kinderen stiekem meenam naar Efteling

Afgelopen voorjaar stond een dagexcursie naar de Space Expo in Noordwijk op de agenda voor vijftien leerlingen van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam. De lerares vond echter dat de kinderen wel een dagje plezier konden gebruiken. Daarom ging zij niet naar de Expo, maar reisde zonder weten van de school en de ouders naar de Efteling, meldt RTL Nieuws.

15 september '23 (11:55)

Financiële perikelen bij bouwer Efteling Hotel

Een bedrijf dat meehelpt aan de bouw van het Nieuwe Efteling Hotel heeft het financieel zwaar. Zo is Byldis Prefab B.V. uit Velthoven, gespecialiseerd in prefab-bouw, tot het punt gekomen dat zij een uitstel van betaling hebben aangevraagd. De Efteling heeft het bedrijf nodig voor het nieuwe, luxe hotel dat zij bij de hoofdingang van het pretpark willen openen. Het hotel krijgt ongeveer 140 kamers en bijna 700 bedden, meldt Looopings.

15 september '23 (11:21)

Inwoners Meppel staan niet te springen om themapark in achtertuin

Zo’n 25 inwoners van het Drentse Meppel zijn kritisch over de plannen voor een themapark naast de stad. Daar wil het Franse Puy du Fou een groot park laten bouwen van 60 hectare. Daar zouden jaarlijks zo’n 800.000 bezoekers naartoe moeten komen. Daar zitten de bewoners echter niet op te wachten, meldt RTV Drenthe.