Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Driemaster ‘Oosterschelde’ start bijzondere expeditie

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Driemaster ‘Oosterschelde’ start bijzondere expeditie / Foto: Oosterschelde
Op 4 augustus zal de historische driemaster ‘Oosterschelde’ beginnen met een wereldreis vanuit de thuishaven Rotterdam. Het wordt de langste reis in haar 107-jarige bestaan. Kapitein Jan Willem Bos zal samen met zijn bemanning een bijzondere expeditie leiden die helemaal in het teken staat van natuurbescherming; de ‘DARWIN200 Global Voyage’. Vele vrienden van het schip en de bemanning zullen aanwezig zijn en ook het grote publiek is welkom op de kade van het Maritiem Museum om het zeilschip uit te zwaaien voor de start van een twee jaar durende reis van ruim 40.000 zeemijlen. Dat meldt Reederij Oosterschelde.

Bijna 200 jaar nadat Charles Darwin aan boord van HMS Beagle stapte om de wereld te verkennen en de natuur te documenteren, volgt deze baanbrekende reis zijn voetsporen. Aan boord zal een mix van betalende gasten en natuuronderzoekers zijn, die allemaal mee zullen helpen met het sturen, navigeren en het zetten van de zeilen van de driemaster. De route voert langs veel van de meest bijzondere natuurgebieden op aarde – van de Atlantische regenwouden in Brazilië tot het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld. Langs smeulende vulkanen, tropische atollen in azuurblauwe wateren en het unieke leven op de Galapagoseilanden.

Uitzwaaien

Om deze gedenkwaardige start op 4 augustus te vieren, worden gasten welkom geheten op een besloten evenement in het Maritiem Museum in Rotterdam. Er wordt een korte toespraak gehouden door Annet Koster, voorzitter van Stichting het Rotterdamse Zeilschip, Gerben Nab, kapitein en directeur van Reederij Oosterschelde en de Britse bioloog Stewart McPherson, initiatiefnemer van dit project.

Aansluitend is iedereen welkom om 19.45 uur in de Leuvehaven in Rotterdam om de Oosterschelde uit te zwaaien of mee te varen met een van de schepen die de Oosterschelde de eerste mijlen zullen vergezellen. De Oosterschelde zelf zet koers naar Plymouth UK, waarvandaan de Beagle, met de jonge Charles Darwin aan boord, in 1831 is vertrokken.

Tall Ships

De afgelopen tien jaar zijn reizen op Tall Ships enorm populair geworden. Zeilliefhebbers met een hang naar avontuur, proberen te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en verkennen vanaf deze schepen de schoonheid van de wereld op een – relatief – milieuvriendelijke manier. Iedereen die wil kan een plek aan boord boeken op een van de 32 etappes van DARWIN200 Global Voyage. Zeilervaring is geen vereiste om deel te nemen, zin in avontuur en een goede gezondheid wel.

De ‘Oosterschelde’ is een van de oudste en meest authentieke schepen in de internationale vloot van Tall Ships. Ze is een van die zeer zeldzame en historische Tall Ships en het grootste zeilschip dat ooit in Nederland is gerestaureerd. De Nederlandse overheid registreerde haar als monument van grote cultuurhistorische waarde.

Voorbereiding wereldreis

Na een zeer intensieve restauratie stelde Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, beschermvrouw van de koopvaardij, de Oosterschelde in 1992 weer in gebruik. Het schip is een monument voor de Nederlandse scheepsbouw. Kapitein en directeur van de rederij Gerben Nab beschreef dat het schip minstens aan haar 5 leven toe is, beginnend in 1917 als vrachtschip. De afgelopen dertig jaar heeft de Oosterschelde duizenden zeilers en avonturiers aan boord verwelkomd, waaronder royalty’s, politici, presidenten en popsterren. Ze zeilde, sinds de restauratie, de afstand van de aarde naar de maan, en terug.

De Oosterschelde was het eerste Nederlandse commerciële Tall Ship dat naar zowel de noord- als de zuidpool voer en met succes de beruchte Kaap Hoorn rondde. Tijdens de pandemie, toen de wereld op slot ging, werkte de bemanning onvermoeibaar door om de Oosterschelde naar een hoger niveau te tillen ter voorbereiding op de DARWIN200 Global Voyage. Tijdens deze reis zal de Oosterschelde voor de derde keer Kaap Hoorn ronden, de Mount Everest van de zeilwereld.

28 mei '24 (10:39)

Bijzondere aanwinst voor Wildlands Emmen

Sinds maandag heeft de dierentuin in Emmen een nieuwe diersoort in het park rondlopen. Een kantjil, één van de kleinste hoefdieren ter wereld, heeft zijn intrek genomen in de overdekte jungle in de dierentuin. Normaal gesproken loopt dit diertje rond op het Indonesische Java, meldt Wildlands Emmen.

28 mei '24 (10:12)

Cirque du Soleil dit najaar in Rotterdam Ahoy

In november keert Cirque du Soleil terug naar Nederland. Tijdens de Europese tour komt het circus voor het eerst met hun zaalproductie Corteo naar het Rotterdamse Ahoy. De productie van Daniele Finzi Pasca debuteerde in 2005 en trok sindsdien meer dan 10 miljoen bezoekers in 22 verschillende landen. Van 15 november tot en met 17 november zijn er zes shows van Corteo te zien in Rotterdam Ahoy, meldt events.nl. 

27 mei '24 (14:48)

Kunstdoolhof Doloris in Utrecht geopend

Afgelopen vrijdag werd het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anoma Maze in Utrecht geopend. Het sluip-door-kruip-door doolhof stippelt een route uit langs 70 kamers, die zijn ingericht door lokale kunstenaars. Dat meldt DUIC.

27 mei '24 (12:34)

Na repetities gaan de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht van start

Efteling-bezoekers die zondag 26 mei in het park waren konden de repetities voor de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht al meemaken. Maandag 27 mei is de eerste dag van de echte opnames van het amusementsprogramma. Dit jaar maakt de show, met het laatste seizoen daterend uit 2011, na dertien jaar weer een terugkeer op televisie, meldt Looopings.

24 mei '24 (14:52)

Eigenaar Eftelstats laat statistieken door AI analyseren

Als je wel eens in de Efteling bent geweest dan herken je het vast wel: de lange wachtrijen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Tenminste, Jan van Kampen kan dat. Hij is de beheerder van de website Eftelstats. Daar zijn de wachttijden en storingen van attracties in het Kaatsheuvelse pretpark te zien. Die heeft hij door laten meten, om zo tot een lijst te komen met attracties waar je het langst moet wachten. Dat meldt Omroep Brabant.

24 mei '24 (13:19)

Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

24 mei '24 (10:14)

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.

23 mei '24 (11:17)

Buitenlandse bezoekers helpen Efteling aan recordwinst in 2023

De Efteling heeft vorig jaar een recordwinst van 37,8 miljoen euro geboekt. In 2022 ging het het attractiepark ook al flink voor de wind, toen maakte het 34 miljoen euro winst. Een groot contrast met de cijfers tijdens de coronapandemie: toen leed het park tientallen miljoenen verlies. Vooral buitenlandse bezoekers hebben in 2023 bijgedragen in het positieve resultaat van de Efteling. Dit meldt NU.nl. 

23 mei '24 (10:33)

Decorstukken Danse Macabre in Efteling aangekomen

De Efteling heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de komst van de eerste decorstukken voor de attractie Danse Macabre. Deze griezelige attractie, die eind 2024 haar deuren zal openen, heeft onlangs verschillende imposante beelden ontvangen. Deze beelden geven alvast een voorproefje van de sfeer en stijl van de nieuwe attractie, zo meldt Looopings.

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings