Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Pumptrack’ wint aan populariteit in Zwolle

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
‘Pumptrack’ wint aan populariteit in Zwolle / Foto:"Brage Vestavik sykler pumptrack i GT Bikepark" door Frederik Otterstad
In Meppel en Dedemsvaart staat er al één. Ook Zwolle en Kampen staan te popelen om er eentje aan te leggen: een pumptrack. Deze kruising tussen een BMX-baan en skatepark wint aan populariteit. Ook Hasselt is druk in de weer met het aanleggen van een parcours. Wat maakt een pumptrack zo aantrackelijk? Het geeft je een adrenalinekick zonder dat je naar een pretpark hoeft te gaan. Dat meldt de Stentor.

Vlak bij de opa en oma van Luuk van Stiphout (11) staat een pumptrack. Daarom gaat hij tegenwoordig nóg liever naar zijn grootouders. Hij vindt het erg leuk om naar de baan te gaan.

De vader van Luuk, Jasper van Stiphout, nodigde het college van Zwolle uit om een rondje te rijden op de pumptrack in Zwolle-Zuid. Hij vertelt dat deze hier één dag staat, zodat het college en kinderen van de nabije basisscholen de baan kunnen uitproberen. Hij ziet hier graag een vaste pumptrack. Volgens Jasper is het een laagdrempelige attractie. “Je kan er met een step, fiets, skeelers, rolstoel of skateboard op. En het is ontzettend leuk”, aldus Jasper.

Maar wat is een pumptrack precies? Om het bondig uit te leggen: een pumptrack is een parcours met allerlei bochten en bulten. Die zijn zo geplaatst dat het makkelijk is om over de baan te gaan. Door met de armen en benen een pompende beweging te maken, ga je sneller. Dit soort circuit begint steeds populairder te worden in Zwolle. Er zijn veel plaatsen rondom de stad die al een pumptrack hebben, maar Zwolle zelf heeft er nog geen. Daar wil Jasper verandering in brengen.

Andere steden

In Meppel en Dedemsvaart staat bijvoorbeeld al een pumptrack en ook Hasselt is er een aan het aanleggen. In Kampen is een petitie rondgegaan voor het aanleggen van een circuit, die inmiddels al bijna 600 keer is ondertekend. De politiek kijkt ernaar, maar er staat nog niets vast.

In Zwolle heeft burgemeester Peter Snijders ook een stukje gefietst over de pumptrack. Hij noemde het ‘heel leuk’. Het biedt perspectief. Zeker aangezien de burgemeester al een goede locatie weet voor een pumptrack: bij de skatebaan in Zwolle-Zuid. Volgens Snijders is daar mogelijk ruimte voor een ingegraven versie.

26 september '23 (13:17)

Toverland maakt biertje speciaal voor Halloween

Al enige tijd verkoopt Toverland haar eigen biertje, genaamd Magical Beer. Maar tijdens de Halloweendagen in het attractiepark kunnen bezoekers een nieuwe smaak proberen: de Scary Pumpkin IPA. Toverland meldt dat het blikje ook een blacklight-effect heeft. 

26 september '23 (11:40)

Aap Bokito voor de tweede keer van de kermis verdwenen

De kermisattractie Fun Factory is populair onder de dieven. Het is al de tweede keer dat aap Bokito, het beeld dat op de attractie staat, van de kermis is verdwenen. Ditmaal op de kermis in Weert. Het is aannemelijk dat het beeld is gestolen, meldt 1Limburg.

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.

22 september '23 ( 9:41)

Safaripark Beekse Bergen ontvangt miljoenste bezoeker van het jaar

De familie Jansen had geen idee wat hen te wachten stond. Onder hen was de miljoenste bezoeker van Safaripark Beekse Bergen dit jaar en daarom werd de familie in het zonnetje gezet door het park. Het is niet eerder voorgekomen dat Beekse Bergen zo vroeg in het jaar al haar miljoenste bezoeker ontvangt. Dat meldt Beekse Bergen.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.