Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Blijdorp laat leeuwin met neurologische klachten inslapen

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Blijdorp laat leeuwin met neurologische klachten inslapen
Diergaarde Blijdorp heeft woensdagmorgen een Aziatische leeuwin van 4 jaar laten inslapen, omdat het dier last had van voortschrijdende neurologische klachten. De dierentuin wilde het moment niet afwachten dat de leeuwin helemaal niet meer zou kunnen lopen. Er loopt een internationaal onderzoek naar de oorzaak en de verspreiding van de neurologische klachten (ataxie) onder Aziatische leeuwen. Daarom gaat het lichaam van de Rotterdamse leeuwin voor sectie naar de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Leeuwin Mette werd in Blijdorp geboren. Het dier had meteen last van ataxie, waardoor ze veel struikelde en een afwijkende tred had. Ataxie is geen spierziekte maar een hersenaandoening, die ook bij mensen lastig te behandelen is. Twee zussen van leeuwin Mette hebben dezelfde klachten, maar tot nu toe minder ernstig. Leeuwin Mette kreeg in de loop van de jaren steeds meer klachten.

Sinds kort is volgens Blijdorp bekend dat de neurologische klachten bij meer Aziatische leeuwen in dierentuinen en in het wild voorkomen. Daarom is op initiatief van Blijdorp en in samenwerking met het Europese fokprogramma voor Aziatische leeuwen besloten tot het internationale onderzoek. Blijdorp brengt een nieuwe fokman bij leeuwin Lalana, de moeder van Mette, om een nieuw genetisch koppel te vormen dat nakomelingen zonder neurologische klachten kan voortbrengen. Lalana heeft namelijk geen ataxie.

Aziatische leeuwen leven in het wild alleen nog in een nationaal park in het noordwesten van India. De dieren waren in de vorige eeuw bijna uitgestorven, maar er zijn nu weer zo'n zeshonderd dieren. Er loopt een Europees fokprogramma om de soort te behouden. Aziatische leeuwen zijn iets kleiner dan andere leeuwen. De mannetjes hebben minder dichte manen.

17 mei '24 (11:20)

In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

17 mei '24 (10:44)

Opnames Te Land, Ter Zee En In De Lucht in Efteling bij te wonen

Wie deze maand naar de Efteling gaat kan zomaar de opnames voor het tv-programma Te Land, Ter Zee En In De Lucht meemaken. Het bekende programma start de opnames in de week van maandag 27 mei. Er wordt vier keer een opname gemaakt. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de tribune om dit mee te maken, meldt Looopings.

16 mei '24 ( 9:01)

Efteling opnieuw uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland

Uit het recente onderzoek van MarketResponse blijkt dat de Efteling opnieuw is uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland. Deze eer wordt toegekend op basis van een uitgebreide studie naar de klantvriendelijkheid van diverse bedrijven in Nederland.

16 mei '24 ( 8:53)

Nieuw boek van Paul van Loon gebaseerd op Efteling-attractie "Danse Macabre"

Kinderboekenschrijver Paul van Loon heeft aangekondigd dat hij een nieuw boek zal schrijven dat gebaseerd is op de recent geopende Efteling-attractie "Danse Macabre". Dit meldt Looopings.

15 mei '24 (12:17)

Raad van State geeft klagende omwonenden Efteling over bezoekersaantallen ongelijk

Omwonenden van de Efteling die bezwaar hadden gemaakt tegen de oplopende bezoekersaantallen van het attractiepark, hebben ongelijk gekregen van de Raad van State. De rechtbank had hun bezwaren in 2022 nog toegewezen en de provincie Noord-Brabant opgedragen het maximum van 5 miljoen bezoekers te handhaven. Die uitspraak heeft de hoogste bestuursrechter nu van tafel geveegd.

14 mei '24 (15:33)

Terreineigenaar camping Vogelenzang wil deze zomer eerste bungalows plaatsen

Kort geleden is de camping Vogelenzang in het gelijknamige dorp aangekocht door MarinaParken. Die wil van de camping een bungalowpark maken meet 200 luxe huizen. Daar zet het bedrijf flink wat vaart achter: deze zomer moeten de eerste bungalows worden geplaatst. Dat druist echter in tegen de wens van de huidige kampeerders. Zij vrezen dat hun campingplekken zullen plaatsmaken voor luxe huizen, meldt NH Nieuws.

14 mei '24 (10:09)

Geen extra beveiliging kermis Almere: ‘Verwacht geen rellen’

Ondanks de ongeregeldheden op de kermis in Emmeloord eerder deze maand en een toenemend aantal incidenten op en rond kermissen in het land worden er geen extra beveiligingsmaatregelen getroffen voor de kermis in Almere Stad. De kermisexploitant ziet geen reden om ook bij deze kermis meer beveiliging in te zetten, meldt Omroep Flevoland.

14 mei '24 ( 8:45)

Patrick Martens te zien in nieuw theaterstuk Een Nacht in de Efteling

Patrick Martens is vanaf december te zien in de nieuwe theaterkomedie Een Nacht in de Efteling. Dat maakten producent Jon van Eerd en attractiepark de Efteling, die voor het stuk de handen ineen geslagen hebben, maandagavond bekend.

13 mei '24 (10:37)

Beveiliging drijft kosten kermisattracties op

Het valt de Nederlandse Kermisbond (NKB) op de attracties steeds duurder worden. Volgens de organisatie zijn kermisexploitanten voornamelijk meer geld kwijt aan de beveiliging. Uiteindelijk komen die extra kosten bij de bezoeker terecht, meldt RTV Utrecht. 

13 mei '24 (10:01)

Nieuwste attractie in pretpark De Waarbeek bijna klaar

Als je denkt aan attractiepark De Waarbeek denk je snel aan nostalgie en ouds genieten. Maar ook dit pretpark blijft continue vernieuwen. Zo gaan op 1 juni de poorten open van hun nieuwste attractie. Het thema ervan is 'schildpadden', meldt Tubantia.