Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stroomtekort in Efteling heeft mogelijk gevolgen voor nieuwe attractie en hotel

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
Stroomtekort in Efteling heeft mogelijk gevolgen voor nieuwe attractie en hotel / Foto: Efteling
Mogelijk blijven de nieuwe griezelattractie Danse Macabre en het nieuwe Grand Hotel van de Efteling gesloten in de wintermaanden. Er dreigt een stroomtekort bij het themapark. Als deze niet opgelost kan worden zullen de attractie en het hotel misschien dicht gaan. Dat laat een woordvoerder weten aan RTL Nieuws.

Het Brabantse attractiepark is niet de enige onderneming die kampt met de gevolgen van de stroomschaarste in de provincie. Toch zegt de woordvoerder van de Efteling, Peter van Gils, dat zij niet hadden verwacht dat er onvoldoende stroom zou zijn. “We hebben zelfs een nieuwe stroomkabel aan laten leggen, maar die kan dus niet volledig benut worden.”

Momenteel wordt er druk gewerkt in het nieuwe themagebied in de Efteling. De nieuwe attractie zou in 2024 open moeten gaan voor publiek. Echter is er nu de kans dat het hotel en de Danse Macabre gesloten blijven, in ieder geval in de winterperiode. Er staan wel zonnepanelen in het park, maar naar verwachting zullen die in de winter te weinig energie produceren.

Enexis, de netbeheerder, waarschuwde al langere tijd dat er een stroomtekort dreigt. Daardoor zou het moeilijker worden voor nieuwe ondernemingen om zich aan te sluiten op het stroomnet. Maar die tekorten zorgen dus ook voor problemen bij al bestaande ondernemingen, zoals de Efteling.

Meer stroomtoevoer of alternatief

Voor nieuwe projecten is er een wachtlijst, vertelt Van Gils. Hij laat weten dat er nu niet genoeg stroom is om zowel Danse Macabre als het Grand Hotel van energie te voorzien. Volgens hem is er óf meer stroom nodig, óf een alternatief.

Het tekort aan stroom zorgt er mogelijk ook voor dat de projecten om te verduurzamen in de Efteling stil komen te liggen. Het park heeft de ambitie om volledig van het gas af te gaan, maar dat lukt alleen met meer stroom. “Daar is nu ook te weinig stroomtoevoer voor”, aldus Van Gils.

22 september '23 ( 9:41)

Safaripark Beekse Bergen ontvangt miljoenste bezoeker van het jaar

De familie Jansen had geen idee wat hen te wachten stond. Onder hen was de miljoenste bezoeker van Safaripark Beekse Bergen dit jaar en daarom werd de familie in het zonnetje gezet door het park. Het is niet eerder voorgekomen dat Beekse Bergen zo vroeg in het jaar al haar miljoenste bezoeker ontvangt. Dat meldt Beekse Bergen.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.

19 september '23 (10:27)

DierenPark Amersfoort ontvangt flamingo’s van Intratuin Utrecht

Eindelijk kunnen dierenactivisten opgelucht ademhalen. De twee levende flamingo’s in de Intratuin in Utrecht zijn na meer dan 35 jaar daar te hebben geleefd naar DierenPark Amersfoort verhuisd. De Intratuin aan de Koningsweg is al meerdere malen in het nieuws geweest na klachten over de leefomgeving van de dieren. Nadat een van de flamingo’s is overleden, hebben de andere twee nu een plekje in de dierentuin in Amersfoort. Dat meldt DUIC.

18 september '23 (15:46)

Juf die kinderen meenam naar Efteling in beroep tegen ontslag

De lerares die werd ontslagen nadat zij haar schoolkinderen volgens de school stiekem meenam naar de Efteling, gaat in beroep tegen haar ontslag. Volgens de advocaat van de docente zijn er ‘onwaarheden’ verteld, wat een grote impact heeft gehad op de vrouw. De rechter gaf de school onlangs gelijk in het ontslag, maar de vrouw gaat hier nu dus tegen in hoger beroep. Dat meldt RTL Nieuws. 

18 september '23 (12:21)

Escaperoom DarkPark viert 10-jarig bestaan met eigen muziekalbum

Escaperooms maakten tien jaar geleden hun intrede in Nederland. Sindsdien heeft de industrie een flinke groei gemaakt, met escaperooms in het hele land. DarkPark, een van de eerste bedrijven actief in deze business, kiest voor een ongebruikelijke wijze om hun tienjarige jubileum te vieren. Vandaag brengt de organisatie het muziekalbum ‘DarkPark: Music from the DarkVerse’ uit, ter ere van het jubileum. Dat meldt DarkPark.

18 september '23 (10:32)

Juf op staande voet ontslagen nadat ze kinderen stiekem meenam naar Efteling

Afgelopen voorjaar stond een dagexcursie naar de Space Expo in Noordwijk op de agenda voor vijftien leerlingen van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam. De lerares vond echter dat de kinderen wel een dagje plezier konden gebruiken. Daarom ging zij niet naar de Expo, maar reisde zonder weten van de school en de ouders naar de Efteling, meldt RTL Nieuws.