Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schoolkinderen hebben apen losgelaten in Apenheul

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
Schoolkinderen hebben apen losgelaten in Apenheul
Op woensdagochtend 21 juni openden leerlingen van vier Apeldoornse schoolklassen op feestelijke wijze een nieuw gebied met loslopende apen in Apenheul. Samen met Sterrin Smalbrugge (ecoloog, herpetoloog, schrijfster en presentatrice) en Roel Welsing, directeur van Stichting Apenheul, staken de kinderen de handen uit de mouwen. Zij verrijkten het gebied met bomen, planten en waterijsjes voor de twee nieuwe loslopende apensoorten. Dit meldt Apenheul.

Apenheul heeft de afgelopen winter een indrukwekkend, nieuw gebied ontwikkeld waar natuur, biodiversiteit en duurzaamheid centraal staan. Aan het eind van het park is een gebied ingericht waar bezoekers zich vanuit verschillende perspectieven kunnen verwonderen over de schoonheid van de natuur. In het gebied kun je zomaar oog in oog staan met twee nieuwe loslopende apensoorten. Een unieke beleving, want West-Afrikaanse franjeapen en Noordelijke talapoins lopen in geen ander park in Nederland los. Sterrin Smalbrugge: “Dat we deze twee soorten hier in Apenheul kunnen ontmoeten is niet alleen uniek, maar vooral ook belangrijk. Door bewust te zijn van hoe deze soorten leven, zich gedragen en welke rol ze spelen in de keten – niet alleen in het wild, maar ook hier in Apenheul – ontdekken we wat onze eigen unieke plek in het ecosysteem is. En welke bijdrage we kunnen leveren om de natuur te behouden en daar waar het nodig is te verrijken.”

Interactie met natuur stimuleren

Vanochtend staken kinderen van groep 7 en 8 van de Apeldoornse Sprengenpark en Rietendakschool de handen uit de mouwen tijdens de officiële opening van dit bijzondere gebied. Drie van hen mochten samen met Sterrin en Roel een boom planten, waarna ook de andere kinderen het leefgebied van de apen verder verrijkten. “In Apenheul willen we liefde en respect voor dieren en natuur stimuleren. Vandaag hebben we de Apeldoornse jeugd op een bijzondere manier in contact gebracht met de natuur en de apen. Gezien het enthousiasme van de kinderen is onze missie geslaagd!” aldus directeur Roel Welsing.

Door: Nationale Recreatiegids

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.

22 september '23 ( 9:41)

Safaripark Beekse Bergen ontvangt miljoenste bezoeker van het jaar

De familie Jansen had geen idee wat hen te wachten stond. Onder hen was de miljoenste bezoeker van Safaripark Beekse Bergen dit jaar en daarom werd de familie in het zonnetje gezet door het park. Het is niet eerder voorgekomen dat Beekse Bergen zo vroeg in het jaar al haar miljoenste bezoeker ontvangt. Dat meldt Beekse Bergen.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.

19 september '23 (10:27)

DierenPark Amersfoort ontvangt flamingo’s van Intratuin Utrecht

Eindelijk kunnen dierenactivisten opgelucht ademhalen. De twee levende flamingo’s in de Intratuin in Utrecht zijn na meer dan 35 jaar daar te hebben geleefd naar DierenPark Amersfoort verhuisd. De Intratuin aan de Koningsweg is al meerdere malen in het nieuws geweest na klachten over de leefomgeving van de dieren. Nadat een van de flamingo’s is overleden, hebben de andere twee nu een plekje in de dierentuin in Amersfoort. Dat meldt DUIC.

18 september '23 (15:46)

Juf die kinderen meenam naar Efteling in beroep tegen ontslag

De lerares die werd ontslagen nadat zij haar schoolkinderen volgens de school stiekem meenam naar de Efteling, gaat in beroep tegen haar ontslag. Volgens de advocaat van de docente zijn er ‘onwaarheden’ verteld, wat een grote impact heeft gehad op de vrouw. De rechter gaf de school onlangs gelijk in het ontslag, maar de vrouw gaat hier nu dus tegen in hoger beroep. Dat meldt RTL Nieuws.