Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Museum Prinsenhof Delft ontvangt schenking: reliëf van Jan Schoonhoven

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Museum Prinsenhof Delft ontvangt schenking: reliëf van Jan Schoonhoven
Museum Prinsenhof Delft heeft een bijzondere schenking ontvangen van de onlangs overleden kunstenaar Corrie de Boer. Een reliëf van de wereldberoemde kunstenaar Jan Schoonhoven getiteld 64 rectangles (1965). De Delftse meester maakte dit werk in opdracht van Corrie de Boer en haar toenmalige echtgenoot. Het werk keert na ruim vijfenvijftig jaar terug naar Delft. 64 rectangles is een belangrijke en buitengewone toevoeging aan de museumcollectie en is te zien vanaf 6 juli in de tentoonstelling Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven. Meesters in ritme en licht in Museum Prinsenhof Delft. Dat meldt Museum Prinsenhof Delft.

“We zijn Corrie de Boer en haar dochters zeer erkentelijk voor deze unieke schenking! Het geeft de mogelijkheid om het verhaal van de 20ste-eeuwse Delftse kunstenaars completer te presenteren en de Nul-groep een duidelijkere plek te geven in het vernieuwde museum. Daarnaast ben ik Corrie de Boer zeer dankbaar voor de mooie verhalen uit de jaren zestig die ze met mij deelde.” – Janelle Moerman, Directeur Museum Prinsenhof Delft. 

Schenking van Corrie de Boer 

Corrie de Boer was ervan overtuigd dat 64 rectangles vanuit Amsterdam terug moest keren naar Delft. In samenspraak met haar twee dochters besloot ze het werk te schenken aan Museum Prinsenhof Delft. Het reliëf is een verrijking van de collectie van het museum, waarin een werk van Schoonhoven uit de Nederlandse Nulgroep (1960-1965) periode nog ontbrak. Met deze schenking kunnen liefhebbers, kenners en iedereen die nieuwsgierig is naar Schoonhoven het relatief onbekende werk dagelijks bewonderen. 

Kunstenaars in en rond de Nul-groep 

Na de verbouwing en vernieuwing van het museum in 2025-2026 komt er meer ruimte voor de presentatie van de kunstenaars in en rond de Nul-groep. Daarbinnen zal dit werk van Schoonhoven één van de hoogtepunten zijn. Ook de eerder aangekochte ‘witjes’ van De Boer, no. 16 en no. 20 uit de witjes serie b passen hier goed in. De werken ademen Nul kunst door het ritme, de herhaling en het spel van schaduw en licht.

Hij maakte het reliëf nog helemaal zelf 

Het reliëf 64 rectangles is om meerdere redenen een uniek werk van Schoonhoven. Zo maakte hij het werk in opdracht van De Boer en haar toenmalige echtgenoot voor boven de schouw in de woonkamer van hun huis in Amsterdam, iets wat hij zelden deed. Het relatief grote formaat is uitzonderlijk voor werk uit deze vroege periode. Daarnaast maakte Schoonhoven in die tijd zijn reliëfs nog geheel zelf. Later, toen de vraag naar zijn werk toenam, maakte hij gebruik van assistenten. 64 rectangles is, met z’n 8 x 8 vakken, te beschouwen als een zuiver Nul-groep reliëf: eenvoudige, repeterende vormen, en een nadruk op de werking van licht en schaduw.

Door: Nationale Recreatiegids 

17 mei '24 (11:20)

In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

17 mei '24 (10:44)

Opnames Te Land, Ter Zee En In De Lucht in Efteling bij te wonen

Wie deze maand naar de Efteling gaat kan zomaar de opnames voor het tv-programma Te Land, Ter Zee En In De Lucht meemaken. Het bekende programma start de opnames in de week van maandag 27 mei. Er wordt vier keer een opname gemaakt. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de tribune om dit mee te maken, meldt Looopings.

16 mei '24 ( 9:01)

Efteling opnieuw uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland

Uit het recente onderzoek van MarketResponse blijkt dat de Efteling opnieuw is uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland. Deze eer wordt toegekend op basis van een uitgebreide studie naar de klantvriendelijkheid van diverse bedrijven in Nederland.

16 mei '24 ( 8:53)

Nieuw boek van Paul van Loon gebaseerd op Efteling-attractie "Danse Macabre"

Kinderboekenschrijver Paul van Loon heeft aangekondigd dat hij een nieuw boek zal schrijven dat gebaseerd is op de recent geopende Efteling-attractie "Danse Macabre". Dit meldt Looopings.

15 mei '24 (12:17)

Raad van State geeft klagende omwonenden Efteling over bezoekersaantallen ongelijk

Omwonenden van de Efteling die bezwaar hadden gemaakt tegen de oplopende bezoekersaantallen van het attractiepark, hebben ongelijk gekregen van de Raad van State. De rechtbank had hun bezwaren in 2022 nog toegewezen en de provincie Noord-Brabant opgedragen het maximum van 5 miljoen bezoekers te handhaven. Die uitspraak heeft de hoogste bestuursrechter nu van tafel geveegd.

14 mei '24 (15:33)

Terreineigenaar camping Vogelenzang wil deze zomer eerste bungalows plaatsen

Kort geleden is de camping Vogelenzang in het gelijknamige dorp aangekocht door MarinaParken. Die wil van de camping een bungalowpark maken meet 200 luxe huizen. Daar zet het bedrijf flink wat vaart achter: deze zomer moeten de eerste bungalows worden geplaatst. Dat druist echter in tegen de wens van de huidige kampeerders. Zij vrezen dat hun campingplekken zullen plaatsmaken voor luxe huizen, meldt NH Nieuws.

14 mei '24 (10:09)

Geen extra beveiliging kermis Almere: ‘Verwacht geen rellen’

Ondanks de ongeregeldheden op de kermis in Emmeloord eerder deze maand en een toenemend aantal incidenten op en rond kermissen in het land worden er geen extra beveiligingsmaatregelen getroffen voor de kermis in Almere Stad. De kermisexploitant ziet geen reden om ook bij deze kermis meer beveiliging in te zetten, meldt Omroep Flevoland.

14 mei '24 ( 8:45)

Patrick Martens te zien in nieuw theaterstuk Een Nacht in de Efteling

Patrick Martens is vanaf december te zien in de nieuwe theaterkomedie Een Nacht in de Efteling. Dat maakten producent Jon van Eerd en attractiepark de Efteling, die voor het stuk de handen ineen geslagen hebben, maandagavond bekend.

13 mei '24 (10:37)

Beveiliging drijft kosten kermisattracties op

Het valt de Nederlandse Kermisbond (NKB) op de attracties steeds duurder worden. Volgens de organisatie zijn kermisexploitanten voornamelijk meer geld kwijt aan de beveiliging. Uiteindelijk komen die extra kosten bij de bezoeker terecht, meldt RTV Utrecht. 

13 mei '24 (10:01)

Nieuwste attractie in pretpark De Waarbeek bijna klaar

Als je denkt aan attractiepark De Waarbeek denk je snel aan nostalgie en ouds genieten. Maar ook dit pretpark blijft continue vernieuwen. Zo gaan op 1 juni de poorten open van hun nieuwste attractie. Het thema ervan is 'schildpadden', meldt Tubantia.