Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Museum Prinsenhof Delft ontvangt schenking: reliëf van Jan Schoonhoven

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Museum Prinsenhof Delft ontvangt schenking: reliëf van Jan Schoonhoven
Museum Prinsenhof Delft heeft een bijzondere schenking ontvangen van de onlangs overleden kunstenaar Corrie de Boer. Een reliëf van de wereldberoemde kunstenaar Jan Schoonhoven getiteld 64 rectangles (1965). De Delftse meester maakte dit werk in opdracht van Corrie de Boer en haar toenmalige echtgenoot. Het werk keert na ruim vijfenvijftig jaar terug naar Delft. 64 rectangles is een belangrijke en buitengewone toevoeging aan de museumcollectie en is te zien vanaf 6 juli in de tentoonstelling Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven. Meesters in ritme en licht in Museum Prinsenhof Delft. Dat meldt Museum Prinsenhof Delft.

“We zijn Corrie de Boer en haar dochters zeer erkentelijk voor deze unieke schenking! Het geeft de mogelijkheid om het verhaal van de 20ste-eeuwse Delftse kunstenaars completer te presenteren en de Nul-groep een duidelijkere plek te geven in het vernieuwde museum. Daarnaast ben ik Corrie de Boer zeer dankbaar voor de mooie verhalen uit de jaren zestig die ze met mij deelde.” – Janelle Moerman, Directeur Museum Prinsenhof Delft. 

Schenking van Corrie de Boer 

Corrie de Boer was ervan overtuigd dat 64 rectangles vanuit Amsterdam terug moest keren naar Delft. In samenspraak met haar twee dochters besloot ze het werk te schenken aan Museum Prinsenhof Delft. Het reliëf is een verrijking van de collectie van het museum, waarin een werk van Schoonhoven uit de Nederlandse Nulgroep (1960-1965) periode nog ontbrak. Met deze schenking kunnen liefhebbers, kenners en iedereen die nieuwsgierig is naar Schoonhoven het relatief onbekende werk dagelijks bewonderen. 

Kunstenaars in en rond de Nul-groep 

Na de verbouwing en vernieuwing van het museum in 2025-2026 komt er meer ruimte voor de presentatie van de kunstenaars in en rond de Nul-groep. Daarbinnen zal dit werk van Schoonhoven één van de hoogtepunten zijn. Ook de eerder aangekochte ‘witjes’ van De Boer, no. 16 en no. 20 uit de witjes serie b passen hier goed in. De werken ademen Nul kunst door het ritme, de herhaling en het spel van schaduw en licht.

Hij maakte het reliëf nog helemaal zelf 

Het reliëf 64 rectangles is om meerdere redenen een uniek werk van Schoonhoven. Zo maakte hij het werk in opdracht van De Boer en haar toenmalige echtgenoot voor boven de schouw in de woonkamer van hun huis in Amsterdam, iets wat hij zelden deed. Het relatief grote formaat is uitzonderlijk voor werk uit deze vroege periode. Daarnaast maakte Schoonhoven in die tijd zijn reliëfs nog geheel zelf. Later, toen de vraag naar zijn werk toenam, maakte hij gebruik van assistenten. 64 rectangles is, met z’n 8 x 8 vakken, te beschouwen als een zuiver Nul-groep reliëf: eenvoudige, repeterende vormen, en een nadruk op de werking van licht en schaduw.

Door: Nationale Recreatiegids 

26 september '23 (13:17)

Toverland maakt biertje speciaal voor Halloween

Al enige tijd verkoopt Toverland haar eigen biertje, genaamd Magical Beer. Maar tijdens de Halloweendagen in het attractiepark kunnen bezoekers een nieuwe smaak proberen: de Scary Pumpkin IPA. Toverland meldt dat het blikje ook een blacklight-effect heeft. 

26 september '23 (11:40)

Aap Bokito voor de tweede keer van de kermis verdwenen

De kermisattractie Fun Factory is populair onder de dieven. Het is al de tweede keer dat aap Bokito, het beeld dat op de attractie staat, van de kermis is verdwenen. Ditmaal op de kermis in Weert. Het is aannemelijk dat het beeld is gestolen, meldt 1Limburg.

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.

22 september '23 ( 9:41)

Safaripark Beekse Bergen ontvangt miljoenste bezoeker van het jaar

De familie Jansen had geen idee wat hen te wachten stond. Onder hen was de miljoenste bezoeker van Safaripark Beekse Bergen dit jaar en daarom werd de familie in het zonnetje gezet door het park. Het is niet eerder voorgekomen dat Beekse Bergen zo vroeg in het jaar al haar miljoenste bezoeker ontvangt. Dat meldt Beekse Bergen.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.