Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tentoonstelling over hoe hennep is verweven in de Japanse cultuur

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
Tentoonstelling over hoe hennep is verweven in de Japanse cultuur
Wat betekent het Japanse kanji (teken) 麻? Het kan verwijzen naar de cannabisplant zelf. Al duizenden jaren geleden is hennep in Japan gebruikt als grondstof voor textiel, voeding en medicijnen. Het kan echter ook duiden op een voorwerp gemaakt met hennepvezels dat in shintorituelen wordt gebruikt. Het Japanse shinto wordt gezien als het spirituele hart van Japan, nauw verbonden aan de nationale identiteit en geschiedenis. De meerduidigheid van het teken weerspiegelt de veelzijdigheid en de lange geschiedenis van vezelhennep in de Japanse cultuur. Dat meldt het Hemp Museum BV.

De tentoonstelling Cannabis Japonica: Shinto & the Spirit of 麻 (24 juni 2023 – 17 maart 2024), samengesteld in samenwerking met gastcurator Yuko Ogino, laat zien hoe hennep in Japan tot op de dag van vandaag een bijzondere spirituele positie heeft.

Shinto

Shinto kent een breed scala aan Japanse rituele tradities en ceremonies, die gericht zijn op materiële en spirituele reiniging, purificatie, ten einde in contact te komen met kami. Kami zijn vitale krachten in de natuur. Men weet dat welvaart en welzijn afhankelijk zijn van een harmonische relatie met de natuur, waarvan de mens immers ook deel uitmaakt. 麻 is een wezenlijk onderdeel van die levensvisie, want aan de hennepplant en producten van de goudkleurige vezels wordt een zuiverende functie toegekend. Het is een paradoxaal gegeven dat in land waar cannabis een sociaal taboe en illegaal is, deze plant onmiskenbaar ook een spirituele functie heeft.

Japans huisaltaar 

In het middelpunt van de presentatie staat een klein Japans huisaltaar (kamidana), afkomstig uit het meest prestigieuze shintoheiligdom, de Ise Jingu. Het museum biedt hiermee een tijdelijk tehuis aan kami, die aanwezig zijn door middel van amuletten (kamifuda) uit drie Japanse shintoheiligdommen. Het altaar is in gebruik genomen tijdens een besloten ceremonie bij de aanvang van de tentoonstelling, onder leiding van Paul de Leeuw, shintomeester van Yamakage Shinto Holland Saigu in Amsterdam. Gedurende de tentoonstelling wordt het met wekelijkse offers in ere gehouden. Het museum honoreert hiermee Japanse shintogebruiken en biedt bezoekers de mogelijkheid die van dichtbij te ervaren.

Shimenawa 

Speciaal voor deze tentoonstelling zijn door Yamakawa, een gespecialiseerd atelier in Kyoto, een aantal hennepvoorwerpen gemaakt die van oudsher een plek vinden in Japanse shintoheiligdommen. Zo zal boven de entree van de tentoonstelling een shimenawa hangen, een dik gevlochten touw dat traditioneel werd gemaakt van hennepvezels en waarmee een heilige plek voor de kami wordt gemarkeerd. Bij het altaar in de tentoonstellingsruimte hangt een speciaal koord van hennepvezels (een suzuo) waaraan een bel is bevestigd. Deze wordt gebruikt om bezoekers te zuiveren en de aandacht van de kami te vragen. De presentatie biedt een unieke ervaring in het hart van Amsterdam, voor mensen die misschien nooit een shintoheiligdom in Japan zullen bezoeken.

De tentoonstelling Cannabis Japonica: Shinto & the Spirit of 麻 is gemaakt in samenwerking met gastcurator Yuko Ogino, oprichter en directeur van de NPO Society for Rebalance Kyoto en voorzitter van Project Japan, een organisatie die tot doel heeft traditionele Japanse cultuur een plek te bieden in het moderne leven. Dankzij deze bijzondere samenwerking verbreden we ons perspectief op de collectie en op de globale cannabisgeschiedenis, en realiseren we een langgekoesterde droom van museumdirecteur Ben Dronkers om aandacht te besteden aan dit fascinerende onderwerp.

Door: Nationale Recreatiegids 
Beeld: Floris Leeuwenberg 

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.

22 september '23 ( 9:41)

Safaripark Beekse Bergen ontvangt miljoenste bezoeker van het jaar

De familie Jansen had geen idee wat hen te wachten stond. Onder hen was de miljoenste bezoeker van Safaripark Beekse Bergen dit jaar en daarom werd de familie in het zonnetje gezet door het park. Het is niet eerder voorgekomen dat Beekse Bergen zo vroeg in het jaar al haar miljoenste bezoeker ontvangt. Dat meldt Beekse Bergen.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.

19 september '23 (10:27)

DierenPark Amersfoort ontvangt flamingo’s van Intratuin Utrecht

Eindelijk kunnen dierenactivisten opgelucht ademhalen. De twee levende flamingo’s in de Intratuin in Utrecht zijn na meer dan 35 jaar daar te hebben geleefd naar DierenPark Amersfoort verhuisd. De Intratuin aan de Koningsweg is al meerdere malen in het nieuws geweest na klachten over de leefomgeving van de dieren. Nadat een van de flamingo’s is overleden, hebben de andere twee nu een plekje in de dierentuin in Amersfoort. Dat meldt DUIC.

18 september '23 (15:46)

Juf die kinderen meenam naar Efteling in beroep tegen ontslag

De lerares die werd ontslagen nadat zij haar schoolkinderen volgens de school stiekem meenam naar de Efteling, gaat in beroep tegen haar ontslag. Volgens de advocaat van de docente zijn er ‘onwaarheden’ verteld, wat een grote impact heeft gehad op de vrouw. De rechter gaf de school onlangs gelijk in het ontslag, maar de vrouw gaat hier nu dus tegen in hoger beroep. Dat meldt RTL Nieuws.