Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tentoonstelling over hoe hennep is verweven in de Japanse cultuur

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Tentoonstelling over hoe hennep is verweven in de Japanse cultuur
Wat betekent het Japanse kanji (teken) 麻? Het kan verwijzen naar de cannabisplant zelf. Al duizenden jaren geleden is hennep in Japan gebruikt als grondstof voor textiel, voeding en medicijnen. Het kan echter ook duiden op een voorwerp gemaakt met hennepvezels dat in shintorituelen wordt gebruikt. Het Japanse shinto wordt gezien als het spirituele hart van Japan, nauw verbonden aan de nationale identiteit en geschiedenis. De meerduidigheid van het teken weerspiegelt de veelzijdigheid en de lange geschiedenis van vezelhennep in de Japanse cultuur. Dat meldt het Hemp Museum BV.

De tentoonstelling Cannabis Japonica: Shinto & the Spirit of 麻 (24 juni 2023 – 17 maart 2024), samengesteld in samenwerking met gastcurator Yuko Ogino, laat zien hoe hennep in Japan tot op de dag van vandaag een bijzondere spirituele positie heeft.

Shinto

Shinto kent een breed scala aan Japanse rituele tradities en ceremonies, die gericht zijn op materiële en spirituele reiniging, purificatie, ten einde in contact te komen met kami. Kami zijn vitale krachten in de natuur. Men weet dat welvaart en welzijn afhankelijk zijn van een harmonische relatie met de natuur, waarvan de mens immers ook deel uitmaakt. 麻 is een wezenlijk onderdeel van die levensvisie, want aan de hennepplant en producten van de goudkleurige vezels wordt een zuiverende functie toegekend. Het is een paradoxaal gegeven dat in land waar cannabis een sociaal taboe en illegaal is, deze plant onmiskenbaar ook een spirituele functie heeft.

Japans huisaltaar 

In het middelpunt van de presentatie staat een klein Japans huisaltaar (kamidana), afkomstig uit het meest prestigieuze shintoheiligdom, de Ise Jingu. Het museum biedt hiermee een tijdelijk tehuis aan kami, die aanwezig zijn door middel van amuletten (kamifuda) uit drie Japanse shintoheiligdommen. Het altaar is in gebruik genomen tijdens een besloten ceremonie bij de aanvang van de tentoonstelling, onder leiding van Paul de Leeuw, shintomeester van Yamakage Shinto Holland Saigu in Amsterdam. Gedurende de tentoonstelling wordt het met wekelijkse offers in ere gehouden. Het museum honoreert hiermee Japanse shintogebruiken en biedt bezoekers de mogelijkheid die van dichtbij te ervaren.

Shimenawa 

Speciaal voor deze tentoonstelling zijn door Yamakawa, een gespecialiseerd atelier in Kyoto, een aantal hennepvoorwerpen gemaakt die van oudsher een plek vinden in Japanse shintoheiligdommen. Zo zal boven de entree van de tentoonstelling een shimenawa hangen, een dik gevlochten touw dat traditioneel werd gemaakt van hennepvezels en waarmee een heilige plek voor de kami wordt gemarkeerd. Bij het altaar in de tentoonstellingsruimte hangt een speciaal koord van hennepvezels (een suzuo) waaraan een bel is bevestigd. Deze wordt gebruikt om bezoekers te zuiveren en de aandacht van de kami te vragen. De presentatie biedt een unieke ervaring in het hart van Amsterdam, voor mensen die misschien nooit een shintoheiligdom in Japan zullen bezoeken.

De tentoonstelling Cannabis Japonica: Shinto & the Spirit of 麻 is gemaakt in samenwerking met gastcurator Yuko Ogino, oprichter en directeur van de NPO Society for Rebalance Kyoto en voorzitter van Project Japan, een organisatie die tot doel heeft traditionele Japanse cultuur een plek te bieden in het moderne leven. Dankzij deze bijzondere samenwerking verbreden we ons perspectief op de collectie en op de globale cannabisgeschiedenis, en realiseren we een langgekoesterde droom van museumdirecteur Ben Dronkers om aandacht te besteden aan dit fascinerende onderwerp.

Door: Nationale Recreatiegids 
Beeld: Floris Leeuwenberg 

29 november '23 (10:04)

Grafzerk Kate Bush krijgt geen plekje in nieuwe spookbos Efteling

De grafzerk van zangeres Kate Bush keert niet terug in Danse Macabre, het nieuwe 'spookbos' van pretpark De Efteling. Dat heeft een woordvoerder woensdag gemeld. Het nieuwe 'griezelgebied' opent de deuren in het najaar van 2024 op de plek waar het oude Spookslot stond. De grafzerk van Kate Bush maakte deel uit van die oude attractie.

28 november '23 (13:00)

Dj-duo Showtek geeft Efteling-componist credit, pretpark tevreden

Dj-duo Showtek gaat overleden Efteling-componist Ruud Bos een vermelding geven als mede-componist van het nummer Shine. Dat laat De Efteling dinsdag weten, nadat er contact is geweest met het management van Showtek. Een muzieklijn in het nieuwe lied van Showtek vertoonde grote overeenkomsten met de muziek van de Efteling-attractie Villa Volta.

28 november '23 ( 9:45)

Dj-duo Showtek beschuldigd van plagiaat om gebruik Eftelingmuziek

Het muziekduo Sjoerd en Wouter Janssen, ook bekend als dj-duo Showtek, kunnen contact met de Efteling verwachten. In het nieuwe nummer van het duo, Shine, komt namelijk een deuntje voor die Eftelingliefhebbers zullen herkennen. Daar zit namelijk een melodie in die erg doet denken aan het themanummer van Villa Volta. Daar hebben de dj’s geen toestemming voor gevraagd, meldt Omroep Brabant.

27 november '23 (11:54)

Inbraak in Sprookjeswonderland: koper van attractie verdwenen

Het winterseizoen van attractiepark Sprookjeswonderland in Enkhuizen wordt iets later pas opgestart. Daar is op de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken. De dieven hebben de koperen verbindingen met de rails waar de oldtimers op rijden gestolen. De directie vermoedt dat er koperdieven schuldig zijn. Dat meldt NH Nieuws.

27 november '23 ( 9:34)

Vogelgriep op kinderboerderij in Alphen aan den Rijn

Op een kinderboerderij in het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn is vrijdag de vogelgriep vastgesteld. De pauwen, kippen, eenden, ganzen en kalkoenen op de locatie aan de Burgemeester Bruins Slotsingel zijn daarom geruimd. De kinderboerderij meldt dat ze zaterdag om onder meer het "verwerken van deze gebeurtenis" dicht is.

24 november '23 (11:23)

ZooParc Overloon trekt meer Duitse bezoekers door samenwerking Tiergarten Kleve

Dit jaar zijn er aanzienlijk meer Duitse toeristen naar ZooParc Overloon gekomen. Dat is mede te wijten aan de samenwerking tussen het dierenpark en het Duitse Tiergarten Kleve (Dierentuin Kleef. Het aantal Duitse bezoekers steeg dit jaar van 20 naar 25 procent van het totaalaantal gasten, meldt ZooParc Overloon.

24 november '23 (11:08)

Hans Klok noemt Efteling-personeel ‘een sekte’

In 2002 trad Hans Klok een seizoen lang op in de Efteling. Daar heeft hij naar eigen zeggen geen geweldige herinneringen aan overgehouden. Vooral aan de medewerkers. Dat zijn volgens hem fanatieke types en noemt ze ‘een sekte’. Dat meldt Media Courant.

22 november '23 (15:22)

DierenPark Amersfoort verwelkomt nieuwe dieren: ‘Bij deze soort zijn vrouwtjes de baas’

DierenPark Amersfoort verwelkomt vijf nieuwe dieren in het park. Daar zijn vijf rode-vari’s aangekomen. Met de komst van de diertjes is er een nieuwe soort in de dierentuin te zien. Dierverzorger Richard van Sluis zegt dat het goed gaat met de dieren, meldt DierenPark Amersfoort.

21 november '23 (10:44)

Dierentuin Wildlands in Emmen leed verlies in 2022

Wildlands in Emmen heeft in 2022 een klein verlies geleden van zo’n 670.000 euro. Dat komt naar voren in de jaarrekening van het dierenpark. Het is een dompertje voor Wildlands. Het lukte ze in 2021 namelijk voor het eerst in vier jaar om winst te maken. Dat meldt RTV Drenthe.

21 november '23 ( 8:46)

Dwayne 'The Rock' Johnson krijgt drie extra wassen beelden, waaronder in Amsterdam

Madame Tussauds komt wereldwijd met nog eens drie wassen beelden van Dwayne 'The Rock' Johnson, waaronder in Amsterdam. Dat schrijft de 51-jarige Amerikaanse acteur op X. Daarmee zijn er nu wereldwijd in totaal negen beelden van de acteur te zien in Madame Tussauds-musea.