Misbruik gehandicaptenpas leidt niet tot beleidswijziging Efteling

Het blijkt dat er misbruik wordt gemaakt van de gehandicaptenpassen voor mindervalidentoiletten in de Efteling. Echter zijn er geen plannen om het beleid hierop aan te passen. Dat zegt een woordvoerder van de Efteling tegen Looopings. Vorige week ontstond er ophef over het onderwerp. Een moeder van een mindervalide merkte op dat veel jongeren de pas gebruiken om sneller naar het toilet te kunnen, zonder dat zij een beperking hebben. Dat meldt Looopings.

Om in het bezit van een mindervalidenpas te komen, kunnen mensen simpelweg eentje aanvragen. Daar zijn geen medische gegevens voor nodig of informatie over de beperking. Daarom is het dan ook enorm makkelijk om in het bezit te komen van zo’n pas. Desondanks is de Efteling niet van plan om het beleid aan te passen.

Sterker nog: een aantal jaren geleden stopte de Efteling met het vragen naar een verklaring. De voorlichter stelt dat het gaat om ‘gastgerichtheid’. Omdat zij de mensen met een beperking ‘niet lastig willen vallen met allerlei vragen en handelingen’, hebben zij het besluit genomen om mensen vrij te stellen van een verklaring.

Misbruik

Dat werkt dus niet optimaal. De woordvoerder zelf bekent ook dat het ‘wel eens voorkomt’ dat mensen onterecht de mindervalidetoiletten gebruiken. Die keurt dat ten zeerste af en geeft aan dat de Efteling ‘uitgaat van de goedheid van de gasten’.

Door: Nationale Recreatiegids